Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Ευλύγιστος" πρωθυπουργός

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ο Τούρκος πρωθυπουργός καλείται να επιβεβαιώσει τον "τίτλο" του... "ευλύγιστου" (κατά Νίκολας Μπερνς): Πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ αντίρροπων τάσεων, σε σχεδόν όλα τα επίπεδα, από τις αποστρατεύσεις ισλαμιστών αξιωματικών από το στράτευμα ως τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, και από το κουρδικό ως την επιχείρηση "Provide Comfort". Την τρέχουσα βδομάδα ο Ερμπακάν επισκέπτεται το Ιράν, "κόκκινο πανί" εσχάτως για τις ΗΠΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί στο εξωτερικό ότι η Τεχεράνη δε θα αποτελούσε σταθμό του στην ασιατική περιοδεία του.

Σε εσωτερικό επίπεδο, ο Ερμπακάν φέρεται, κατά τη "Μιλιέτ", να υπέγραψε εντολή αποπομπής 13 μονίμων και εφέδρων αξιωματικών, λόγω του ότι επιδίδονταν σε "αντιδραστικές ενέργειες" - φρασεολογία που συνήθως χρησιμοποιείται, για να ορίσει την ισλαμιστική δράση. Το γεγονός διαψεύδεται από στρατιωτικές πηγές, αλλά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν για την ορθότητα των πληροφοριών αυτών...

Το Κουρδικό

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αντικαθεστωτικών συνεχίστηκαν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 από αυτούς. Η προσπάθεια καταστολής όσων αντιτίθενται στην κατεστημένη "γραμμή", όσον αφορά το κουρδικό ζήτημα έχει επεκταθεί και σε πολιτικό επίπεδο, με μαζικές συλλήψεις στελεχών του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, το οποίο είχε καταγράψει σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο ψήφους στις τελευταίες εκλογές. Το γεγονός έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις διεθνώς: Οι "Νιου Γιορκ Τάιμς", στο χτεσινό κύριο άρθρο τους, χαρακτηρίζουν τις συλλήψεις "αδικαιολόγητες", και εκτιμά ότι με τις κινήσεις αυτές απομακρύνεται κάθε ενδεχόμενο ειρηνικής λύσης του προβλήματος και τερματισμού του εντός συνόρων πολέμου με το ΡΚΚ. "Η τουρκική κυβέρνηση θα έπρεπε να ενθαρρύνει, αντί να φιμώνει, αυτούς που το ΡΚΚ βλέπει ως κύριους ανταγωνιστές του, επειδή υποστηρίζουν την πολιτική λύση", "συμβουλεύει" η αμερικανική εφημερίδα.

Στην Αγκυρα, στενός συνεργάτης της Τανσού Τσιλέρ δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε διάλογο με το ΡΚΚ, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα. Ο Μεχμέτ Γκολχάν, δεύτερος στην ιεραρχία του Κόμματος Ορθού Δρόμου, είναι ο πρώτος που εμφανίζεται υπέρ του διαλόγου, αλλά ο όρος που θέτει απορρίπτεται, τόσο από το ΡΚΚ, όσο και από συναδέλφους του στο Κόμμα του και την κυβέρνηση...

Και στη Γερμανία, οι επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και χτες, με βόμβες μολότοφ. Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις σε Βερολίνο και Ντόρτμουντ πιθανώς πραγματοποιήθηκαν από παρακλάδια αριστερών τουρκικών οργανώσεων στη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσφατη κρίση στις τουρκικές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ