• "Οικονομική δικτατορία" υπόσχεται ο Β. Τσερνομίρντιν και εγκρίνεται από την Ανω Βουλή
  • - ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). - Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποσχέθηκε οικονομική δικτατορία και έλαβε την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) που... - 1998-09-05 00:00:00.0"/>
  • "Οικονομική δικτατορία" υπόσχεται ο Β. Τσερνομίρντιν και εγκρίνεται από την Ανω Βουλή
  • - ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). - Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποσχέθηκε οικονομική δικτατορία και έλαβε την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) που... - 1998-09-05 00:00:00.0" /> Παράταση της ανασφάλειας | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 11
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΡΩΣΙΑ
    Παράταση της ανασφάλειας
    • Η Κρατική Δούμα ανέβαλε την ψηφοφορία για την έγκριση του πρωθυπουργού, ενόψει συζητήσεων "στρογγυλής τράπεζας" τη Δευτέρα.
    • "Οικονομική δικτατορία" υπόσχεται ο Β. Τσερνομίρντιν και εγκρίνεται από την Ανω Βουλή

    ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν υποσχέθηκε "οικονομική δικτατορία" και έλαβε την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) που απαρτίζεται από τους κυβερνήτες των περιοχών της Ρωσίας. Σημειώνουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Τσερνομίρντιν είχε εντατικές διαβουλεύσεις με κυβερνήτες και είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη πολλών απ' αυτούς. Παρουσιάζοντας ενώπιον των μελών του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας το πρόγραμμά του αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο Τσερνομίρντιν είπε:"Η αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι εξαιρετικές, αλλά χωρίς αυτές δε θα τα καταφέρουμε σήμερα. Ποια η ουσία; Κατά το πρώτο στάδιο θα γίνει μέσω του προϋπολογισμού η απόσβεση των βασικών χρεών που πνίγουν σήμερα την οικονομία και παραλύουν τον κοινωνικό τομέα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του χρόνου ή μέχρι τη 1 Γενάρη του επόμενου χρόνου θα αποσβεστούν τα χρέη για τις συντάξεις - 20 δισ. ρούβλια, για τους μισθούς των ομοσπονδιακών υπαλλήλων(και στις περιοχές) - 7,5 δισ. ρούβλια, για τους στρατιωτικούς - 3,5 δισ. ρούβλια. Από πού θα παρθούν αυτά τα χρήματα; Απαντώ: με την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και την εφαρμογή μιας εγγυημένης, υπογραμμίζω, ελεγχόμενης έκδοσης. Παράλληλα, η αγορά από μόνη της καθορίζει το συσχετισμό ρουβλιού με τα σκληρά νομίσματα, δηλαδή το πέρασμα στη "διολίσθηση" της τιμής. Η χώρα αρχίζει να ζει με αυστηρούς και ξεκάθαρους κανόνες. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι από το Γενάρη του επόμενου χρόνου η χώρα περνάει σε οικονομική δικτατορία. Υπάρχει, όμως, ένας όρος:... μην πιάνετε από το χέρι την κυβέρνηση, δώστε χρόνο και δυνατότητα να κάνει αυτό που πρέπει, ώστε να ξεφύγουμε από το μοιραίο όριο. Απευθύνουμε σε όλους- από τον Πρόεδρο ως τα νομοθετικά και αντιπροσωπευτικά όργανα".

    Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ψήφισε ως βάση σχέδιο απόφασης για τη στήριξη των οικονομικών μέτρων που πρότεινε ο Τσερνομίρντιν. Ορισμένοι κυβερνήτες, μεταξύ τους και ο Αμάν Τουλέγεφ (Κουζμπάς), τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της "λατινοαμερικανικής εκδοχής της οικονομίας". Σχετικά μ' αυτό ο Τσερνομίρντιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αντιγράψει μοντέλα άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Αργεντινής και πρόσθεσε: "Κανένα μοντέλο στον κόσμο δεν είναι κατάλληλο για τη ρωσική οικονομία". Αν και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν έχει τη δικαιοδοσία να επικυρώσει ή να εγκρίνει τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας Ρουσλάν Αούσεφ, πρότεινε να καθορίσει η Ανω Βουλή τη στάση της απέναντι στην υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με 91 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 6 αποχές ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν για τη θέση του πρωθυπουργού.

    Αναβολή ψηφοφορίας

    Η Κρατική Δούμα αποφάσισε να αναβάλει για τη Δευτέρα, 7 Σεπτέμβρη, τη δεύτερη ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για χτες, 4 Σεπτέμβρη, με θέμα την έγκριση της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο πρόεδρος της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ μετέφερε κατά την έναρξη των εργασιών της Κάτω Βουλής μήνυμα του Γιέλτσιν, με το οποίο ζήτησε από τους βουλευτές να αναβάλουν την ψηφοφορία, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες "στρογγυλής τραπέζης" για την οικονομική και πολιτική κρίση της Ρωσίας και την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ μίλησε πρώτος και πρότεινε να γίνει άλλη μια συνάντηση με την προεδρική πλευρά τη Δευτέρα. Με το ίδιο πνεύμα μίλησαν οι Β. Ζιρινόφσκι (ΦΔΚΡ), Α. Σοχίν ("Σπίτι μας - η Ρωσία"), Σ. Ιβανένκο ("Γιάμπλοκο"), Ν. Ριζκόφ ("Ναροντοβάστιε") και Ο. Μορόζοφ ("Περιοχές της Ρωσίας"). Ο Ν. Χαριτόνοφ (Αγροτικό Κόμμα) πρότεινε να εξεταστούν τη Δευτέρα, εκτός από την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν, και άλλες: Γ. Στρόγεφ, Γ. Μασλιουκόφ, Γ. Λουζκόφ, Γκ. Κουλίκ. Ο Ζιρινόφσκι αντέδρασε, λέγοντας ότι οι Στρόγεφ και Λουζκόφ δήλωσαν δημόσια στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ότι δε βλέπουν τον εαυτό τους στην πρωθυπουργική καρέκλα. Ξαναμίλησε ο Ζιουγκάνοφ και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη Δευτέρα με ανοιχτή ψηφοφορία τον Τσερνομίρντιν. "Δε θα αναθεωρήσουμε καμιά συμφωνία τη Δευτέρα, ούτε θα υπογράψουμε τίποτα... είναι απολύτως άσκοπο", πρόσθεσε. Πάλι ο Ζιρινόφσκι αντέδρασε, τονίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Προέδρου και πρωθυπουργού και γι' αυτό τη Δευτέρα, πρέπει να γίνει μυστική ψηφοφορία. Αφού, η συζήτηση είχε πάρει αυτή την τροπή, παρενέβη ο Σοχίν: "Οι περισσότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες εκφράστηκαν υπέρ της αναβολής του θέματος για τη Δευτέρα. Αν όμως ο Γκενάντι Αντρέγεβιτς Ζιουγκάνοφ λέει ότι οι κομμουνιστές θα καταψηφίσουν, τότε τι νόημα έχει η αναβολή; Ας ψηφίσουμε αμέσως τώρα!" Ο Σελεζνιόφ, όμως, διευκρίνισε ότι τη Δευτέρα θα διεξαχθεί η "στρογγυλή τράπεζα" και γι' αυτό η συνεδρίαση της Δούμας θα γίνει μετά. Με 294 ψήφους υπέρ και 51 κατά το θέμα επικύρωσης του Τσερνομίρντιν αναβλήθηκε για τη Δευτέρα.

    Από τη μεριά του, ο Τσερνομίρντιν, εξερχόμενος από την Κρατική Δούμα, δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η Δούμα θα τον επικυρώσει ως πρωθυπουργό στην ψηφοφορία της Δευτέρας. Επιμονή δείχνει και ο Γιέλτσιν, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να παρουσιάσει και τρίτη φορά, αν χρειαστεί, την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν. Αν η Δούμα απορρίψει και τρίτη φορά τον Τσερνομίρντιν μπορεί να διαλυθεί από τον Γιέλτσιν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Οπως είναι γνωστό, υπό την απειλή αυτή, η Δούμα ψήφισε στην τρίτη ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο τον περασμένο Απρίλη. Στο μεταξύ, το ρούβλι συνεχίζει την πτωτική του πορεία, φτάνοντας χτες στα 17 ρούβλια το δολάριο.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ