Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η 24η του Απρίλη είναι αποφασιστική μέρα στις πολιτικές εξελίξεις της Ρωσίας. Ο Γιέλτσιν χρησιμοποιεί την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Του καρότου: ανοιχτή δήλωση ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των βουλευτών - κατοικίες, μισθούς κ. ά. Του μαστιγίου: απειλές για διάλυση της Κρατικής Δούμας και διακυβέρνηση με "διατάγματα". Το βράδυ στις 22 του Απρίλη υπέρ του Γιέλτσιν τάχθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αλεξάντρ Ιβάντσενκο, ο οποίος δήλωσε εκβιαστικά ότι λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης ο Γιέλτσιν "θα αναγκαστεί με διατάγματα να αναπληρώσει τα κενά στην εκλογική νομοθεσία" και "κανένας από τους σημερινούς εκλογικούς συνασπισμούς δε θα μπορέσει να συμμετάσχει" στις νέες βουλευτικές εκλογές.

Επομένως, πολλοί βουλευτές, αν και αγανακτούν για τον εκβιασμό, "λύγισαν" και άρχισαν να δηλώνουν ότι "πρέπει να ψηφίσουν όχι τόσο τον Κιριένκο, όσο κατά της διάλυσης του Κοινοβουλίου". Μεταξύ τους είναι ο κομμουνιστής πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και ο πρόεδρος της συνεργαζόμενης με το ΚΚΡΟ βουλευτικής ομάδας "Ναροντοβλάστιε" Νικολάι Ριζκόφ.

Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν συναντήθηκε χτες το πρωί στο Κρεμλίνο με τους προέδρους της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Γκενάντι Σελεζνιόφ και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) Γεγκόρ Στρόγεφ ενόψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Κιριένκο στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο Γιέλτσιν πληροφόρησε τους Σελεζνιόφ και Στρόγεφ ότι δε θα παραστεί προσωπικά στη συνεδρίαση της Δούμας, αλλά έστειλε επιστολή στους βουλευτές, με την οποία ζητεί να υποστηρίξουν τον Κιριένκο. Ο Σελεζνιόφ πρότεινε στον Γιέλτσιν να παραστεί και να μιλήσει στη σημερινή συζήτηση της Δούμας, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την έγκριση των βουλευτών που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Κιριένκο. Επίσης, ο Γιέλτσιν δήλωσε: "Εκανα υποχώρηση και τηλεφώνησα στον Ζιουγκάνοφ, αν και δεν το ήθελα καθόλου αυτό. Του είπα: μη σκέφτεστε τον εαυτό σας, ούτε το κόμμα σας, αλλά το κράτος! Τηλεφώνησα στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Στον Κουπτσόφ, με τον οποίο 15 χρόνια δεν είχα μιλήσει, αλλά τηλεφώνησα!", Ολα δείχνουν όμως ότι ο Γιέλτσιν και το περιβάλλον του φοβούνται τη διάλυση της Δούμας και τις μελλοντικές εκλογές όχι λιγότερο από τους ίδιους τους βουλευτές, διότι οι προοπτικές του "κόμματος της εξουσίας" είναι ζοφερές, λόγω της άθλιας κατάστασης που οδήγησαν τη χώρα και το λαό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν η Δούμα απορρίψει σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες την υποψηφιότητα πρωθυπουργού, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη μεριά, και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στο οποίο μετέχουν οι περιφερειακοί ηγέτες της Ρωσίας, απηύθυνε έκκληση στη Δούμα να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κιριένκο αντί να ψηφίσει ουσιαστικά τη διάλυσή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι η θέση του δεν άλλαξε μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Γιέλτσιν και ανακοίνωσε ότι οι κομμουνιστές θα ζητήσουν εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Κιριένκο. Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποφευχθεί η εξαγορά βουλευτών από το Κρεμλίνο. Κατά της υποψηφιότητας του Κιριένκο τάχθηκαν στις Ολομέλειές τους οι Κομματικές Οργανώσεις Μόσχας και Λένινγκραντ του ΚΚΡΟ. Χτες συνήλθε η έκτακτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στη Δούμα να καταψηφίσει και πάλι τον Κιριένκο, να επιμένει στη φανερή και ονομαστική ψηφοφορία και, αν γίνει μυστική ψηφοφορία, να απόσχει από την ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ