Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβουλεύσεις Γιλμάζ - Ντεμιρέλ

ΑΓΚΥΡΑ. -

Οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες, ο Πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, συναντήθηκαν χτες, προκειμένου να συζητήσουν το - αβέβαιο - μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το περιεχόμενο της - διάρκειας μιας ώρας - συζήτησης Ντεμιρέλ - Γιλμάζ δεν έγινε γνωστό, αλλά πολιτικοί αναλυτές εικάζουν ότι κυρίαρχο θέμα υπήρξε η δεδηλωμένη (την περασμένη βδομάδα) πρόθεση του Γιλμάζ, να διαλύσει την κυβέρνηση, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση υπεξαίρεσης μυστικών κονδυλίων υπαγόμενων απευθείας στον πρωθυπουργό, ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία κατηγορείται η πρώην πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ.

Προηγήθηκε σύσκεψη του Μεσούτ Γιλμάζ με υψηλόβαθμα στελέχη του "Κόμματος Μητέρας Πατρίδας", του οποίου ηγείται, κεκλεισμένων των θυρών, όπου εικάζεται ότι συζητήθηκε το ίδιο θέμα.

Η σύμμαχος του Γιλμάζ στον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, η αρχηγός του "Κόμματος Ορθού Δρόμου" Τανσού Τσιλέρ, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις προσκλήσεις - προκλήσεις του Γιλμάζ, αλλά και του Ντεμιρέλ να δικαιολογήσει, που δαπανήθηκαν τα χρήματα αυτά...

Προχτές, σε μια ομιλία του, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε πει, αναφερόμενος στις κατηγορίες περί "ατιμίας" της Τσιλέρ, ότι "το να ζητάμε λογαριασμό δεν είναι ατιμία, ατιμία είναι να παίρνεις θάρρος από το λαό και να τον προδίδεις".

Η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού "Κόμματος Ευημερίας" (Ρεφάχ) Νετσμεντίν Ερμπακάν προέβλεψε χτες ότι εντός δέκα ημερών "θα βρεθεί στην εξουσία", ενώ δήλωσε ότι η υποστήριξη οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σχηματισμού πλην του Ρεφάχ ισοδυναμεί "με ψήφο υπέρ των Εβραίων, οι οποίοι βομβάρδισαν τους μουσουλμάνους αδελφούς μας".

Οι δηλώσεις αυτές, πάντως, φαίνονται να έχουν - και έχουν - προεκλογικό χαρακτήρα, αφού πραγματοποιήθηκαν ενόψει των αναπληρωματικών δημοτικών εκλογών στις αρχές του Ιούνη.

Ο Ερμπακάν επέκρινε δριμύτατα τον κυβερνητικό συνασπισμό για το στρατιωτικό σύμφωνο με το Ισραήλ, το οποίο έχει εξοργίσει τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του.

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κυβέρνηση", επανέλαβε στο τέλος του χτεσινού του λόγου ο Ερμπακάν. "Υπάρχει μια άνομη κατοχή της εξουσίας", κατέληξε, υπονοώντας την κύρωση της ψήφου εμπιστοσύνης, που έλαβε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη...

Ο αγωγός πετρελαίου

Το Ιράκ πέτυχε μεν την επανάκαμψή του στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, αλλά το αν θα μπορέσει να διαθέσει έγκαιρα τις ποσότητες που είναι αναγκαίες, αφού η διαμετακομιδή του "μαύρου χρυσού" από τα κοιτάσματά του στη Δύση, εξαρτάται σε σημαντικότατο βαθμό από τον αγωγό που περνάει από το έδαφος της Τουρκίας.

Ο αγωγός Κιρκούκ - Τσεϊχάν, όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει πριν την πάροδο ενός μήνα. Η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση, σχετικά με την επαναλειτουργία του αγωγού, ο οποίος έχει μήκος 986 χιλιόμετρα.

Πάντως, αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας εξήραν τη συμφωνία, κάτι απολύτως λογικό, αφού η επανάληψη των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουρκική οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονιά έντονων εσωτερικών αντιθέσεων (1998-01-11 00:00:00.0)
"Ασταθής" (και) η κυβέρνηση Γιλμάζ... (1997-08-31 00:00:00.0)
Μεσούτ Γιλμάζ (1997-07-06 00:00:00.0)
Δριμύ "κατηγορώ" κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού (1997-07-03 00:00:00.0)
Αναζητά ερείσματα το Ρεφάχ του Ερμπακάν (1996-06-12 00:00:00.0)
Την απέρριψε... ο Γιλμάζ (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ