Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα νεκρή στην απεργία πείνας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μια ακόμη πολιτική κρατούμενη προστέθηκε στον τραγικό κατάλογο των νεκρών από τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας κατά των Λευκών Κελιών στην Τουρκία. Η 24χρονη Σεμρά Μπασγιγκίτ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, καθώς η υγεία της είχε επιδεινωθεί ραγδαία μετά τη συνεχή απεργία πείνας επί ένα χρόνο, από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Η ίδια πηγή σχολιάζει ότι η θανούσα απεργός πείνας ανήκε στις τάξεις του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP-C), οργάνωσης που το τουρκικό κράτος έχει θέσει εκτός νόμου και απασχόλησε και μέρος του ελληνικού Τύπου λόγω «σεναρίων» περί σχέσεών της με την «17 Ν», που πηγές κοντινές στην οργάνωση διαψεύδουν κατηγορηματικά, μιλώντας για «κατευθυνόμενες από μυστικές υπηρεσίες κατηγορίες».

Η κινητοποίηση κατά των Λευκών Κελιών, που άρχισε το 1999 και συνεχίζεται ακόμη, με τα θύματα από την απεργία πείνας και τις συνεχείς επιχειρήσεις κρατικής τρομοκρατίας κατά των συμμετεχόντων σ' αυτή να πλησιάζουν πλέον τα 100, δεν έκαμψε ούτε στο ελάχιστο την κυβέρνηση Ετσεβίτ, η οποία επέμεινε στις τακτικές καταστολής και εξόντωσης στο εσωτερικό και των πιέσεων του εξωραϊσμού της εικόνας της κατάστασης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωνε «πολύ ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου F με τα Λευκά Κελιά στην Τουρκία!..

Σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, οι κρατούμενοι που συνεχίζουν την απεργία πείνας είναι τουλάχιστον 35, εκ των οποίων οι 6 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη.

Για τα διεθνή ΜΜΕ, βέβαια, αυτά είναι «λεπτομέρειες». Το «σημαντικό» ήταν οι απανωτές συναντήσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ρόμπερτ Πίρσον, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, γεγονός που οδήγησε σε διάφορα σενάρια. Τα τρία «επικρατέστερα» ήταν: (α) το ενδεχόμενο νέας επίθεσης κατά του Ιράκ σε συνάρτηση με τη συνέχιση των δανείων του ΔΝΤ, (β) το ενδεχόμενο αμερικανικής εμπλοκής στα σενάρια περί εκλογών και (γ) το ενδεχόμενο αμερικανικής παρέμβασης για την παραμονή του στρατηγού Χουσεΐν Κιβρίκογλου στη θέση του Α/ΓΕΣ - οι κρίσεις στο στρατό γίνονται τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Αργότερα χθες, εντείνοντας τη σεναριολογία, ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ συναντήθηκε δυο φορές με τον στρατηγό Κιβρίκογλου παρόντος του ΥπΕξ Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ενώ κατόπιν έγινε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και των Ετσεβίτ, Γκιουρέλ και Κιβρίκογλου.

Κατά τα λοιπά, η κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για το θέμα των εκλογών, υπερψήφισε την πρόταση διεξαγωγής τους στις 3 Νοεμβρίου (22-3) και ανέπεμψε το θέμα για ψηφοφορία από το σύνολο του Σώματος - πράγμα που αναμένεται να γίνει σήμερα, θέτοντας τέρμα στις αμφιβολίες περί της ημερομηνίας, αλλά όχι και στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ