Πέμπτη 2 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πλημμύρισαν οι κόκκινες σημαίες

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε πλατιά από τις αριστερές δυνάμεις σε ολόκληρη τη Ρωσία και σε πολλές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Στη Ρωσία ο γιορτασμός της κόκκινης Πρωτομαγιάς άρχισε από την Απω Ανατολή, 9 ώρες νωρίτερα απ' ό,τι στη Μόσχα, λόγω διαφοράς ώρας. Στη Μόσχα, κάτω από τις κόκκινες σημαίες συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές. Η εντυπωσιακή πορεία, στην οποία έλαβαν μέρος το ΚΕΚΡ και το ΚΚΡΟ, το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας και το Συνέδριο των Σοβιετικών Γυναικών, η "Εργαζόμενη Ρωσία" και η Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών, το φοιτητικό συνδικάτο "Ζαστσίτα" και η "εργατική φρουρά μπολσεβίκων", σχεδόν δυο ώρες προχωρούσε από το μνημείο του Β. Ι. Λένιν στην Πλατεία Οκτιάμπρ ως το μνημείο του Καρλ Μαρξ, στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Τεατράλναγια, όπου έγινε η συγκέντρωση. Πολλοί πολίτες ακολουθούσαν έξω από τις γραμμές των διαδηλωτών, ενώ άλλοι παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια, που τους χώριζαν οι πυκνές αλυσίδες των αστυνομικών. Κύρια συνθήματα: "Η υπόθεσή μας είναι δίκαια - η εξουσία στο λαό!", "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!", "Ο γιελτσινισμός είναι ο εγκληματικός καπιταλισμός!", "Εξω από τη Ρωσία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!". Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές έθεσαν σε πρώτο πλάνο τη ζύμωση υπέρ του κοινού υποψηφίου των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, με άλλους ηγέτες της κομμουνιστικής και αριστερής αντιπολίτευσης και τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσίας Αλεξάντρ Ρουτσκόι ήταν επικεφαλής της φάλαγγας. Στον Γιέλτσιν απευθύνονταν και ορισμένα πλακάτ, όπως "Εγγυητή του Συντάγματος - παρέδωσε το πηδάλιο στον Ζιουγκάνοφ" και η έκκληση του προέδρου της "Εργαζόμενης Ρωσίας" Βίκτορ Ανπίλοφ "Να φύγει ο μέθυσος Μπορίς! Ψηφίστε το Ζιουγκάνοφ!".

Ακόμα και η βροχή δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης, η οποία άρχισε με την ανύψωση από τον εργάτη Βλαντίμιρ Μπιριουκόφ της κρατικής σημαίας της ΕΣΣΔ. Στην ομιλία του ο Γκ. Σελεζνιόφ τόνισε ότι στην πρωτομαγιάτικη γιορτή ήρθαν εκείνοι που πιστεύουν στη νίκη του σοσιαλισμού και στο σοσιαλιστικό μέλλον της χώρας. Ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουβάγεφ επισήμανε ότι αυτή τη χρονιά η Πρωτομαγιά δε γιορτάζεται μόνο με το σύνθημα της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων, αλλά για τη Ρωσία αποτελεί την ημέρα έκφρασης της μαζικής υποστήριξης του Ζιουγκάνοφ στις προεδρικές εκλογές. Ο Αλεξάντρ Ρουτσκόι σημείωσε ότι, για τη σωτηρία της χώρας, χρειάζεται η νίκη και η εκλογή του Ζιουγκάνοφ σημαίνει επιλογή νέας πορείας. Ο Βίκτορ Ανπίλοφ μετέφερε την αλληλεγγύη των εργατών της Πριμόριε και της περιοχής Γιαροσλάβλ, οι οποίοι ξεκινούν απεργία με το πολιτικό σύνθημα απομάκρυνσης του Μπορίς Γιέλτσιν. Σήμερα ο Ζιουγκάνοφ έχει την πιθανότητα και πρέπει να στηριχτεί, διότι "θυμόμαστε τον Λένιν και τον Στάλιν και είμαστε έτοιμοι, παρά το αποτέλεσμα των εκλογών στις 16 Ιούνη, να αγωνιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος για την Κόκκινη Σημαία και με το σύνθημα "Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!"", τόνισε ο Ανπίλοφ.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε τη μεγάλη επιτυχία της ισχυρής αντιπροσώπευσης των αριστερών δυνάμεων στο Κοινοβούλιο. "Δεν είναι πλέον σε θέση να μας κλείσουν το δρόμο, μας ακολουθούν πάνω από 22.000.000 πολίτες της χώρας", είπε ο Ζιουγκάνοφ. Μας κατηγορούν, υπογράμμισε, ότι καλούμε να πάμε πίσω, αλλά πίσω δεν υπάρχει πια: Μας έχουν ήδη ρίξει μερικούς αιώνες πίσω σε ό,τι αφορά το έδαφος της χώρας και στο επίπεδο ζωής της δεκαετίας του '50. "Οφείλουμε να συσπειρωθούμε και να εξασφαλίσουμε το ειρηνικό πέρασμα της εξουσίας σε μια κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης", πρόσθεσε ο Ζιουγκάνοφ και προειδοποίησε ότι το καθεστώς Γιέλτσιν μπορεί να προχωρήσει σε νέο πραξικόπημα.

Ξεχωριστή εκδήλωση

Η Ομοσπονδία των Ελεύθερων Συνδικάτων της Ρωσίας (ΟΕΣΡ) πραγματοποίησε χωριστό, από την άλλη αντιπολίτευση, γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία Μαγιακόφσκι της Μόσχας. Οι προεδρικές εκλογές έκαναν τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να εμφανιστεί για πρώτη φορά από το 1990, για να "επικοινωνήσει" με το λαό στην ολιγάριθμη συγκέντρωση των υπάκουων συνδικάτων. Για τη συγκέντρωση αυτή υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις να κινητοποιήσουν τους εργάτες, κουβάλησαν μαθητές των τεχνικών σχολών. Οι ηγέτες των συνδικάτων αυτών απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι επιδιώκουν να εισαγάγουν τις οπορτουνιστικές ιδέες της ταξικής ειρήνης στο εργατικό κίνημα και να υπηρετήσουν τους κυβερνώντες. Η συγκέντρωση, με γαλάζιες σημαίες, που "καθαγιάστηκε" με την παρουσία του Γιέλτσιν (κρατούσε τρία κόκκινα τριαντάφυλλα), καθώς και το σύνθημα της "κοινωνικής συνεργασίας", που υποκατέστησε την αρχή της προλεταριακής αλληλεγγύης, βεβηλώνουν τη μνήμη όλων των θυμάτων της ταξικής πάλης και αποτελούν μια επονείδιστη σελίδα στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της Ρωσίας. Αφού επί 15 λεπτά υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια, ο Γιέλτσιν κάλεσε τα συνδικάτα να βοηθήσουν τους πολίτες να κάνουν τη σωστή επιλογή στις προεδρικές εκλογές στις 16 Ιούνη!

Πολυπληθείς πρωτομαγιάτικες γιορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πετρούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρωσίας. Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία και σε άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ