Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Πανρωσική απεργία των εκπαιδευτικών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, άρχισε ο νέος χρόνος στη Ρωσία. Ετσι, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών από 70 περιοχές της χώρας κήρυξαν πανρωσική απεργία διαρκείας 5 ημερών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει σε απόγνωση, γιατί δεν έχουν με τι να ζήσουν τις οικογένειές τους, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών τους (μερικοί έχουν να πληρωθούν από το Μάρτη 1996). Το χρέος της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας ανέρχεται στα 6,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Πεντακόσιες χιλιάδες εκπαιδευτικοί από 10.000 σχολεία της χώρας συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Σε ορισμένα μέρη έγιναν στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις.

Μια αντιπροσωπεία 600 εκπαιδευτικών από 26 περιοχές διοργάνωσαν χτες πικετοφορία διαμαρτυρίας στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα. "Στο δικαστήριο οι υπαίτιοι για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών!", "Σήμερα - νηστικός εκπαιδευτικός, αύριο - χώρα κουτών!" και άλλα συνθήματα αναγράφονταν στις πικέτες και τα πανό τους. Μεταξύ τους ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο ίδιος εκπαιδευτικός στο επάγγελμα. Μιλώντας στους συγκεντρωμένος, ο Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ψηφίστηκε στην Κρατική Δούμα ο νόμος για την αύξηση των μισθών και υποτροφιών, αλλά η εκτελεστική εξουσία δε θέλει να τον εφαρμόσει. Από την άλλη μεριά, οι μισθοί δεν είναι το μόνο ζήτημα που ανησυχεί τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχουν χρήματα για τη σίτιση των μαθητών στα σχολεία, για φως και θέρμανση. Το γιελτσινικό καθεστώς ακολουθεί την πολιτική κατάργησης της δωρεάν παιδείας. Ηδη, 1.500.000 παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Και αυτό συμβαίνει στη χώρα, στην οποία ακόμα στη δεκαετία του '30, στην πορεία της πολιτιστικής επανάστασης στην ΕΣΣΔ, είχε καταργηθεί ο αναλφαβητισμός, ενώ στη δεκαετία του '70 η δωρεάν μέση εκπαίδευση έγινε γενική και υποχρεωτική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποσχέθηκε (πάλι υποσχέσεις!) ότι στη συνεδρίαση της κυβέρνησης στις 16 Γενάρη "θα εξεταστούν οι τρόποι επίλυσης του προβλήματος". Από τη μεριά του, όμως, ο πρόεδρος του Συνδικάτου των εργαζομένων στην εθνική παιδεία Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ επισήμανε ότι, αν δε ληφθούν επείγοντα μέτρα, ο αριθμός των απεργών θα αυξηθεί και η απεργία θα μετατραπεί σε διαρκείας, ενώ "ο κοινωνικός τομέας μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρές ταραχές". Ενώ στη χώρα υπάρχει αστάθεια και αβεβαιότητα, οι κυβερνώντες ασχολούνται με τον μόνιμα ασθενή Μπορίς Γιέλτσιν, βεβαιώνοντας ότι "η κατάστασή του είναι σταθερή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ