Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Η "ανταρσία" τελείωσε, οι ταραχές συνεχίζονται

ΝΤΑΚΑ.-

Η ιδιότυπη στρατιωτική "στάση" στο Μπαγκλαντές φάνηκε χτες να λήγει, αφού τα στρατεύματα τα οποία "βγήκαν στους δρόμους" μετά την καθαίρεση του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση της χώρας είχε απευθύνει έκκληση στα "παραπλανημένα" στελέχη του στρατού της "να επανέλθουν στα στρατόπεδά τους", συνοδεύοντάς τη με τη διαβεβαίωση ότι "δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον τους".

Η ηρεμία, όμως, στην πρωτεύουσα της χώρας δεν αποκαταστάθηκε: χιλιάδες πολίτες - οπαδοί της "Λίγκας Αουάμι" (αντιπολίτευση) διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Ντάκα, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου, Αμπντούρ Ραχμάν Μπίσουας, παρά τη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων πιστών στον Μπίσουας στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αφορμή για την πολιτικοστρατιωτική αναταραχή τις τελευταίες τρεις μέρες στο Μπαγκλαντές υπήρξε η διαταγή του Μπίσουας να παυθεί ο θεωρούμενος ευρέως ως "ήρωας" Αμπού Σάλεχ Μοχάμεντ Νασίμ, επειδή αρνήθηκε να προβεί στην αναγκαστική συνταξιοδότηση δύο διοικητών.

Το υπουργείο Αμυνας του Μπαγκλαντές εκτιμά ότι η κατάσταση βρίσκεται "υπό έλεγχο", αλλά δε στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση.

Πάντως, οι φόβοι πραξικοπήματος στη χώρα που από την ανεξαρτησία της και εδώ έχει δει 3 πραξικοπήματα, 18 απόπειρες πραξικοπήματος και 2 δολοφονίες Προέδρων δεν έχουν σταματήσει. Δεδομένου μάλιστα ότι την εξουσία ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση της πρωθυπουργού Μπέγκουμ Κχαλέντα Ζία, πριν από περίπου δύο μήνες, ελλείπει το "σταθερό χέρι", εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της νέας κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ