Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑ
Σε εξέλιξη η δίκη των στρατηγών

ΣΕΟΥΛ. -

Πριν από 16 χρόνια, στην πόλη Κουαντζού της Νότιας Κορέας, τουλάχιστον 240 διαδηλωτές πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την εξουσία. Πάνω από 1.000 άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις σφαίρες και τις ξιφολόγχες των στρατιωτικών που κατέπνιξαν τη λαϊκή κινητοποίηση με πρωτοφανή αγριότητα. Εδώ και μερικές μέρες, οι υπαίτιοι, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της σφαγής στο Κουαντζού - μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρόεδροι και τέσσερις απόστρατοι στρατηγοί της χώρας - κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της προδοσίας και πολυετή ποινή κάθειρξης.

Χτες, ένας από αυτούς, ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Τσου Ντου Χουάν, αρνήθηκε κάθε υπαιτιότητα για τη σφαγή των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι δεν έδωσε, εκείνο το ματωμένο Μάη του 1980, διαταγή στις ειδικές ομάδες ασφαλείας να εφαρμόσουν το στρατιωτικό νόμο καταπνίγοντας τη λαϊκή κινητοποίηση. "Δεν ήμουν σε κατάσταση να ελέγξω ή να διατάξω τις ένοπλες δυνάμεις υπό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου. Ολες οι αποφάσεις παίρνονταν από τον αρμόδιο διοικητή. Εκείνη την εποχή δεν ήξερα πως οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν όπλα και ξιφολόγχες για να σκοτώσουν τους διαδηλωτές! " ισχυρίστηκε ούτε λίγο - ούτε πολύ ο πρώην Πρόεδρος και πρώην στρατηγός, Τσου Ντου Χουάν, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση της κοινής γνώμης στη Νότια Κορέα.

Από νωρίς χτες το μεσημέρι, πολλές εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν στην ιστορική πόλη Κουαντζού στο πλαίσιο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που οργανώνονται για την επέτειο της αιματηρής πορείας στην πόλη. Τηλεγράφημα του "Γαλλικού Πρακτορείου" μετέδωσε ότι δεκάδες διαδηλωτές, κρατώντας μολυβοσωλήνες, συγκρούστηκαν με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις. Πληροφορίες για τραυματίες δεν αναφέρθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ