Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις για τον αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας

Με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, η Ρωσία τάσσεται ενάντια στον νόμο Χελμς - Μπάρτον που επιχειρούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Δριμεία κριτική κατά της αμερικανικής νομοθεσίας "Χελμς - Μπάρτον" που αποσκοπεί στο πάγωμα των ξένων επενδύσεων στην Κούβα, εξαπέλυσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό.

"Ο νόμος Χελμς - Μπάρτον ανησυχεί πολύ τη ρωσική κυβέρνηση, γιατί δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο παρεμβατικής πολιτικής στο διεθνές εμπόριο. Αυτό φαίνεται να είναι το τελευταίο κομμάτι πάγου που έχει μείνει από τον Ψυχρό Πόλεμο, το οποίο φαίνεται πως δε θα λιώσει εύκολα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα θερμά νερά της Καραϊβικής", τόνισε στις δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο και τον Μεξικάνο ομόλογό του, Χοσέ Αντχελ Γκούρια. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν κοινές συμφωνίες που αφορούν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τζέσε Χελμς (ένας από τους δύο "εμπνευστές" του σκληρότατου νόμου για τις ξένες επενδύσεις στην Κούβα) εξέφραζε την πεποίθηση ότι η νομοθεσία έχει ήδη αρχίσει να "αποδίδει καρπούς"!

"Η νομοθεσία Χελμς - Μπάρτον αποδίδει. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει κάνει νευρικό το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Οι επιχειρηματίες φεύγουν από την Κούβα", υποστήριξε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της Γερουσίας. Στη συνέχεια προέβη στις ακόλουθες απίθανες... δηλώσεις: "Ενα πράγμα λέω μόνο στις χώρες που συνεργάζονται επιχειρηματικά με την Κούβα του Κάστρο: Ντροπή σας. Ντροπή. Ντροπή!". Ολα αυτά... τη στιγμή που χώρες, όπως το Μεξικό, ο Καναδάς αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν πάρει ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση κατά της συγκεκριμένης αμερικανικής νομοθεσίας και σχεδιάζουν να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ