Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αδιέξοδο για το Μόσταρ

ΜΟΣΤΑΡ.-

Σε αδιέξοδο έδειξαν χτες να καταλήγουν οι συνομιλίες Κροατών και μουσουλμάνων της Βοσνίας για το μέλλον του Μόσταρ, στις οποίες είχε εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας χρονικό "τελεσίγραφο" για την επίτευξη συμφωνίας ως το βράδυ.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν ως την τελευταία στιγμή, δεν απέφεραν καρπούς, όσον αφορά την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που θα επέτρεπε την κοινή διοίκηση του Μόσταρ. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε το "τελεσίγραφο" ως τις 22.00 χτες βράδυ ώρα Ελλάδας, με την ελπίδα ότι θα καμφθούν τελικώς οι αντιρρήσεις των Βόσνιων Κροατών για το εκλογικό αποτέλεσμα της 30ής Ιούνη, οι Κροάτες δεν το αναγνώρισαν, αφού αφ' ενός το χαρακτήρισαν άκυρο και αφ' ετέρου έδινε προβάδισμα στις παρατάξεις της μουσουλμανικής κοινότητας του Μόσταρ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, Ντράγκαν Γκάσιτς,δήλωσε, εμφανώς απογοητευμένος μετά το αδιέξοδο που προέκυψε, ότι "αυτό που μας χωρίζει είναι μια φράση: η μία πλευρά, οι μουσουλμάνοι, έχουν υπογράψει. Ισως τις προσεχείς ώρες να υπογράψουν και οι Κροάτες. Αλλά προς το παρόν, μας είπαν ότι δεν υπογράφουν".

Μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είχε άλλωστε προειδοποιήσει, να αποσύρει τους παρατηρητές της και τις δυνάμεις της από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή που εξελισσόταν ο χτεσινός μαραθώνιος συνομιλιών, πύκνωναν στο Μόσταρ οι περιπολίες των Γάλλων και Ισπανών στρατιωτών, που ανήκουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη σύλληψη του Κάρατζιτς

Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και δυνάμεων της επίλεκτης δύναμης Δέλτα, σχεδιάζει το Αμερικανικό Πεντάγωνο για τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Αυτό υποστήριξε σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας "Τάιμς", επικαλούμενη πηγές μυστικών υπηρεσιών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει τη σύλληψη του Κάρατζιτς με τη συμμετοχή ειδικών κομάντος και στρατιωτικών ελικοπτέρων (τύπων AC - 130H, MH - 60G Pave Hawk και MH - 53j Pave Low), τα οποία θα εκτελούσαν χαμηλές πτήσεις για να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο των Αμερικανών προσκρούει στις αντιδράσεις Ευρωπαίων συμμάχων και ότι αναζητείται εναλλακτικό σενάριο για τη σύλληψη του Κάρατζιτς "σε άδηλη χρονική στιγμή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς παράδοση ο Μλάντιτς; (2005-12-28 00:00:00.0)
Συνελήφθη ο στρατηγός Γκοτόβινα (2005-12-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-05 00:00:00.0)
"Ομαλοποίηση" με το ζόρι... (1996-08-17 00:00:00.0)
Σχέσεις ...στοργής ανάμεσα σε Βοσνία και Αγκυρα (1996-05-28 00:00:00.0)
Αμφιβολίες για τις εκλογές (1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ