Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταψηφίστηκε η ένωση Βερολίνου - Βραδεμβούργου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, κυρίως οι κάτοικοι της Ανατολικής Γερμανίας, ψήφισαν την Κυριακή κατά της ένωσης των ομόσπονδων κρατιδίων του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου.

Το σχέδιο ένωσης του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου καταψηφίστηκε από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του Βραδεμβούργου, το κρατίδιο που δημιουργήθηκε μετά την ενοποίηση του εδάφους της Ανατολικής Γερμανίας, που περικυκλώνει το Βερολίνο. Ενώ οι ψηφοφόροι του Βερολίνου στο σύνολό τους ψήφισαν υπέρ της ενοποίησης με ένα 53%, οι περισσότεροι περιοχές του ανατολικού Βερολίνου ψήφισαν "κατά". Ομως, για να προχωρήσει το σχέδιο ένωσης, θα έπρεπε να υπερψηφιστεί από τους ψηφοφόρους και των δύο κρατιδίων.

Μιλώντας από τη Βόννη, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ υποστήριξε χτες ότι ίσως η ψηφοφορία για την ενοποίηση των δύο αυτών κρατιδίων ήρθε πολύ νωρίς, "βλέποντας τις δραματικές αλλαγές που έχουν υποστεί οι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια".

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Μπίρθλερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βραδεμβούργο, τόνισε: "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι φοβούνται τις νέες αποφάσεις όσο εξακολουθούν να υπάρχουν και να μη λύνονται τα προβλήματα που προήλθαν από την ενοποίηση της Γερμανίας - όπως η ανεργία και οι διενέξεις για ιδιοκτησίες".

Το σχέδιο ένωσης του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου, της καρδιάς της παλιάς Πρωσίας, ήταν ιδιαίτερα επιθυμητό τόσο από τους πολιτικούς, όσο και από τους οικονομικούς παράγοντες των δύο κρατιδίων, γιατί θα βοηθούσε, όπως υποστήριξαν, στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα περιόριζε τα τεράστια διοικητικά έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ