Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι ΗΠΑ αδυνατούν να "πείσουν"
  • Η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να αρχίσει δική της επιχείρηση στην περιοχή
  • Αρνητική η πλειοψηφία των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις αμερικανικές και βρετανικές προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων στη Βαγδάτη

Παράλληλες εξελίξεις, με απίστευτη ταχύτητα, συμβαίνουν στο διεθνές σκηνικό, όσον αφορά το πρόβλημα του Ιράκ. Μετά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά της Βαγδάτης περίπου "τελείωσαν", την αδυναμία της Ουάσιγκτον να συγκεντρώσει μια μίνιμουμ αποδοχή, για της δράση που ανέλαβε, από τους συμμάχους της και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,και την επανάκτηση του ελέγχου του Βορείου Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεϊν, και η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει και αυτή αυτόνομη δράση στην περιοχή.

Η αμερικανική πολιτική δείχνει να αντιμετωπίζει μια δυστοκία, όσον αφορά τη διατήρηση των ισορροπιών όπως θα "επιθυμούσε"...

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η πλειοψηφία στο διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας διαμορφώνεται εναντίον των αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράκ, και της προσπάθειας να ληφθεί επίσημη έγκριση από το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τη μονομερή ανάληψη δράσης από την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει το ψήφισμα που εισηγήθηκε η Βρετανία, προκειμένου να αναβληθεί η εφαρμογή της συμφωνίας "πετρέλαιο αντί τροφίμων", και ότι ίσως ασκήσει βέτο επ' αυτού. Ενα δεύτερο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που αντιτίθεται στις αμερικανικές επιδιώξεις, τις οποίες εκφράζει η βρετανική πρόταση ψηφίσματος, είναι η Κίνα.

Και η Γαλλία,παρά τις προσπάθειες του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουόρεν Κρίστοφερ, να μεταστρέψει τις προθέσεις του Παρισιού, αρνείται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου του Ιράκ, και με δεδομένο ότι η καθυστέρηση της επανένταξης του Ιράκ στις διεθνείς πετρελαιαγορές αντιτίθεται στα δικά της συμφέροντα, δείχνει απρόθυμη να την προκρίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Από την άλλη, η γερμανική υποστήριξη, την οποία φέρεται να απέσπασαν από τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά χωρίς πολιτικό, στρατιωτικό ή οικονομικό αντίκρισμα. Ομοίως χωρίς αντίκρισμα είναι η υποστήριξη από Ιαπωνία καιΚαναδά.

Στο Βόρειο Ιράκ

Ενώ οι πληροφορίες για νέες επιθετικές κινήσεις του ιρακινού στρατού στην περιοχή του Κουρδιστάν διαψεύδονται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι κινήσεις της Τουρκίας δε διαψεύδονται καθόλου. Τεράστιες επίγειες και εναέριες δυνάμεις μεταφέρονται στην τουρκοϊρακινή μεθόριο, και κατά πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο "Ρόιτερ", υπάρχει πιθανότητα να εξαπολύσουν ανά πάσα στιγμή επίθεση κατά θέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών της Αγκυρας, Τανσού Τσιλέρ, διέψευσε ότι μελετάται αυτού του είδους εμπλοκή, μια τέτοια εξέλιξη δε θα πρέπει να αποκλείεται.

Αντιφατικές ήταν χτες οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο κύριων κουρδικών οργανώσεων, του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν και της Πατριωτικής Ενωσης. Παρά την καταρχήν εκδήλωση συμφωνίας από πλευράς της πρώτης οργάνωσης να αρχίσουν ξανά διαπραγματεύσεις, με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον, κάτι τέτοιο δε φαίνεται πιθανό.

Ιρανικές δηλώσεις "προκάλυψης"

Οψιμα ενδιαφερόμενη για τα ...συμφέροντα των Κούρδων, η Τεχεράνη εξέφρασε χτες την άποψη ότι η στάση του Ιράκ και των ΗΠΑ δε συνάδουν με αυτά, και είναι "αδικαιολόγητες". Μάλιστα, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Ακμπάρ Νάτεγ - Νουρί προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το Ιράν "δε θα αδιαφορήσει" σε ενδεχόμενη συνέχιση των αμερικανικών επιθέσεων, για να καταλήξει ότι η χώρα του τάσσεται "εναντίον οποιουδήποτε διαμελισμού" του Ιράκ.

Φυσικά, το Ιράν ενδιαφέρεται για τους Κούρδους, στο βαθμό που μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να προωθήσει δικές του επιδιώξεις στην περιοχή. Οσο για το αν "θα επιτρέψει" το διαμελισμό του Ιράκ, μεγαλύτερου εχθρού του στην περιοχή, ο Χομεϊνί και οι συν αυτόν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι απίθανη η περίπτωση να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, πολύ περισσότερο επειδή οι ΗΠΑ φοβούνται ακριβώς την επέκταση της ισχύος της Τεχεράνης...

Στη Σαουδική Αραβία

Επιθέσεις από ακραιφνείς ισλαμιστές οι οποίοι αντιτίθενται στην αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ φοβούνται διπλωμάτες στη Σαουδική Αραβία,όπου η πρεσβεία συνέστησε στην αμερικανική κοινότητα να είναι "προσεκτική".

Στη χώρα βρίσκονται 35.000 Αμερικανοί πολίτες και έχουν σταθμεύσει σχεδόν 6.200 από τους στρατιώτες των ΗΠΑ στην περιοχή. Πάντως, οι εμπρηστικές δηλώσεις ισλαμιστικών οργανώσεων δεν επέτρεψαν στη σαουδαραβική ηγεσία, η οποία θεωρείται ως "σύμμαχος - κλειδί" της Ουάσιγκτον στην περιοχή, να επιτρέψει χρήση των αεροδρομίων της από τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ