Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αμφιβολίες για τις εκλογές

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Νέα ερωτηματικά στα ήδη υπάρχοντα "πρόσθεσαν" οι χτεσινές δηλώσεις του Βόσνιου Προέδρου, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των γενικών εκλογών που προβλέπει η Συνθήκη του Ντέιτον για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελευθερία κινήσεων, ελευθεροτυπία και οι πρόσφυγες δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στις εστίες τους. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών", υποστήριξε ο Ιζετμπέκοβιτς ελάχιστα λεπτά μετά τη χτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού Για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Φλάβιο Κότι. Μεταξύ των "προϋποθέσεων" αυτών, ο Βόσνιος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει και... την απομάκρυνση του Σερβοβόσνιου ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς από την ενεργό πολιτική! "Η απομάκρυνσή του θα επιτρέψει τη γρήγορη πορεία εκδημοκρατισμού", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ιζετμπέκοβιτς, αποκαλώντας στη συνέχεια "αποτυχημένες" τις (έντονες παρασκηνιακές) προσπάθειες που κατέβαλε τις τελευταίες μέρες ο διεθνής μεσολαβητής, Καρλ Μπιλντ, για την απομόνωση του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Βελιγράδι και τον περιορισμό της δύναμής του στην πολιτική σκηνή του Πάλε. Βέβαια, μέχρι τη διεξαγωγή των πολύκροτων γενικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πολλά πρόκειται είτε να λεχθούν, είτε να γίνουν. Προς, το παρόν, όμως, οι εκλογές στη νότια βοσνιακή πόλη του Μόσταρ αναβάλλονται, καθώς ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν για τη διεξαγωγή τους στη διάρκεια της προαναγγελθείσας ημερομηνία (31 του μήνα). Οι διαφωνίες και τα προβλήματα ανάμεσα στον κροατικό και μουσουλμανικό τομέα της πόλης παραμένουν, γεγονός που εμποδίζει τη διοίκηση που έχει επιβληθεί στο Μόσταρ από την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει ξεκάθαρη απόφαση.

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές στη Χάγη ανακοίνωσαν χτες πως στα τέλη του Ιουνίου καταθέτουν στο Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μάρτυρες κατηγορίας κατά του πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, οι μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν σε δημόσιες ακροάσεις που θα διαρκέσουν περίπου δέκα μέρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ