Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βολιδοσκοπήσεις και διαφορές σκοπιμοτήτων

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, δήλωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι θεωρεί αναπόφευκτη μια κυβέρνηση συνασπισμού στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», επισήμανε ο Σελεζνιόφ, και τόνισε ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν «προκαλεί αλλεργία» στον Πρόεδρο Πούτιν. Ο Πούτιν είναι υπέρ μιας «σταθερής» Ρωσίας και «γνωρίζει ότι το 30% των ψηφοφόρων υποστήριξε την Αριστερά και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ο Σελεζνιόφ. Σχετικά με τον πιθανό (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) διορισμό του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μιχαήλ Κασιάνοφ στη θέση του πρωθυπουργού, ο Σελεζνιόφ τόνισε ότι «επισήμως» η Δούμα δεν έχει αντίρρηση. Σημειώνουμε ότι και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε τη Δευτέρα, 27 Μάρτη, στο ραδιοσταθμό «Εχο Μοσκβί», ότι «κατ' αρχήν» είναι σύμφωνος με το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «με συγκεκριμένο πρόγραμμα αναγέννησης της χώρας και όχι της καταστροφής και της καταλήστευσης».

Πάντως, πηγές προσκείμενες στον Πούτιν αναφέρουν ότι «δεν έχει νόημα» ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού. «Ο Πούτιν κέρδισε τις εκλογές και δεν προτίθεται να μοιραστεί τη νίκη με την Αριστερά, που προσπαθεί να περισώσει την εικόνα της μέσω μιας κυβέρνησης συνασπισμού», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η παρούσα κυβέρνηση, της οποίας εξακολουθεί να ηγείται ο Πούτιν, θα παραιτηθεί μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Πούτιν στο διάστημα από 5 έως 8 Μάη.

Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ για τα αποτελέσματα των εκλογών

Από την άλλη μεριά, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε την Τρίτη, 28 Μάρτη, στους δημοσιογράφους ότι οι προκαταρκτικές καταμετρήσεις από τα στελέχη του ΚΚΡΟ των αντιγράφων των πρακτικών των εκλογικών επιτροπών δείχνουν ότι είναι υποχρεωτικός ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Σημείωσε ότι η διαφορά ψήφων των δυο πρώτων υποψηφίων είναι η εξής: Υπέρ του Πούτιν 46,48%, υπέρ του Ζιουγκάνοφ 40-42%. Επισήμανε επίσης ότι κατά την καταμέτρηση των ψήφων αποκαλύφτηκαν «κραυγαλέα γεγονότα» παραβιάσεων, ιδιαίτερα στο Ταταρστάν, στην Μπασκιρία, στο Νταγκεστάν και την Ινγκουσετία. Επίσης, ακόμη από τη Δευτέρα 27 του Μάρτη, το εκλογικό επιτελείο του ΚΚΡΟ είχε ανακοινώσει ότι έλεγξε τα αρχικά πρακτικά από 998 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές (το 36% του συνολικού αριθμού), όπου εκφράστηκε η ετυμηγορία 24.173.000 ψηφοφόρων από 36 περιοχές της Ρωσίας. Με βάση τον έλεγχο το ΚΚΡΟ αναγνωρίζει τα εξής αποτελέσματα: Ζιουγκάνοφ 8.025.000 ψήφοι (33,2%), Πούτιν 10.823.000 ψήφοι (44,80%).

Συζήτηση για την ασυλία του Γιέλτσιν

Η Κρατική Δούμα απέρριψε την Τετάρτη 29 Μάρτη με 144 ψήφους έναντι 136 το αίτημα να σταλεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας το ζήτημα της νομιμότητας του διατάγματος του Βλαντίμιρ Πούτιν της 31ης Δεκέμβρη 1999, για τη χορήγηση ισόβιας ασυλίας και εγγυήσεων στον Μπορίς Γιέλτσιν και την οικογένειά του. Για την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ, η Βουλευτική Αγροτοβιομηχανική Ομάδα και μερικοί βουλευτές του «Γιάμπλοκο» του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ