ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ

Αυγάτισαν 3 δισ. ευρώ (+40%) στο τελευταίο 12μηνο! Νέα έξαρση βλέπουν οι τραπεζίτες που «προσφέρουν» προγράμματα επιμήκυνσης

Αποκλειστικά και μόνο τα καλά και συμφέροντά τους έρχονται να υπερασπίσουν οι τράπεζες, που στο τελευταίο διάστημα προσφέρουν τάχα διευκολύνσεις στα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Με το αζημίωτο για τους ίδιους, δέχονται να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής των δόσεων, πρακτική που να σημειωθεί μειώνει μεν τη μηνιάτικη δόση αλλά ταυτόχρονα αυξάνει - ανάλογα και με τη διάρκεια της επιμήκυνσης - κατακόρυφα τους συνολικούς τόκους που θα αρπάξουν από την πελατεία τους σε όφελος της κερδοφορίας και των μεγαλομετόχων τους. Αυτό που επιδιώκουν, και δεδομένης της καταφανούς αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις, είναι να βάλουν στο χέρι όσο περισσότερο χρήμα μπορέσουν και ταυτόχρονα να εξωραΐσουν και τους ισολογισμούς τους εμφανίζοντας και λιγότερες «επισφάλειες», δηλαδή λιγότερα τα κόκκινα δάνεια (σε καθυστέρηση από 3 μήνες και πάνω).

Τα συμφέροντα των τραπεζών έρχεται να υπερασπίσει και η κυβέρνηση με τις δήθεν διευκολύνσεις που προβλέπεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας, που να σημειωθεί ότι περνάει από το κόσκινο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις κινούνται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τις «προσφορές» των τραπεζών.

Η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών έχει να κάνει με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων με τη γενικότερη αφαίμαξη εισοδημάτων που συντελείται από πολλές άλλες πλευρές, όπως από τις τρανταχτές ανατιμήσεις στους ειδικούς και άλλους φόρους κατανάλωσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα αυτή - και παρά τον εξωραϊσμό που επιχειρείται - προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι και οι τραπεζίτες περιμένουν την παραπέρα έξαρση του «φαινομένου» και γι' αυτό ακριβώς το λόγο προσφέρουν τις δήθεν διευκολύνσεις.

Στο τέλος Δεκέμβρη του 2009:

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια εκτινάχτηκαν στο 7,4% των συνολικών δανείων της κατηγορίας έναντι ποσοστού 5,3% στο τέλος Δεκέμβρη του 2008. Σε απόλυτους αριθμούς αυγάτισαν σε περίπου 6 δισ. ευρώ (από 4,2 δισ. ευρώ) με την αύξηση στο 12μηνο να φτάνει σε 1,8 δισ. ευρώ ή 42,9% !

Τα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες έχουν βγάλει στο κόκκινο διογκώθηκαν ακόμη περισσότερο. Τέλος Δεκέμβρη του 2009 έφτασαν σε 13,4% των δανείων της κατηγορίας (από 8,2% το Δεκέμβρη του 2008). Επιασαν δηλαδή τα 4,82 δισ. ευρώ (από 2,96 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 1,86 δισ. ευρώ ή 62,8% !

Το συνολικό υπόλοιπό τους έφτασε σε 10,8 δισ. ευρώ (από 7,78 δισ. ευρώ) με την αύξηση στο 12μηνο να φτάνει σε 4,8 δισ. ευρώ ή 39%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα 222 δισ. οι καταθέσεις

Στα 222,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος των καταθέσεων (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) στο τέλος Απρίλη 2010. Σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2009 καταγράφεται μείωση περίπου κατά 15 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 6%. Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδας ενόψει και της ενεργοποίησης του νέου ταμείου στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου, που προβλέπεται στο μνημόνιο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Ο πακτωλός που έχει συσσωρευτεί μόνο με τη μορφή τραπεζικών καταθέσεων ξεπερνά σήμερα το 92% του παραγόμενου ΑΕΠ. Τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την πτώση στις συνεχιζόμενες εκροές, που βέβαια προέρχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και από αυξημένες αναλήψεις στις οποίες προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες τους.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Καθυστερούν ακόμα οι αποζημιώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας προστίθεται και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση διάφορων ενισχύσεων, όπως η εξισωτική αποζημίωση του 2009 που δεν έχει δοθεί σε όλους τους δικαιούχους ενώ δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους ούτε αυτές του 2008.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης αλλά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντησή της αρκέστηκε σε γενικολογίες. Είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τις εθνικές πιστώσεις για τα διάφορα προγράμματα και ανέφερε ότι ο Νοέμβριο του 2008 και τον Απρίλη του 2009 είχε δοθεί προκαταβολή με τη μορφή ταμειακής διευκόλυνσης για την εξισωτική αποζημίωση του 2008. Για την αποζημίωση του 2009 είπε ότι θα γίνουν πληρωμές μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων ελέγχων και μετά την έγκριση εθνικών πιστώσεων.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Μωραϊτης είπε ότι είναι πάρα πολλοί οι δικαιούχοι που δεν έχουν πάρει αποζημίωση για το 2008 ενώ για το 2009 η απάντηση της υπουργού δημιουργεί ανησυχίες. Ο κτηνοτροφικός τομέας, ανέφερε, περνάει δύσκολες μέρες αφού οι τιμές είναι εξευτελιστικές και χαρακτηριστικά η λεγόμενη συνεταιριστική οργάνωση «Δωδώνη» πριν από λίγες μέρες έστειλε τηλεγράφημα στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και τους ζητάει να υπογράψουν ότι για τις ποσότητες γάλακτος της νέας περιόδου στο 70% οι τιμές θα είναι μειωμένες κατά πέντε λεπτά ενώ στο υπόλοιπο της παραγωγής θα είναι μειωμένες κατά επτά με οκτώ λεπτά.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας πρέπει να παλέψουν για μια άλλη πολιτική που θα τους δίνει τα περιθώρια να παραμείνουν στα χωριά τους και θα παίρνει υπόψη τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Αυτός ο δρόμος, είπε, μπορεί να ακολουθηθεί μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

ΟΑΕΕ
«Κόβουν» 1.000 συμβεβλημένους γιατρούς!

Ενα ακόμη χτύπημα θα δεχτούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς κυβέρνηση και διοίκηση ετοιμάζονται να περικόψουν δραστικά τον αριθμό των συμβεβλημένων με το Ταμείο γιατρών!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε χτες τα μέλη του ΔΣ ότι έχει λάβει εντολή από το υπουργείο να περικόψει 1.000 συμβεβλημένους γιατρούς. Πρόκειται για μιαν εξέλιξη, που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ήδη λειψή ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ΟΑΕΕ και περιορίζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του. Δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι συμβεβλημένος με περίπου 3.600 γιατρούς, εάν πραγματοποιηθεί η κυβερνητική κατεύθυνση, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν στη δεινή θέση να αναζητούν γιατρό σε περιοχές μακριά από την κατοικία τους. Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν και από τον περιορισμό κάλυψής τους, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, λόγω της ενδεχόμενης έλλειψης ειδικοτήτων.

ΠΑΣΕΒΕ
Συζήτηση στο Περιστέρι για την κρίση

Σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στους μικρούς ΕΒΕ. Η πάλη και η προοπτική του αντιμονοπωλιακού συνδικαλιστικού κινήματος», καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), την Τετάρτη 23 του Ιούνη στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου (ΞΥΛΟΤΕΧΝΙΑ, οδός Παρασκευοπούλου).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες

Για τις 30 Ιούνη ορίστηκε η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους που θα τις αποστείλουν ηλεκτρονικά (μέσω Taxis).

Για όσους τις ταχυδρομήσουν ή τις καταθέσουν στις Εφορίες το πρόγραμμα - με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ - ξεκίνησε από τις 20 Μάη και για τη συνέχεια διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αύριο 16 Ιούνη : 10, 20, 30, 40, 50
  • Μέχρι 18 Ιούνη : 60, 70, 80, 90, 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ