Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι στρατηγοί μιλούν, οι πολιτικοί σιωπούν

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, οι πολιτικοί της Τουρκίας απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο όσον αφορά τις δηλώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουσεΐν Κιβρίκογλου, όσον αφορά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο Κιβρίκογλου προέβη σε μια απευθείας πολιτική παρέμβαση, ζητώντας το νομοσχέδιο για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που έχουν «αποσχιστική δραστηριότητα» να έχει καλύτερη επιτυχία από εκείνο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα έδινε στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το δικαίωμα να εκλεγεί για μια νέα 7ετία πρόεδρος της χώρας.

Η πρόταση αναθεώρησης ήταν της κυβέρνησης, αλλά υπήρξαν πολλές διαφωνίες στη συμπολίτευση. Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα στην Εθνοσυνέλευση.

Το ίδιο σενάριο, λένε πολλοί, ίσως επαναληφθεί στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τους ισλαμιστές δημόσιους υπαλλήλους. Η πρόταση που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, να πάρει το νομοσχέδιο μια μορφή, η οποία θα δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εξουσία να αποφασίζει την απομάκρυνση ή μη δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί ένα δείγμα των υφιστάμενων διαφωνιών.

Η πρόταση προβλήθηκε από μερίδα του Τύπου ως προσπάθεια να αλλάξει το σκηνικό των ισορροπιών στα τουρκικά πολιτικά πράγματα: Οπως έλεγαν αναλυτές, η ύπαρξη ενός «Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου» θα «αντιστάθμιζε» το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων στο στράτευμα, που απομακρύνει από το στράτευμα «ισλαμιστές» αξιωματικούς κατά βούληση.

Κάποιοι μάλιστα Τούρκοι και ξένοι πολιτικοί αναλυτές κάνουν τη (μάλλον υπερβολική) εκτίμηση ότι υφέρπει μια «αντιπαράθεση» μεταξύ του στρατού και των πολιτικών, αφού αφορμές υπάρχουν άφθονες, με παράδειγμα την «εκτίμηση» που τρέφει ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε μια ισλαμιστική οργάνωση που διώκεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο για «πρόκληση μίσους». Βέβαια, από αυτά τα θεωρητικά σχήματα έως μια αληθινή σύγκρουση πολιτικών - στρατού η απόσταση είναι τεράστια...

Καθώς δεν υπάρχει πραγματική σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ στρατού και κοσμικών πολιτικών, αλλά μόνο αψιμαχίες εντός του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου με σκοπό συγκυριακές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αλλαγές ισορροπιών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ανήσυχος στρατηγός (2003-06-01 00:00:00.0)
Νέα νεκρή στην απεργία πείνας (2002-07-31 00:00:00.0)
Συνταγματικά φράγματα (1999-05-23 00:00:00.0)
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ (1998-11-21 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ αδυνατούν να "πείσουν" (1996-09-06 00:00:00.0)
"Ευλύγιστος" πρωθυπουργός (1996-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ