Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προεκλογική τρομοκρατία του Γιέλτσιν

Τόσο αυτός όσο και άνθρωποι του περιβάλλοντός του μιλούν για πιθανότητες αναβολής των εκλογών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τα σενάρια για αναβολή των προεδρικών εκλογών άρχισαν, όπως φαίνεται, να κυοφορούνται στους προεδρικούς και κυβερνητικούς κύκλους της Ρωσίας, παρόλο που ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε τη Δευτέρα, 6 Μάη, ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην καθορισμένη ημερομηνία. "Ο Κορζακόφ δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι τυχόν νίκη του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο. Εξακολουθώ, όμως, να έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των Ρώσων ψηφοφόρων. Και γι' αυτό οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν, όπως ορίζει το Σύνταγμα", τόνισε ο Γιέλτσιν. Η επισήμανση αυτή έγινε για να εκτονωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε απ' αφορμή τη συνέντευξη του στενού συνεργάτη του Γιέλτσιν και αρχηγού της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Προέδρου στρατηγού Αλεξάντρ Κορζακόφ, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 5 Μάη, στη βρετανική εφημερίδα "Ομπζέρβερ" και ανέφερε ότι οι εκλογές ενδέχεται να αναβληθούν. "Πολλές σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας τάσσονται υπέρ της αναβολής των εκλογών, άποψη με την οποία συντάσσομαι κι εγώ, γιατί εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η σταθερότητα", αναφέρει ο Κορζακόφ στη συνέντευξη. Ο Κορζακόφ, αιτιολογώντας την άποψη αυτή, θεωρεί πως με τη διεξαγωγή των εκλογών δε θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις: "Αν νικήσει ο Γιέλτσιν, η ριζοσπαστική αντιπολίτευση θα κατέβει στους δρόμους, υποστηρίζοντας πως υπήρξε νοθεία στα αποτελέσματα και θα υπάρξουν ταραχές. Στην περίπτωση που επικρατήσει ο Ζιουγκάνοφ, ακόμα και αν θελήσει να ακολουθήσει κεντρώα πολιτική, ορισμένοι δε θα τον αφήσουν και θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους". Επίσης, διάφοροι παρατηρητές στη Μόσχα σημειώνουν ότι τον τελευταίο καιρό σε ορισμένους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της Ρωσίας αυξάνεται η επιθυμία να παρακαμφθεί ο κίνδυνος μιας επικείμενης αλλαγής της κυβέρνησης με την αναβολή των εκλογών.

Ολα τα "υποτελή", στην ουσία συκοφαντικά, ΜΜΕ φωνάζουν συνεχώς ότι ανεβαίνει το ποσοστό των προτιμήσεων προς τον Γιέλτσιν ή ακόμα και ότιπροηγείται έναντι του Ζιουγκάνοφ. Οι τελευταίες, όμως, δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο, ότι υπέρ του Ζιουγκάνοφ τάσσεται το 27% των ψηφοφόρων, υπέρ του Γιέλτσιν το 21%, του Γκ. Γιαβλίνσκι το 11%, του Β. Ζιρινόφσκι και του Α. Λέμπεντ το 9% και 8% αντίστοιχα. Σημειώνουμε, επομένως, ότι όλα δείχνουν πως υπέρ του Γιέλτσιν δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε το 36% των Ρώσων.

Αντιδράσεις

Με νέες δηλώσεις ο Κορζακόφ διευκρίνισε ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη, αλλά ο τηλεπαρουσιαστής Γεβγκένι Κισελιόφ σχολίασε ότι οι δηλώσεις του "δεν ήταν τυχαίες ή ατυχείς, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο προσχεδιασμένης δράσης". Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βίκτορ Ανπίλοφ προειδοποίησε ότι η αναβολή και όχι η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών θα οδηγούσε σε "εμφύλιο πόλεμο".

Ο Ζιουγκάνοφ στη Γερμανία

Ο πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και υποψήφιος πρόεδρος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που επισκέπτεται τη Βόννη προσκεκλημένος της "Γερμανικής Εταιρίας Εξωτερικής Πολιτικής", κατηγόρησε τη Δύση ότι παρέχει αποκλειστική υποστήριξη στον Γιέλτσιν. "Είναι σφάλμα να υποστηρίζει κανείς μόνο έναν πολιτικό. Το κόμμα του Γιέλτσιν εξασφάλισε το 10% των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αυτό πρέπει να επισημανθεί στη Δύση", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο "Pro Sieben" κατά την επίσκεψή του στη Βόννη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βολιδοσκοπήσεις και διαφορές σκοπιμοτήτων(2000-03-30 00:00:00.0)
Κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό(1998-04-24 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία της πρότασης μομφής(1997-10-16 00:00:00.0)
Στο δεύτερο γύρο ο Γ. Ζιουγκάνοφ(1996-06-18 00:00:00.0)
Προηγείται ο Ζιουγκάνοφ στις δημοσκοπήσεις(1996-05-03 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν οι κόκκινες σημαίες(1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ