Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργίες ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα

ΒΟΝΝΗ.-

Με μαζικές απεργίες απαντούν οι Γερμανοί εργαζόμενοι στα σχέδια της κυβέρνησης του καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, να περικόψει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες, ώστε να ικανοποιήσει η Γερμανία τα κριτήρια της νομισματικής ενοποίησης που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Περίπου δύο εβδομάδες διαρκούν οι κυλιόμενες ολιγόωρες απεργίες των Γερμανών εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει, σχεδόν, σε διάλυση το δημόσιο τομέα. Οι μεγαλύτερες απεργίες πραγματοποιούνται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Προειδοποιητική απεργία στο Λάιπζινγκ έκαναν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς απέργησαν και στη Βαϊμάρη, στο Μάγκντεμπουργκ, στο Χαλ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Παράλληλα, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απέργησαν και πραγματοποίησαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και στη Δυτική Γερμανία, όπου νοσοκομεία και ταχυδρομεία παραμένουν κλειστά και πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιημένα. Το απεργιακό κύμα αναμένεται να συνεχιστεί αλλά και να διογκωθεί καθώς τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Μεταλλεργατών, το ισχυρότερο και πολυπληθέστερο συνδικάτο στη Γερμανία.

Παρ' όλα αυτά, ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ εμφανίστηκε, χτες, ατάραχος και αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε. Χαρακτηριστικά ο Κολ είπε ότι "δε συγκινείται από απειλές" και ότι "τα εργατικά συνδικάτα δεν πρόκειται να επιτύχουν τίποτα". Επανέλαβε, δε, την αναγκαιότητα επιβολής της οικονομικής πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας ως μοναδική λύση για την επίτευξη των οικονομικών κριτηρίων, που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ