ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοβουλίες συσπείρωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Τα μαθητικά συγκροτήματα που θα συμμετάσχουν συνυπογράφουν κείμενο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ σχετική επιστολή στήριξης του Φεστιβάλ έστειλε η Οργάνωση της ΚΝΕ σε Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών

Το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινάει το καλοκαιρινό του ταξίδι σε όλη τη χώρα μεταφέροντας το μήνυμα: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής»! Πρώτος σταθμός του 36ου Φεστιβάλ θα είναι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε πολλές πόλεις, που φέτος είναι αφιερωμένα στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των μαθητικών Φεστιβάλ, οι Οργανώσεις παίρνουν και μια σειρά πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ανέλαβε η Οργάνωση Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, ενόψει του 3ου μαθητικού Φεστιβάλ που οργανώνει την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιούνη στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων και έχει θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Η οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ έστειλε επιστολή προς τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών των σχολείων του νομού, με την οποία καλεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, να στηρίξει το μαθητικό φεστιβάλ, να συστρατευθεί με την ΚΝΕ στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά. Παράλληλα συγκέντρωσε υπογραφές στήριξης του πλαισίου πάλης που προβάλλει, από τα μαθητικά συγκροτήματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ της οργάνωσης.

Τα μαθητικά συγκροτήματα «Θρυαλλίς», «Αθόρυβες νότες», «X-dreams», «Μαύροι κρίκοι», «Λέξεις σφαίρες» , «Brainstorm», «Βlank page», «Inner calling», «Forshaken», «Κόκκινα στιχάκια», σημειώνουν στο κείμενο που υπογράφουν ότι:

«Συμφωνούμε με την ΚΝΕ που απορρίπτει το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, λέμε όχι στην αποποινικοποίηση του χασίς, στηρίζουμε τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Επιπλέον, συντασσόμαστε με την ΚΝΕ που δίνει βήμα στην νεανική δημιουργία, που η λογική της κινείται μακριά από σπόνσορες και χορηγούς, αντιπαλεύει την εμπορευματοποίηση στην τέχνη και τη ναρκωκουλτούρα».

Στην επιστολή της προς τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών, η Οργάνωση Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει: «Για την ΚΝΕ και το ΚΚΕ η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποκτά μεγάλη σημασία, ειδικά τώρα που τα προβλήματα της νεολαίας οξύνονται. Η αιτία που οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με τα αδιέξοδα που δημιουργεί στους νέους, την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια, τους φραγμούς στη μόρφωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πιο έντονο σε εργατογειτονιές, σε νυχτερινά σχολεία, σε επαγγελματικές σχολές, ενώ συνδέεται στενά με την ανεργία και τη σχολική διαρροή. Παράλληλα το σύστημα χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να απομακρύνει τους νέους από το συλλογικό αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής.

Γι' αυτό το λόγο, χρόνια τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν και προβάλλουν τη ναρκωκουλτούρα, υποστηρίζουν την πολιτική της αποποινικοποίησης, ευθύνονται για την υποχρηματοδότηση και το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης, υποστηρίζουν τα υποκατάστατα που δε θεραπεύουν αλλά συντηρούν το πρόβλημα. Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά υποστηρίζει το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά και την αποποινικοποίηση. Αλλωστε όλοι αυτοί μαζί συγκαλύπτουν τις αιτίες και προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα στη λογική του "μικρότερου κακού".

Το ΚΚΕ και η νεολαία του είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Αρνούμαστε κάθε διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά, λέμε όχι στην αποποινικοποίηση του χασίς, παλεύουμε για στεγνά προγράμματα απεξάρτησης.

Κυρίως όμως παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, η οποία θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και θα εξαλείφει τις ίδιες τις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά. Γιατί μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ το ζήτημα των ναρκωτικών δεν αφορά μόνο τις οικογένειες που πλήττονται από αυτό αλλά αποτελεί φαινόμενο που αφορά και απειλεί το σύνολο του λαού. Με την έννοια αυτή, καλούμε τους γονείς και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αντιλαμβανόμενοι το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, να στηρίξουν το μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ, να συστρατευθούν μαζί μας στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά».

Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

Στις 26 Ιούνη τα ραντεβού των μαθητών της Αθήνας σε Ιλιον, Νέα Ιωνία και Καλλιθέα

Τρία Μαθητικά Φεστιβάλ διοργανώνει η ΚΝΕ στην Αθήνα το Σάββατο 26 Ιούνη, που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών. Τα Φεστιβάλ θα γίνουν στο Ιλιον, στη Νέα Ιωνία, και στην Καλλιθέα, και θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ. Σε όλα θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στη θέση του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και στην καπιταλιστική κρίση, θα υπάρχουν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, βιβλιοπωλεία, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικά δρώμενα και προβολές DVD.

Στο Ιλιον το Φεστιβάλ θα γίνει στο θέατρο του Αθλητικού Κέντρου Παλατιανής (Α. Παπανδρέου και Ισιδώρας) (πρόσβαση με τα λεωφορεία 719, 713 και το τρόλεϊ 24) και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΣΠ Αθήνας.

Στη Νέα Ιωνία το Φεστιβάλ θα γίνει στο 4ο δημοτικό σχολείο (απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, Π. Ιωακείμ 2, πρόσβαση από ΗΣΑΠ, στάση Νέα Ιωνία) και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Παναγής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Καλλιθέα το Φεστιβάλ θα γίνει στην πλατεία Δαβάκη (Θησέως και Δαβάκη, πρόσβαση από ΗΣΑΠ, στάση Καλλιθέα και με λεωφορείο 040) και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σε άλλες πόλεις

Στην Πάτρα το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ θα γίνει, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Ιούνη, στο Παλαιό Αρσάκειο. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», από τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, βιντεοπροβολή για το δικαίωμα στις διακοπές και συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα. Το Σάββατο θα γίνει η κεντρική ομιλία από τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκο Κουτουμάνο, βιντεοπροβολή για τη ζωή της νεολαίας στο σοσιαλισμό, αφιέρωμα στο προοδευτικό ροκ τραγούδι από τη μαθητική μπάντα της ΚΝΕ, συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων και συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Είσοδος 3 ευρώ.

Μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν, επίσης:

17 Ιούνη: Βόλος

18 Ιούνη: Κέρκυρα, Αργος, Αρτα, Σπάρτη

19 Ιούνη: Τρίκαλα, Μενίδι Αττικής

20 Ιούνη: Αγρίνιο, Κρυονέρι Αττικής

23 Ιούνη: Καρδίτσα

24 Ιούνη: Λάρισα

25 Ιούνη: Λιβαδειά, Σέρρες

26 Ιούνη: Γιάννενα, Πύργος, Τρίπολη, Κατερίνη, Πρέβεζα, Λαύριο, Λαμία, Χαλκίδα

26-27 Ιούνη: Παλλήνη

30 Ιούνη: Αίγιο

2 Ιούλη: Καλαμάτα

3 Ιούλη: Ηράκλειο.

Το πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινούν στις 8 το απόγευμα. Την Κυριακή θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση από θεατρική ομάδα μαθητών της ΚΝΕ και θα γίνει ομιλία. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται βιντεοπροβολή και κεντρική ομιλία από την Ελένη Κυγιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα ενώ και τις δύο μέρες, πριν την έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιείται στο χώρο, τουρνουά μπάσκετ. Είσοδος 3 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ