Τρίτη 7 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ορκίστηκαν χτες τα μέλη της νέας, συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος έλαβε το περασμένο Σάββατο την έγκριση 181 βουλευτών στο σύνολο 350 Ισπανών βουλευτών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας αποτελείται από 14 υπουργούς, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε ο νέος πρωθυπουργός για ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα.

"Είναι μια κυβέρνηση που διαπνέεται από ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό πνεύμα", δήλωσε ο Αθνάρ, ανακοινώνοντας τη σύνθεση της κυβέρνησης του "Λαϊκού Κόμματος".

Στη σύνθεση της κυβέρνησης δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ο εκπρόσωπος για την οικονομία του "Λαϊκού Κόμματος", Ροντρίγκο Ράτο ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και ο Αμπελ Ματούτες, πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Αλβάρες Κάσκος ανέλαβε χρέη υπουργού Προεδρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Ράτο όσο και ο Κάσκος είναι και οι δύο μελλοντικοί αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και στενότεροι συνεργάτες του Αθνάρ, ενώ κατέχουν τα αξιώματα του δεύτερου γενικού γραμματέα και γενικού γραμματέα του κόμματος αντίστοιχα.

Στο τέλος της βδομάδας θα γίνει ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

"Η κυβέρνηση θα είναι μεταρρυθμιστική και κεντρώας απόχρωσης" για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση, υποστήριξε ο Αθνάρ.

Η νέα αυτή κυβέρνηση του Αθνάρ άρχισε χτες μεμονωμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας, για να βρεθεί κάποια συμφωνία για κοινωνικά θέματα. Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει "το πρώτο βήμα προς στην κατεύθυνση του κύριου στόχου της κυβέρνησης για την ανεύρεση νέων θέσεων εργασίας", υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας, Χαβιέρ Αρένας.

Την Κυριακή, ο Αθνάρ ορκίστηκε νέος πρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας ενώπιον του βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, στο παλάτι της Θαρθουέλα, ενώ στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Χουάν Αλμπέρτο Μπέλιοτς και ο πρόεδρος της Βουλής, Φεδερίκο Τρίλιο.

Ο ηγέτης του "Λαϊκού Κόμματος" χρίσθηκε πρόεδρος της κυβέρνησης το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, λαμβάνοντας 181 ψήφους υπέρ, μόλις 5 παραπάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 ψήφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ