Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αλλο ένα επεισόδιο κρίσης...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«O Ζόραν Τζίντζιτς και τα εκατομμύριά του έχουν εισαγάγει τη δικτατορία στη Σερβία», σχολίασε χτες με οργή ο αντιπρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (ΔΚΣ), Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν, την απόφαση του πολιτικού γραφείου του πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της DOS για αποπομπή της παράταξης απ' το συνασπισμό και την προχτεσινή απόφαση διοικητικής επιτροπής της Βουλής, να εφαρμόσει το προ περίπου δύο μηνών μέτρο της αποπομπής των 45 βουλευτών της παράταξης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Μαρτσιτσάνιν δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε έντονα σ' αυτή την εξέλιξη. Λίγη ώρα μετά, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΚΣ, Μάρκο Ζάκιτς ανήγγειλε πως η παράταξη θα παλέψει την απόφαση της DOS για αποπομπή των βουλευτών απ' τη σερβική Βουλή και πως ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς, πως έχει εισαγάγει στην πολιτική ζωή της χώρας «τη δικτατορία, κοινοβουλευτική βία και απαράμιλλη εκλογική νοθεία».

Εντονη ήταν χτες και η αντίδραση ενός άλλου κόμματος που παραμένει στον πολυκομματικό συνασπισμό της DOS. O αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας Μιοντραγκ Ισάκοφ, ηγέτης του κόμματος «Ρεφορμιστές της Βοϊβοδίνας», δήλωσε πως η απόφαση του συνασπισμού για την αποπομπή των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας είναι ένδειξη «πολιτικής βίας και προσπάθεια μεταβολής της θέλησης των ψηφοφόρων». Το σερβικό κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς εκλογές, αντίθετα με τη σερβική κυβέρνηση που μπορεί να αλλάζει κάθε μέρα εάν το θελήσουμε», κατέληξε ο Ισάκοφ.

Θέση στο νέο επεισόδιο κρίσης που ταλανίζει τη σερβική πολιτική ζωή πήρε χτες και η γνωστή στο Βελιγράδι συνταγματολόγος, Μπιλιάνα Κοβάσεβιτς. Η Κοβάσεβιτς καταδίκασε την απόφαση της DOS για αποπομπή των 45 βουλευτών του κόμματος του Κοστούνιτσα ως «μία εντελώς παράνομη και αντισυνταγματική κίνηση, ένα καθαρό παράδειγμα πολιτικού κυνισμού!».

Η νέα αφορμή που αυξάνει κατακόρυφα τις τριβές ανάμεσα στο κόμμα του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και τον πρωθυπουργό της Σερβίας δόθηκε προχτές το απόγευμα, όταν η DOS αποφάσισε να αποπέμψει την παράταξη απ' τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και απ' τη Βουλή. Το πρόσχημα που ανακοίνωσαν ήταν πως οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας δεν μπορεί να παραμένουν στη Βουλή, εφόσον η παράταξη δεν ανήκει πλέον στον πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ