Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Εκρήγνυται το απεργιακό κίνημα

Με κινητοποίηση του στρατού προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να λειτουργήσει τις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις

ΣΕΟΥΛ. -

Κορύφωση, σήμερα, των απεργιακών κινητοποιήσεων στη Νότια Κορέα, και οι φόβοι εκτράχυνσης της κατάστασης και μιας αιματοχυσίας από την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιουνγκ Σαμ, αυτήν την επίγονο του στρατιωτικού καθεστώτος που πριν σχεδόν δύο δεκαετίες είχε αιματοκυλήσει ανάλογες φοιτητικές διαδηλώσεις, γιγαντώνονται.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει περισσότερους από 2.500 στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία των κυριότερων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, για την περίπτωση που αυτές επηρεαστούν από την κινητοποίηση των παράνομων εργατικών συνδικάτων της χώρας. Αγνωστος είναι ο αριθμός των δυνάμεων οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της σημερινής διαδήλωσης, την τρίτη βδομάδα των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ η χτεσινή προσπάθεια του επικεφαλής του κυβερνώντος νοτιοκορεατικού κόμματος, Λι Χονγκ Κου, να επισκεφθεί τους ηγέτες των συνδικάτων στο ναό όπου έχουν εγκαταστήσει το αρχηγείο τους, απέβη μάταιη. Ο Κου κατάφερε να συναντήσει μόνον τον καρδινάλιο Κιμ Σου Χουάν, ο οποίος κατά πληροφορίες τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των απεργών να βελτιωθούν οι όροι εργασίας, αν και δήλωσε ότι κατανοεί πως το νομοσχέδιο "έχει στόχο τη βελτίωση της οικονομίας".

Οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί δε δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από το αίτημά τους να αποσυρθεί ο νόμος ο οποίος τεκμηριώνει πρωτοφανή δικαιώματα προσλήψεων - απολύσεων για τη βιομηχανία, ενώ διατηρεί το προηγούμενο καθεστώς όσον αφορά τον συνδικαλισμό - δηλαδή, πολύ απλά, τον απαγορεύει.

Κατά αναλυτές, είναι σαφές ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει ένα μεικτό μοντέλο, με αναφορές "δυτικού τύπου" όσον αφορά τις δυνατότητες των βιομηχανιών να προσλαμβάνουν, να απολύουν και να παρακάμπτουν τις απεργίες, και αναφορές "ασιατικού τύπου" όσον αφορά το συνδικαλισμό (απαγορεύσεις).

Ομως αυτή η "εξυπηρέτηση" που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη βιομηχανία δείχνει να "σκοντάφτει" στην εργατική κινητοποίηση, ενώ και οι προσπάθειες των νοτιοκορεατικών βιομηχανικών ομίλων να εδραιώσουν τη θέση τους στο διεθνή ανταγωνισμό αποκτώντας δυτική τεχνογνωσία αποτυγχάνουν: χτες, αντιπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Σιράκ δήλωσε ότι η αγορά της "Thomson Multimedia" από την "Daewoo" ακυρώθηκε οριστικά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή "λυπηρή" αλλά οριστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ