ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεσμεύσεις και λιτανείες στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Επίσπευση της άρσης του καμποτάζ, επέκταση της φορο-ασυλίας και χτύπημα των ναυτεργατικών αγώνων έταξε ο Αντ. Σαμαράς στους εφοπλιστές

Σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ολόπλευρη στήριξη στο εφοπλιστικό - τουριστικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων ανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερθεμάτισε για την παροχή νέων προνομίων στους εφοπλιστές, εγκωμιάζοντας ταυτόχρονα κατά τρόπο θρασύτατο και προκλητικό το ρόλο τους στο ξεζούμισμα των ναυτεργατών και στην υπερσυσσώρευση πλούτου.

«Εσείς είστε το παράδειγμα που επικαλούμαστε και που δίνει κουράγιο σε όσους από μας πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να ανθίσει κάποια στιγμή και μέσα στην Ελλάδα» (!), τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς σε μια ομιλία - ύμνο προς τους εφοπλιστές, όπου περίσσεψαν τα ψέματα και η συγκάλυψη της πιο άγριας επιθετικότητας σε βάρος των εργαζομένων.

«Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα οφείλουν να βοηθήσουν, γιατί η ναυτιλία είναι βιομηχανία που βασικά δεν παράγει ανέργους» (!), ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, αποσιωπώντας συνειδητά τις δεκάδες χιλιάδες ναυτικών (πάνω από 60.000) που έχουν πεταχθεί στη θάλασσα της ανεργίας από τους εφοπλιστές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αναγνώρισε ότι οι Ελληνες ναυτεργάτες δεν υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 όταν οι ανάγκες των 3.900 ελληνόκτητων πλοίων είναι υπερπολλαπλάσιες, αλλά προσπάθησε να δικαιολογήσει ως πρόβλημα εκπαίδευσης τη μη πρόσληψη Ελλήνων ναυτεργατών, ενώ αυτό που δε θέλουν οι εφοπλιστές είναι ναυτεργάτες με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την επιβολή του καθεστώτος γαλέρας στα πλοία, υποστηρίζοντας αναφανδόν την άρση του καμποτάζ, λέγοντας ότι «η άρση του καμποτάζ δεν πρέπει να γίνει με ημίμετρα», εννοώντας τη διατήρηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους ναυτεργάτες.

Προνόμια και στους τραπεζίτες

Δείχνοντας το μίσος της ΝΔ για τους εργατικούς αγώνες, ανέφερε ότι το κόμμα του δεσμεύεται «για τη σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των παρωχημένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων που καταστρέφουν την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού και εμπορίου», επικαλούμενος την περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου «Ζενίθ», «που με κάθε τρόπο δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ»!

Δεσμεύτηκε ακόμα για την πλήρη φορο-ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για τη δημιουργία ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και για «τη σωστή και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακτοπλοΐας». Μεγάλο ζητούμενο είναι επίσης «οι μεγάλες συνέργειες ανάμεσα στη ναυτιλία και τον τουρισμό», όπως είπε.

Εκτός από τις δεσμεύσεις και τα μέτρα, περίσσεψαν οι γλοιώδεις εκκλήσεις προς τους εφοπλιστές να βοηθήσουν ώστε «να παντρέψουμε την Ελλάδα με την ανταγωνιστικότητα», αλλά και «να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα»! «Πάνω απ' όλα γιατί αγαπάτε αυτόν τον τόπο και το έχετε αποδείξει έμπρακτα και όχι θεωρητικά», κατέληξε ανερυθρίαστα ο Αντ. Σαμαράς.

Η ηγεσία της ΝΔ δε ζητά όμως περισσότερη στήριξη μόνο για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά και για το τραπεζικό. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, ζήτησε χτες από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «ερωτηματικά και ασάφειες» που υπάρχουν στο μνημόνιο με την τρόικα όσον αφορά στην ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Πρόκειται βέβαια για «ερωτήματα» που έχουν οι εγχώριες τράπεζες και έθεσαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Αντ. Σαμαρά στη Ρηγίλλης και σχετίζονται με τις εξουσίες της τρόικας όσον αφορά στο υπό ίδρυση «ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» κυρίως στην αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Νέες εσωκομματικές αναταράξεις

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει τους άξονες της «επικαιροποιημένης» πρότασής του για την οικονομία στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να γεφυρωθεί το ρήγμα με τους «καραμανλικούς». Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Παναγιωτόπουλος, έσπευσε να διαψεύσει «ως ανάξιες σχολιασμού» τις πληροφορίες για απομάκρυνση πρώην υπουργών επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος στις 25 του μήνα.

Την ίδια στιγμή, μάλλον με ανακούφιση υποδέχθηκε η Ρηγίλλης τη χτεσινή ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κιλτίδη, που ούτως ή άλλως θεωρούσε «εκτός ΝΔ», την οποία πρώτος απ' όλους χαιρέτισε ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Δεν υπήρξε καμία έκπληξη για τη ΝΔ. Ο κ. Κιλτίδης ακολούθησε την πορεία, που ο ίδιος είχε χαράξει εδώ και καιρό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ανεξαρτητοποίηση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναζωπύρωσε τα σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος από την Ντ. Μπακογιάννη, αφού ο Κ. Κιλτίδης βρισκόταν στο στενό πυρήνα των υποστηρικτών της κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία.

ΚΡΗΤΗ
Αντιιμπεριαλιστικό κομβόι στη βάση της Σούδας

Οι διαδηλωτές πορεύονται προς την είσοδο της βάσης
Οι διαδηλωτές πορεύονται προς την είσοδο της βάσης
Μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλισμού, των ΝΑΤΟικών βάσεων και της άνανδρης επίθεσης των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στη νηοπομπή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, έστειλαν την Κυριακή διαδηλωτές απ' ολόκληρη την Κρήτη με συγκέντρωση και πορεία στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι, απ' όπου ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία με αυτοκίνητα, μηχανές και πούλμαν, με κεντρικό αίτημα να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από την περιοχή.

Οταν η πορεία έφτασε στη βάση, στον Μουζουρά Ακρωτηρίου, αντιπροσωπεία των Επιτροπών Ειρήνης των τεσσάρων νομών του νησιού, επέδωσε ψήφισμα στη διοίκηση της στρατιωτικής μονάδας προσπερνώντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες λίγα μέτρα πριν από την είσοδο της βάσης.

Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με σύντομες ομιλίες, κάτω από συνθήματα όπως «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των Αμερικανών» και «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη , Αμερικάνος δεν θα μείνει», έπεφταν βροχή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά

Σε σχόλιο για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οταν πρόκειται για την προάσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αφήνουν τα προσχήματα και συμπαρατάσσονται σε κοινό αντεργατικό μέτωπο. Ετσι και τώρα, συναγωνίζονται ποιος θα αποδειχτεί πιο χρήσιμος στην υπόθεση της κατάργησης του καμποτάζ την οποία απαιτεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, στη διεύρυνση των προνομίων και φοροαπαλλαγών του, στη συκοφάντηση του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος που με τον αγώνα του εμποδίζει τα σχέδιά τους.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πάντα με τα κέρδη των εφοπλιστών και της πλουτοκρατίας, ενάντια στα δικαιώματα και την πάλη των εργατών. Αυτοί δεν αλλάζουν, ο λαός πρέπει να τους καταδικάσει οριστικά».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαρροές για επικείμενη συμφωνία

Την υιοθέτηση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ, πιέζοντας για την υπογραφή συμφωνίας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και για την τυπική ολοκλήρωση της ΝΑΤΟποίησης ολόκληρης της Βαλκανικής. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν καρποφορήσει και είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση της συμφωνίας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν δημοσιοποιηθεί άλλες παράμετροι, όπως το εύρος της ισχύος της κ.ά. Η συγκεκριμένη ονομασία φέρεται να καλύπτει την ελληνική απαίτηση περί γεωγραφικού προσδιορισμού, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και από τους πολίτες της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τη Μακεδονία του Αιγαίου (Ελλάδα) και τη Μακεδονία του Πιρίν (Βουλγαρία), όπως λένε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ