Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποδείξεις - καταπέλτης για τη σφαγή αμάχων
  • Κατηγορηματικό το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών
  • Το Τελ Αβίβ επιμένει στην άρνηση των ευθυνών του, στηριζόμενο και στις αμερικανικές πλάτες
  • Υπό τη σκιά σοβαρότατων διαφωνιών άρχισε ο τελευταίος γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών

Καταπέλτης είναι η έκθεση των αξιωματούχων του ΟΗΕ για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σχετικά με το βομβαρδισμό της βάσης της Κανά, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι 104 άμαχοι Λιβανέζοι πρόσφυγες. Το Τελ Αβίβ αντιδρά έντονα στις εκτιμήσεις των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να μη δημοσιευτούν όλες οι λεπτομέρειες του πορίσματος. Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές ξανακάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το τελικό γύρο της ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι σοβαρές διαφωνίες τους, αλλά και οι συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων στην Καλκιλία φόρτισαν την ατμόσφαιρα και απομάκρυναν το ενδεχόμενο μιας σύντομης κατάληξης στις συνομιλίες.

Φρικιαστικά στοιχεία για τη σφαγή της Κανά

Αδιάσειστα στοιχεία έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εναντίον του ισραηλινού στρατού, τον οποίον κατηγορούν πως γνώριζε ότι στη βάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κανά είχαν καταφύγει Λιβανέζοι πρόσφυγες. Κατηγορηματική είναι η έκθεση - αναφορά που συνέταξε για το μακελειό της Κανά στις 19 Απρίλη ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Φρανκ Βαν Κάπεν. Σύμφωνα με το πόρισμα αυτό, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού είχε ενημερωθεί από αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι, περίπου, 60.000 πρόσφυγες είχαν καταφύγει στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Λίβανο. Στο πόρισμα αναφέρεται, ακόμα, ότι δε στέκει η δικαιολογία περί "τραγικού λάθους", αφού στα ερείπια της βάσης των Ηνωμένων εθνών βρέθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός ήταν συνεχόμενος και σκληρός, άρα δεν ήταν λάθος!

Οπως, μάλιστα, αναφέρει η αγγλική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" και επιβεβαιώνουν ανώτερες πηγές των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει ερασιτεχνική βιντεοταινία που αποδεικνύει ότι ένα ισραηλινό τηλεχειριζόμενο αναγνωριστικό αεροπλάνο εκτελούσε πτήσεις όλη την ημέρα της 19ης Απρίλη πάνω από τη βάση του ΟΗΕ και είχε εξακριβώσει την ύπαρξη αμάχων στην περιοχή. Επιπλέον, ο Τιμούρ Γκοκσέλ, εκπρόσωπος της προστατευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο, επανέλαβε, σε δηλώσεις του, ότι η ισραηλινή ηγεσία είχε ενημερωθεί να μην πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον των βάσεων του ΟΗΕ ενώ διέψευσε, και πάλι, τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι είχαν ενημερώσει τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις επικείμενες επιθέσεις.

Στις κατηγορίες αυτές αντέδρασε έντονα το Τελ Αβίβ, διά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ούρι Ντρόμι. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αποποιήθηκε των ισραηλινών ευθυνών και αρκέστηκε να δηλώσει ότι "τα πορίσματα και τα συμπεράσματα αυτά δε βοηθούν τη διατήρηση της ηρεμίας και την επιβίωση της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο". Οι ισραηλινές εξηγήσεις δεν ικανοποίησαν το Λίβανο, που ζητά την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πορίσματος καθώς και της αποκαλυπτικής βιντεοκασέτας που έχουν στα χέρια τους τα Ηνωμένα Εθνη. Κάτι τέτοιο, όμως, δε θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί σοβαρότατες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλεί "θεούς και δαίμονες" στην περίπτωση που δουν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία αυτά, τα οποία, βέβαια, εμμέσως ενοχοποιούν και το Λευκό Οίκο που στήριξε και κάλυψε με κάθε μέσο την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία.

Διαπραγματεύσεις πεπερασμένης επιτυχίας

Κάτω από τη σκιά των φρικαλέων αποδείξεων, πλέον, άρχισε, το απόγευμα της Κυριακής, ο τελευταίος γύρος των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένος, εμφανίστηκε, κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Ούρι Σαβίρ, ο επικεφαλής της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, λέγοντας ότι στόχος είναι να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα αιτήματα και των δύο πλευρών. Η αισιοδοξία του Σαβίρ δε φαίνεται ιδιαίτερα ρεαλιστική, καθώς ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να καταλήξουν σε τήρησε εκ μέρους του Ισραήλ των ψηφισμάτων 242 και 338 του ΟΗΕ, που μιλούν για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Οι συνομιλίες αυτές σκιάστηκαν και από τις αιματηρές συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων, χτες, στην Καλκιλία, που είχαν ως συνέπεια να τραυματιστούν σοβαρά 9 Παλαιστίνιοι. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, όταν ισραηλινές μπουλντόζες προσπάθησαν να κατασχέσουν παλαιστινιακά εδάφη, κάτι που έχουν κάνει αρκετές φορές, παραβιάζοντας την ειρηνευτική συμφωνία παράδοσης της Καλκιλίας στην αυτόνομη παλαιστινιακή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ