ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Με στρατευμένες γραφίδες η αντιδραστική προπαγάνδα

Εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων «Civitas» παραδέχτηκε ότι, βάσει σύμβασης με την τρόικα, έφερνε τους τεχνοκράτες της σε επαφή με δημοσιογράφους

Οι γραφίδες των αστών επιτίθενται στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και λιβανίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι αποκαλύψεις τον τελευταίων ημερών φανερώνουν ότι πολλοί από αυτούς αντλούν την επιχειρηματολογία τους κατευθείαν από την «πηγή»
Οι γραφίδες των αστών επιτίθενται στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και λιβανίζουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι αποκαλύψεις τον τελευταίων ημερών φανερώνουν ότι πολλοί από αυτούς αντλούν την επιχειρηματολογία τους κατευθείαν από την «πηγή»
Ενα ακόμα κανάλι από το δαιδαλώδες προπαγανδιστικό δίκτυο που αξιοποιεί η κυβέρνηση και η τρόικα για να επιτεθούν στις λαϊκές συνειδήσεις και να νομιμοποιήσουν την αναγκαιότητα δήθεν των αντιλαϊκών μέτρων, αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, από την κατάθεση του Γ. Φλέσσα, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας δημοσίων σχέσεων «Civitas», στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς» .

Οπως ο ίδιος αποκάλυψε, η «Civitas», σε σύμπραξη με μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία με την επωνυμία «Euro RSCG», συνεργάστηκαν πριν από μερικές βδομάδες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα άλλα μέρη της τρόικας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν επικοινωνιακά την αναντίρρητη εφαρμογή του αντιλαϊκού μνημονίου.

Μάλιστα, ο Γ. Φλέσσας παραδέχτηκε ότι για το σκοπό αυτό, ανάμεσα στις υπηρεσίες που πρόσφερε η εταιρεία του, ήταν να φέρνει εκπροσώπους του ΔΝΤ σε επαφή με Ελληνες δημοσιογράφους.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι βασικός όρος της σύμβασης με το ΔΝΤ ήταν η αποδελτίωση, μετάφραση και αποστολή ειδήσεων από τον ελληνικό Τύπο που αφορούσαν την «ατζέντα της τρόικας». Συμπληρωματικά όμως κατέθεσε:

«Μία πρόσθετη υπηρεσία η οποία μας ζητήθηκε κάποια στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας - μετά την υπογραφή του μνημονίου - θέλησαν να επικοινωνήσουν με τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να μας αναθέσουν να πάρουμε τηλέφωνα κάποιους δημοσιογράφους και να τους πούμε να πάνε την τάδε ώρα στη "Μεγάλη Βρετάνια" για να τους μιλήσουν οι άνθρωποι του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον Γ. Φλέσσα, η σύμβαση με την τρόικα διακόπηκε 15 μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου και κοστολογείται στα 10.000 το μήνα.

Επί της ουσίας, αυτό που επιβεβαιώνεται πανηγυρικά είναι ότι η τρόικα, μέσω της «Civitas», είχε στρατεύσει δημοσιογράφους στην προπαγάνδιση του αντιλαϊκού μνημονίου, έχοντας μάλιστα απευθείας επαφές μαζί τους.

Η παραπάνω παραδοχή, και με δεδομένο ότι ο Γ. Φλέσσας αρνήθηκε στην επιτροπή να αποκαλύψει οποιοδήποτε από τα ονόματα των δημοσιογράφων που έπαιρναν μέρος στις συναντήσεις με τους τεχνοκράτες της τρόικας, επιτρέπει στον καθένα να συμπεραίνει ότι πολλά από τα χυδαία κείμενα που γράφτηκαν και συνεχίζουν να γράφονται υπέρ των αντιλαϊκών ανατροπών και ενάντια στους εργατικούς αγώνες, παράγονται από ένα καλά οργανωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό, στον οποίο συμμετέχει άμεσα η κυβέρνηση και οι εταίροι της στην τρόικα.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι μέσω εταιρειών όπως η «Civitas», τα επιτελεία των αντιλαϊκών μέτρων αναζητούν και στρατεύουν - προφανώς με το αζημίωτο - δημοσιογράφους στο επικοινωνιακό τους έργο, στην τρομοκράτηση δηλαδή και την παραπλάνηση του λαού, στη συκοφάντηση και το χτύπημα των εργατικών αγώνων.

Πελατολόγιο με ηχηρά ονόματα

Οπως άλλωστε παραδέχτηκε ο Γ. Φλέσσας, η εταιρεία του ειδικεύεται σε τέτοιου είδους υπηρεσίες «διαχείρισης κρίσεων», όπως ονομάζονται στην επιχειρηματική γλώσσα. Καθόλου τυχαία, παρόμοια δουλειά φαίνεται πως είχε αναλάβει η «Civitas» και για την πολυεθνική Siemens, με την οποία συνεργάστηκε από το Μάρτη του 2000 μέχρι και το Δεκέμβρη του 2008.

Οπως είπε ο Γ. Φλέσσας, βασική υπηρεσία της εταιρείας του ήταν η διαφήμιση. Σε ερώτηση όμως για τη σχέση της «Siemens» με δημοσιογράφους είπε: «Δεν πληρώνουμε δημοσιογράφους καταρχήν. Κάποιες φορές όταν μας το ζητούν οι πελάτες μας μπορεί να συμμετέχουν και ζητάμε δημοσιογράφους να συμμετέχουν σ' αυτό (σ.σ. «τραπέζι συναντήσεων» για την κατασκευή της εικόνας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης).

Στον ίδιο διάλογο, ακούστηκε χωρίς να διαψευστεί, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία πρόσφερε υπηρεσίες «διαχείρισης κρίσεων» στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Σάμινα», με τους δεκάδες νεκρούς, στην εταιρεία που διαχειρίζονταν το «Sea Diamond», μετά τη βύθισή του στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ακόμα και στην πολυεθνική «Thyssen Krupp», ιδιοκτήτρια μέχρι πρότινος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εύσημα και χειροκροτήματα από τους τραπεζίτες

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και άμεσα να πάρουν τα μέτρα τους» σχολιάζει το ΚΚΕ

«Σας διαβεβαιώ ότι θα τιμήσουμε τις συμφωνίες μας με την οικονομική κοινότητα και θα αποπληρώσουμε το χρέος μας». Η συγκεκριμένη φράση του Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, την Παρασκευή στο συνέδριο του «Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών» στη Βιέννη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας το αντιδραστικό της πρόγραμμα, προκάλεσαν «κύμα ενθουσιασμού» στους εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου και των καπιταλιστικών αγορών, προμηνύοντας νέα δεινά για το λαό.

Εξίσου προκλητική ήταν και η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει στους τραπεζίτες τη μαγική εικόνα ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συναντά την αποδοχή του λαού (!) επικαλούμενος στοιχεία κατασκευασμένων δημοσκοπήσεων, τα οποία μάλιστα διαβάζει όπως τον βολεύουν.

«Είμαι περήφανος για τα επιτεύγματά μας σε αυτό το διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί και διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωράει σε «σαρωτικές αλλαγές (...) λαμβάνοντας μέτρα σκληρά, αλλά και με άμεσο αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος θα εξασφαλίσει στους μεγαλοτραπεζίτες την αποπληρωμή των ληστρικών επιτοκίων, αφού ο ελληνικός λαός θα φορτωθεί στην πλάτη του τα χρέη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Αναφερόμενος στο μηχανισμός δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για δάνεια που θα αποπληρωθούν με σημαντικό επιτόκιο», ισχυριζόμενος ότι είναι «ένα πακέτο που θα στηρίξει την αλλαγή στην Ελλάδα»! Εσπευσε ταυτόχρονα να αναγάγει την κρίση «σε ευκαιρία», προκειμένου, όπως σημείωσε, «να αναδυθούμε από αυτή, να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια πιο ισχυρή και βιώσιμη οικονομία».

Μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της «Ντόιτσε Μπανκ» Ζ. Ακερμαν, εκφράζοντας το σύνολο των εκπροσώπων του τραπεζικού κεφαλαίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει, γιατί έχει αποφασισμένο πρωθυπουργό».Με άλλα λόγια, έχει τον κατάλληλο πολιτικό εκπρόσωπο για να προωθήσει τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο το περασμένο Σάββατο για την ομιλία του πρωθυπουργού στους τραπεζίτες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα θερμά χειροκροτήματα και τα εύσημα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους διεθνείς μεγαλοκερδοσκόπους και τους φορείς τους είναι απολύτως δικαιολογημένα. Αυτοί γνωρίζουν το συμφέρον τους και το ποια πολιτική τους εξυπηρετεί. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και άμεσα να πάρουν τα μέτρα τους, για να μην τους καταδικάσουν στη μόνιμη φτώχεια».

Ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στις 23 Ιούνη στη Λάρισα και στις 24 Ιούνη στο Βόλο.
  • Επίσης, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Πολιτών (Παπαρηγοπούλου 94, Περιστέρι).
ΠΑΜΕ
Σιτίζουν συκοφάντες των αγώνων

Να δοθούν οι λίστες των μεγαλοδημοσιογράφων που χρηματοδοτούνταν από τη Siemens

Σε δελτίο Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Αυτές τις μέρες γενικεύονται οι φήμες για ορισμένους μεγαλοδημοσιογράφους που ήταν επί χρόνια σιτιζόμενοι από τον Χριστοφοράκο και γενικότερα από το ταμείο της SIEMENS.

Πολλοί από αυτούς που φιγουράρουν σε αυτές τις περίοπτες λίστες είναι αυτοί που καθημερινά ξιφουλκούν ενάντια στο ΠΑΜΕ και συκοφαντούν το ταξικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί, εφόσον υπάρχουν οι λίστες αυτές (και υπάρχουν), να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα.

Για να μάθουν και οι εργαζόμενοι της χώρας μας ποιοι είναι αυτοί που εγκαλούν το ΠΑΜΕ για διάφορα ζητήματα, το "κίνητρο" και ποιο ταξικό συμφέρον τους ωθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ