Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναβλήθηκε η ψηφοφορία της πρότασης μομφής

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) αποφάσισε χτες το απόγευμα να αναβάλει για την Τετάρτη, 22 Οκτώβρη, την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Την πρόταση αναβολής έκανε εκ μέρους της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Οπως ήταν προγραμματισμένο χτες το απόγευμα, η Κάτω Βουλή προχώρησε στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Οι ηγέτες που είχαν κάνει την πρόταση της ψηφοφορίας, κομμουνιστές και σύμμαχοί τους, οι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Νικολάι Χαριτόνοφ και Σεργκέι Μπαμπούριν επέκριναν δριμύτατα την αντιλαϊκή πολιτική του καθεστώτος. Τη θέση των θιγμένων για το γεγονός ότι ένα μέρος της αστικής τάξης μένει εκτός εξουσίας, εξέφρασε ο ηγέτης του "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Υπέρ της κυβέρνησης με διάφορα προσχήματα τάχθηκαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Κρατικής Δούμας. Αργά το βράδυ, όταν οι βουλευτές ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης, ο πρόεδρος της Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν παρακάλεσε τους βουλευτές "να μην οδηγήσουν την κυβέρνηση στην παραίτηση". Ο Γιέλτσιν, που για πρώτη φορά απευθύνθηκε στους βουλευτές της Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί μια σειρά προτάσεις της αντιπολίτευσης. "Δε θέλω αντιπαράθεση. Δε θέλω νέες εκλογές. Μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Για χάρη της ηρεμίας στη Ρωσία κάνω έκκληση στους 145 βουλευτές που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής να την αποσύρουν από τη σημερινή ημερήσια διάταξη και εγγυώμαι ότι η κυβέρνηση θα βγάλει συμπεράσματα από τις επικρίσεις", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν, σύμφωνα με τον Σελεζνιόφ. Ωστόσο, μένοντας πιστός στον εαυτό του, υπογράμμισε ότι δε θα προχωρήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά θα διαλύσει τη Δούμα.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν έκανε έκκληση στη Δούμα να δεχτεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και να καταψηφίσει την πρόταση μομφής. "Δέχομαι κάθε επίκριση. Ας κάνουμε διάλογο με ομαλές συνθήκες", τόνισε προς το Σώμα ο Τσερνομίρντιν. Επίσης ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως, αν γίνει δεχτή η ψήφος δυσπιστίας.

Υστερα από μισή ώρα διαβουλεύσεων, η πλειοψηφία των βουλευτών συμφώνησε με την πρόταση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων να αναβληθεί η ψηφοφορία έως την Τετάρτη, 22 Οκτώβρη. Η διακοπή αυτή έγινε, όπως επισήμανε ο Ζιουγκάνοφ, για διαβουλεύσεις με τα πάνω από 200 κόμματα, οργανώσεις και κινήματα που απαρτίζουν τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας και για τη σύγκληση στις 18 Οκτώβρη της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΡΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ