Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δεν κατηγορούνται οι πρωταγωνιστές της σφαγής στο Α.Τιμόρ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τα ονόματα τριών στρατηγών συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 19 στρατιωτικούς αξιωματούχους που ενέχονται ως υπεύθυνοι για το αιματοκύλισμα στο Ανατολικό Τιμόρ τον Αύγουστο του 1999. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως απ' την παραπάνω λίστα απουσίαζαν τα ονόματα δύο ανδρών που θεωρήθηκαν οι πρωταίτιοι της περσινής σφαγής δεκάδων χιλιάδων πολιτών του Α. Τιμόρ: του πρώην υπουργού Αμυνας, στρατηγού Γουιράντο και του αρχηγού της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Αγκάθι» στο Α. Τιμόρ, Γιουρίκο Γκουτέρες...

Ο κατάλογος των «υπόπτων» για τις μαζικές σφαγές και την έξαρση της βίας στο Α. Τιμόρ δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, με την υποσημείωση πως η λίστα «δεν έχει κλείσει». Οι ανακρίσεις των 19 αξιωματικών του στρατού που περιλαμβάνονται στη λίστα έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη.

Πρώτη θέση στη λίστα των κατηγορούμενων ως υπεύθυνων για το αιματοκύλισμα στο Α. Τιμόρ καταλαμβάνει ο αντιστράτηγος, Ανταμ Νταμίρι, πρώην περιφερειακός διοικητής, και άλλοι δύο ταξίαρχοι. Μεταξύ των υπολοίπων ένδεκα αξιωματικών είναι ο Αμπίλιο Σοάρες, πρώην διορισμένος από την Ινδονησία κυβερνήτης του Α. Τιμόρ, ο επικεφαλής της πόλης Λικίσα και τρία μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Η ομάδα των 19 κατηγορουμένων αντιμετωπίζει πέντε συγκεκριμένες κατηγορίες βιαιοπραγιών, μεταξύ των οποίων και τη διάπραξη των σφαγών οπαδών της ανεξαρτησίας του Α.Τιμόρ που διαπράχτηκαν τον Απρίλιο του 1999 και της σφαγής προσφύγων που είχαν καταφύγει στο σπίτι επιφανούς ηγετικού στελέχους του κινήματος της Ανεξαρτησίας, στην πρωτεύουσα του νησιού, Ντίλι.

Ο τιμημένος με βραβείο «Νόμπελ» ειρήνης, Χοσέ Ράμος - Χόρτα, κληθείς να σχολιάσει τη λίστα των 19 υπόπτων του περσινού αιματοκυλίσματος δήλωσε: «Εάν δε δικαστούν γνωστοί εγκληματίες, όπως ο Γιουρίκο Γκουτιέρες, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τα Ηνωμένα Εθνη από το να συγκροτήσει ειδικό δικαστήριο διερεύνησης των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν στο Α.Τιμόρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ