ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Πυρεττός διαβουλεύσεων για το Μεσανατολικό

ΚΑΪΡΟ.-

Σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη αναμένεται να φτάσει ο πυρετός διαβουλεύσεων που επικρατεί εδώ και λίγες βδομάδες σε Αίγυπτο, Δυτική Οχθη και Ισραήλ. Με δεδομένες, πάντως, τις έντονες επιφυλάξεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για τη βραχυπρόθεσμη επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, οι 22 υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, θα επιδιώξουν να ενθαρρύνουν τη διπλωματική πρωτοβουλία της Αιγύπτου, αλλά και τα αιτήματα των Παλαιστινίων, έχοντας προγραμματίσει για αύριο (Κυριακή) συνάντηση στο Κάιρο.

Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του αιγυπτιακού πρακτορείου «ΜΕΝΑ», οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 χωρών του Αραβικού Συνδέσμου θα υποστηρίξουν τις θέσεις των Παλαιστινίων, ενόψει της καταλυτικής ημερομηνίας της 13ης Σεπτέμβρη (ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους), ενώ θα απευθύνουν επείγουσα έκκληση στις ΗΠΑ, προκειμένου να «επιλυθούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία». Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το ζέον ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, ο Αραβικός Σύνδεσμος σχεδιάζει να απευθύνει εκκλήσεις και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκειμένου να «αντισταθούν στις σκληρές πιέσεις» που ασκεί όλο το τρέχον διάστημα το Ισραήλ, ενώ αναμένεται να καταδικάσει κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση για αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα ασχοληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται στην πόλη Εβιάν της Γαλλίας. Αντίθετα, με τους ομολόγους τους του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους για «ισότιμη»- ει δυνατόν...-υποστήριξη τόσο των Παλαιστινίων, όσο και των Ισραηλινών. Εντούτοις, βέβαιο θεωρείται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δε θα ενθαρρύνουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να ανακοινώσει στις 13 του μήνα την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του παλαιστινιακού κράτους....

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι στρατηγοί μιλούν, οι πολιτικοί σιωπούν

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, οι πολιτικοί της Τουρκίας απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουσεΐν Κιβρίκογλου, όσον αφορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο Κιβρίκογλου προέβη σε μια απευθείας πολιτική παρέμβαση, ζητώντας το νομοσχέδιο για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν «αποσχιστική δραστηριότητα» να έχει καλύτερη επιτυχία από εκείνο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα έδινε στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το δικαίωμα να εκλεγεί για μια νέα 7ετία πρόεδρος της χώρας.

Η πρόταση αναθεώρησης ήταν της κυβέρνησης, αλλά υπήρξαν πολλές διαφωνίες στη συμπολίτευση. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα στην Εθνοσυνέλευση.

Το ίδιο σενάριο, λένε πολλοί, ίσως επαναληφθεί στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τους ισλαμιστές δημόσιους υπαλλήλους. Η πρόταση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, να πάρει το νομοσχέδιο μια μορφή, η οποία θα δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εξουσία να αποφασίζει την απομάκρυνση ή μη δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί ένα δείγμα των υφιστάμενων διαφωνιών.

Η πρόταση προβλήθηκε από μερίδα του Τύπου ως προσπάθεια να αλλάξει το σκηνικό των ισορροπιών στα τουρκικά πολιτικά πράγματα: Οπως έλεγαν αναλυτές, η ύπαρξη ενός «Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου» θα «αντιστάθμιζε» το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων στο στράτευμα, που απομακρύνει από το στράτευμα «ισλαμιστές» αξιωματικούς κατά βούληση.

Κάποιοι μάλιστα Τούρκοι και ξένοι πολιτικοί αναλυτές κάνουν τη (μάλλον υπερβολική) εκτίμηση ότι υφέρπει μια «αντιπαράθεση» μεταξύ του στρατού και των πολιτικών, αφού αφορμές υπάρχουν άφθονες, με παράδειγμα την «εκτίμηση» που τρέφει ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε μια ισλαμιστική οργάνωση που διώκεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο για «πρόκληση μίσους». Βέβαια, από αυτά τα θεωρητικά σχήματα έως μια αληθινή σύγκρουση πολιτικών - στρατού η απόσταση είναι τεράστια...

Καθώς δεν υπάρχει πραγματική σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ στρατού και κοσμικών πολιτικών, αλλά μόνο αψιμαχίες εντός του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου με σκοπό συγκυριακές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλαγές ισορροπιών...

Associated Press

ΓΑΛΛΙΑ
Διαμαρτυρία για τα καύσιμα

Αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ οδηγούν αργά συγκεντρωμένοι στην πόλη Νις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα καύσιμα που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση, επικαλούμενη τις συνθήκες στις «διεθνείς αγορές». Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ και των φορτηγατζήδων εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής αυτής, η οποία τους εξοντώνει οικονομικά. Πριν δύο μέρες, οι Γάλλοι ψαράδες κατάφεραν να αποσπάσουν από τη γαλλική κυβέρνηση τη δέσμευση ότι η αύξηση στα καύσιμα δε θα βαρύνει αποκλειστικά τους πολίτες.

ΙΝΔΙΑ
Επίθεση κατά μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Νάρκη τραυμάτισε χτες μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη στο Κασμίρ, ενώ κόστισε τις ζωές δύο σωματοφυλάκων του, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Μούλβι Ιφτιχάρ Χουσεΐν Ανσάρι, ηγέτης της σιιτικής κοινότητας του Κασμίρ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από την έκρηξη που έγινε στην περιοχή Σανγκράμα, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Σριναγκάρ. Οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η ζωή του δεν τίθεται σε κίνδυνο. Δύο από τους φρουρούς του σκοτώθηκαν, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση για την επίθεση κατά του θρησκευτικού ηγέτη του Κασμίρ, που είχε δεχτεί μια άλλη επίθεση τον Ιούνιο. Χιλιάδες Σιίτες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν, λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη τους, διαδήλωση στη Σριναγκάρ.

ΗΠΑ
Ο επόμενος Πρόεδρος θα αποφασίσει την τύχη του πυραυλικού συστήματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δε θα αποφασίσει ο απερχόμενος, αλλά ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ επί της τύχης του βαλλιστικού «αμυντικού» συστήματος της χώρας (National Missile Deffense, «NMD»). Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον, που αποχωρεί από την Προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη, ανακοίνωσε, στη διάρκεια χτεσινής ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, πως το εν λόγω πρόγραμμα αναστέλλεται προς το παρόν, επειδή δεν μπόρεσε να συμπεράνει, με βάση τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του, ότι «υπάρχει η αναγκαία εμπιστοσύνη στην τεχνολογία». Ως εκ τούτου, «παγώνουν» οι εργασίες για την κατασκευή ενός αντιβαλλιστικού ραντάρ στην Αλάσκα, το οποίο θα ήταν επί της ουσίας το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της διαβόητης «πυραυλικής ασπίδας»...

Ωστόσο, μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως αφορμή γι' αυτή την απόφαση δεν αποτέλεσαν μόνον οι αποτυχημένες βαλλιστικές δοκιμές των ΗΠΑ που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από αρκετές χώρες, με πρώτες τη Ρωσία και την Κίνα. Η Μόσχα, μάλιστα, ήταν η πρώτη που έσπευσε χτες να επικροτήσει την απόφαση του Προέδρου Κλίντον χαρακτηρίζοντάς την ως «πολύ εποικοδομητική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ