Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το χάσμα των διαφορών παραμένει

Την Ιταλία επισκέπτεται ο Γιάσερ Αραφάτ

Μία ημέρα μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφθασε στην Ιταλία για επίσημες συναντήσεις με την ιταλική ηγεσία, αλλά και το Βατικανό. Με λίγα λεπτά διαφορά έφθασε στη Ρώμη και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος, όμως, δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Την αποφασιστικότητα των Παλαιστινίων να μην εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις τους σχετικά με την Ιερουσαλήμ επαναδιατύπωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Κατά τη συνάντησή του με το δήμαρχο της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, στο Καπιτώλιο, ο Αραφάτ εξέφρασε την άποψη ότι "το να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι κάτι αντίθετο στην Ιστορία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας". Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που έχουν, κατά καιρούς, λάβει οι εκάστοτε ισραηλινές κυβερνήσεις κατά των Παλαιστινίων που κατοικούν στην Ιερή Πόλη και υπογράμμισε ότι αν το Ισραήλ δεν αποδεχτεί να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, τόσο του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους όσο και του ισραηλινού, αλλά και κέντρο και των τριών θρησκειών (της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και της εβραϊκής), τότε η ειρηνευτική διαδικασία θα καταρρεύσει.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λουτσιάνο Βιρλάντε, ενώ είχε και μια μισάωρη συνομιλία με τον καρδινάλιο Αντζελο Σοντάνο, αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις του Βατικανού, ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο τόνισε την προσήλωση του Βατικανού στη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που θα παραμείνει στην Ιταλία και σήμερα, επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, με τον Πρόεδρο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, αλλά και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιταλικού Κοινοβουλίου Ακίλε Οκέτο.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί θα συναντιόταν με τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι. Ο Λεβί θα έχει περιορισμένο κύκλο επαφών στην Ιταλία, καθώς θα αναχωρήσει για την Ιρλανδία και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και τη Γαλλία. Πάντως, ο Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, με σκοπό να διευθετηθούν ζητήματα ασφάλειας των δύο πλευρών, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ