Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα δεδομένα για τη Χεβρώνα

Αποφασιστική ώθηση στις τελματωμένες ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για τη Χεβρώνα έδωσε η επίσκεψη - αστραπή του Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Τελ Αβίβ, την Κυριακή. Παρά τους θετικούς οιωνούς, η υπογραφή μιας οριστικής συμφωνίας δε φαινόταν πιθανή για χτες το βράδυ. Την ίδια στιγμή, τα ακροδεξιά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου απειλούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με απόσυρση της υποστήριξής τους στην περίπτωση που συγκατατεθεί σε απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα.

Γεμάτος αισιοδοξία και ελπίδα για θετική κατάληξη των μαραθώνιων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για τη Χεβρώνα επέστρεψε στην Ιορδανία ο βασιλιάς Χουσεϊν, την Κυριακή το βράδυ. Ο Ιορδανός μονάρχης είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή το πρωί, και στη συνέχεια συναντήθηκε στο Τελ-Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στις δύο συναντήσεις παραβρέθηκε και ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος ανέβαλε την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας των ύστατων θετικών εξελίξεων.

Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών, που είχε ο βασιλιάς Χουσεϊν δε γνωστοποιήθηκε επισήμως, στενοί συνεργάτες του, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι ο Ιορδανός μονάρχης κόμισε στις δύο πλευρές μια μεσολαβητική πρόταση, η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και από την ύπαιθρο της Δυτικής Οχθης μέχρι τα μέσα του 1998(και όχι τον Σεπτέμβρη του 1997 όπως προβλέπει η συμφωνία του Οσλο) και την πραγματοποίηση της αποχώρησης αυτής υπό την επίβλεψη και τις εγγυήσεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ιορδανίας. Οπως έγινε γνωστό, από ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Σάεμπ Ερακάτ, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποδέχτηκε την ιορδανική πρόταση υπό την προϋπόθεση ότι στη συμφωνία για τη Χεβρώνα θα υπάρξει ειδική σαφής συμπλήρωση που θα δεσμεύει το Ισραήλ για τήρηση του χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των στρατευμάτων του από τη Δυτική Οχθη.

Θετικός ως προς την ιορδανική πρόταση εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον βασιλιά Χουσεϊν. Ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπογραφεί η σχετική συμφωνία ακόμα και μέσα στα τρέχοντα εικοσιτετράωρα. Ηδη, από χτες το πρωί, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές επεξεργάζονται υπό το βλέμμα του Ντένις Ρος το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο, όμως, δε φαινόταν πιθανό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι χτες το βράδυ.

Ικανοποιημένη η Αίγυπτος, απειλεί η ισραηλινή ακροδεξιά

Η είδηση της απεμπλοκής των ισραηλινο - παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων έγινε δεκτή, με ικανοποίηση, από την αιγυπτιακή ηγεσία. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται σε τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, εξέφρασε την αισιοδοξία του και κάλεσε τον Αραφάτ να μην υποχωρήσει από τις βασικές του θέσεις.

Τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους για τη στάση του Νετανιάχου, όμως, εξέφρασαν πολλοί ακροδεξιοί βουλευτές και βουλευτές θρησκευτικών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λικούντ. Ηδη, εφτά από τα 18 μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου δήλωναν, χτες, ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθούν σε συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Ανάλογη στάση ανακοίνωσαν ότι θα τηρήσουν και πολλοί βουλευτές της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο ισραηλινό Κοινοβούλιο. Τυπικά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας χωρίς να έχει την ομόφωνη έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου ούτε και της κοινοβουλευτικής συντηρητικής πλειοψηφίας. Μια τέτοια επιλογή, όμως, θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη θέση του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς οι ακροδεξιοί βουλευτές απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ