Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπελάδες για την κυβέρνηση Ετσεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ υπέστη σοβαρό πλήγμα χτες, καθώς στη μυστική ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της συγκυβέρνησης ψήφισε εναντίον της. Κατά ειρωνικό τρόπο, το ισλαμιστικό κόμμα της Αρετής προσφέρθηκε να «διασώσει» τον Ετσεβίτ, συναινώντας να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για να επανεκλεγεί πρόεδρος της χώρας ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα «περάσει» μαζί ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα καθιστά δυσκολότερη την απαγόρευση κομμάτων.

Η ψηφοφορία (303-202) αποκάλυψε αδυναμία της τρικομματικής κυβέρνησης να συσπειρώσει τις δυνάμεις της (έχει 352 ψήφους συνολικά), και πιθανότεροι «αποστάτες» θεωρούνται από τον Ετσεβίτ οι βουλευτές του εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Ο Ετσεβίτ απέφυγε να πολώσει παραπέρα το κλίμα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «συζητήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης», τους Γιλμάζ και Μπαχτσελί - κυρίως τον τελευταίο.

Ενας από τους λόγους που ο Ετσεβίτ «ανησυχεί» είναι ότι αν ο Ντεμιρέλ αποχωρήσει από την προεδρία, οι ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις θα αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και θα θέσουν «σε κίνδυνο» τις προγραμματισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ. Επίφοβο είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει ο Ντεμιρέλ και στην καθημερινή πολιτική, διεκδικώντας και πάλι την πρωθυπουργία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ