Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σε προεκλογικό ρυθμό ο Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η ομάδα του Μπορίς Γιέλτσιν βάζει σε ενέργεια όλα τα μέσα για να έχει επιτυχία στις προεδρικές εκλογές. Αναφέρω ένα απόσπασμα από τις "προτάσεις" που έκανε ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι στη συνάντησή του με τον Γιέλτσιν: "Οπως καλά γνωρίζετε, ο πραγματικός συσχετισμός των κοινωνικών δυνάμεων και των διαθέσεων των ψηφοφόρων... είναι πολύ ασταθής... Ούτε εσείς, ούτε εγώ δεν έχουμε εγγυήσεις σχετικά με το πέρασμα στο δεύτερο γύρο. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι χωρίς την υποστήριξη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, εσείς, αν ακόμα και περάσετε στο δεύτερο γύρο, θα χάσετε από τον κύριο Ζιουγκάνοφ".

Η προεκλογική εκστρατεία του Γιέλτσιν διαφέρει ουσιαστικά από κείνη των αντιπάλων του. Πρώτον, παρουσιάζεται ευρύτατα από τα ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά. Δεύτερον, ο Γιέλτσιν διαθέτει όλα τα οικονομικά μέσα και για να δίνει υποσχέσεις και να κάνει προσφορές. Η εφημερίδα "Ομπστσάγια Γκαζέτα" δίνει ορισμένα παραδείγματα "δώρων" που έκανε τελευταία: 1 δισ. ρούβλια στο θέατρο της Μόσχας "Σοβρεμένικ", 18 δισ. ρούβλια στους βετεράνους πολέμου του Κρασνόνταρ για το χτίσιμο κατοικιών, μια από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες θεριστικές - αλωνιστικές μηχανές (3 δισ. ρούβλια) στους κατοίκους της κοινότητας Νόβο - Μισαστόβσκαγια, όπως επίσης και μια προσφορά για την ανέγερση εκκλησίας. Εκτός απ' αυτό, αναβλήθηκε για 10 χρόνια η αποπληρωμή των χρεών από τις αγροτικές επιχειρήσεις ύψους 26 τρισεκατομμύριων ρουβλίων. Στην Αστυνομία της περιοχής Σταυρούπολης χάρισε 20 αυτοκίνητα. Σε επιχείρηση της πολεμικής βιομηχανίας της πόλης Χίμκι (κοντά στη Μόσχα) χορηγήθηκαν συμπληρωματικά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Στην τελευταία περιοδεία του στη Σιβηρία δώρισε σε σχολείο ολόκληρη τάξη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η απαρίθμηση μπορεί να συνεχιστεί. Η προαναφερόμενη εφημερίδα, που κάθε άλλο τρέφει συμπάθειες προς τον κύριο αντίπαλο του Γιέλτσιν, τον κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σαν πληροφορία αναφέρει ότι "το ανώτατο χρηματικό εκλογικό ποσό του υποψηφίου προέδρου που προβλέπει ο νόμος είναι 17,5 δισ. ρούβλια". Τα σχόλια περιττεύουν.

Εντελώς ξαφνική για τη σημερινή κατάσταση της Ρωσίας ήταν και η απόφαση του Γιέλτσιν για το πέρασμα από το έτος 2000 του ρωσικού στρατού σε επαγγελματική βάση. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", που επικαλείται διάφορες πηγές, κυρίως του υπουργείου Αμυνας, το σχετικό διάταγμα του Γιέλτσιν ξάφνιασε του στρατιωτικούς, κανείς δε ζήτησε τη γνώμη τους κατά το στάδιο κατάρτισης του ντοκουμέντου. "Η οικονομική κατάσταση της χώρας αποκλείει κατ' αρχάς τη δυνατότητα εφαρμογής αυτού του διατάγματος", αναφέρεται στην εφημερίδα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε ότι στην προεκλογική περίοδο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τέτοια "λαϊκίστικα μέσα". Οι ανώτατοι, όμως, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, παρά τον εκλογικό χαρακτήρα της εξαγγελίας, μένουν πιστοί. Ο δουλικός στον Γιέλτσιν υπουργός Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ είπε: "Τα διατάγματα του ανώτατου διοικητή δε συζητιούνται, εκτελούνται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση της ανασφάλειας (1998-09-05 00:00:00.0)
Κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό (1998-04-24 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξαγοράς βουλευτών (1997-02-13 00:00:00.0)
Πανρωσική απεργία των εκπαιδευτικών (1997-01-14 00:00:00.0)
Προεκλογική τρομοκρατία του Γιέλτσιν (1996-05-07 00:00:00.0)
Ευνοϊκότερο κλίμα για τις επενδύσεις (1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ