ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Ανοιχτό» το θέμα επιστροφής του στρατού στο Κοσσυφοπέδιο...

Στιγμιότυπα από τις στρατιωτικές ασκήσεις

Associated Press

Στιγμιότυπα από τις στρατιωτικές ασκήσεις
ΠΕΤΛΟΒΟ ΜΠΟΓΙΣΤΕ.-

Στρατιωτικές ασκήσεις με τη -μάλλον εύγλωττη...- επωνυμία «Επιστροφή 2000» και με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 στρατιωτών πυροβολικού και την υποστήριξη 200 αρμάτων μάχης, δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων, πραγματοποίησαν χτες επίλεκτες μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού σε περιοχές της νότιας Σερβίας.

Μάλιστα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ομοσπονδιακού γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Νεμπόιτσα Πάβκοβιτς σημείωσε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πως «ιερό καθήκον» των δυνάμεων που συμμετείχαν σ' αυτές τις ασκήσεις «είναι η επιστροφή τους στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς θα αποτελούσαν μία εξαίρετη βοήθεια στις ανίκανες πολυεθνικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ μετά την εκεί παταγώδη αποτυχία της αποστολής της»...

Στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του, ο στρατηγός Πάβκοβιτς «υπενθύμισε» στους εκατοντάδες στρατιώτες και στους περίπου δέκα ξένους διπλωμάτες και στρατιωτικούς ακολούθους, που προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις ασκήσεις «Επιστροφή 2000», πως η περσινή στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβία και τα Ηνωμένα Εθνη «επιτρέπει την τελική επιστροφή των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων».

Οταν ρωτήθηκε μετά το τέλος της άσκησης εάν ο γιουγκοσλαβικός στρατός «θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο ακόμη και δίχως τη συναίνεση της ΚΦΟΡ», ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ. απάντησε πως «ο στρατός δεν επιθυμεί να παραβιάσει την ειρηνευτική συμφωνία», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «τα αποθέματα ανοχής του σερβικού λαού έχουν και τα όριά τους».

Associated Press

«Αναποφάσιστος» ο Κουσνέρ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δεν εξέδωσε χτες απόφαση, όπως άλλωστε, αναμενόταν ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, εν σχέσει με το αίτημα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για την εκεί διεξαγωγή των ομοσπονδιακών προεδρικών και γενικών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη. Αφορμή; Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο διοικητής Κουσνέρ δεν πρόλαβε γιατί «δεν είχε ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις του με ξένους αξιωματούχους και με... ηγετικά στελέχη των Κοσσοβάρων Αλβανών». Εντούτοις, βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης φαίνεται πως είναι οι-έστω και περιορισμένης έκτασης- τριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ, που αντιτίθενται κατηγορηματικά μπροστά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των γιουγκοσλαβικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, και σε χώρες της ΕΕ, που θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσιολογικό καθώς «το Κοσσυφοπέδιο παραμένει, ακόμη και υπό τη διοίκηση ΟΗΕ και "ΚΦΟΡ", αναπόσπαστο τμήμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»....

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της διοίκησης του ΟΗΕ στην Πρίστινα, η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τελικώς την ερχόμενη Δευτέρα. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριξαν πως βασικός λόγος που οδήγησε τον Μπερνάρ Κουσνέρ να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης για τη διεξαγωγή ή όχι των γιουγκοσλαβικών εκλογών στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου υπήρξαν οι έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα μ' αυτές τις πηγές, οι ΗΠΑ παραμένουν αμετακίνητες στην απόφασή τους να μη διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αντίθετα, διαφορετική πολιτική στο ίδιο θέμα φαίνεται πως εκφράζονται από κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το βασικό επιχείρημα αυτών των Ευρωπαίων προς τους Αμερικανούς είναι πως «το Κοσσυφοπέδιο παραμένει αναπόσπαστο τμήμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ακόμη και εάν σήμερα έχει τεθεί υπό τη διοίκηση ΟΗΕ και ΝΑΤΟ»...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δεν κατηγορούνται οι πρωταγωνιστές της σφαγής στο Α.Τιμόρ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Τα ονόματα τριών στρατηγών συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 19 στρατιωτικούς αξιωματούχους που ενέχονται ως υπεύθυνοι για το αιματοκύλισμα στο Ανατολικό Τιμόρ τον Αύγουστο του 1999. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως απ' την παραπάνω λίστα απουσίαζαν τα ονόματα δύο ανδρών που θεωρήθηκαν οι πρωταίτιοι της περσινής σφαγής δεκάδων χιλιάδων πολιτών του Α. Τιμόρ: του πρώην υπουργού Αμυνας, στρατηγού Γουιράντο και του αρχηγού της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Αγκάθι» στο Α. Τιμόρ, Γιουρίκο Γκουτέρες...

Ο κατάλογος των «υπόπτων» για τις μαζικές σφαγές και την έξαρση της βίας στο Α. Τιμόρ δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, με την υποσημείωση πως η λίστα «δεν έχει κλείσει». Οι ανακρίσεις των 19 αξιωματικών του στρατού που περιλαμβάνονται στη λίστα έχει προγραμματιστεί να αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη.

Πρώτη θέση στη λίστα των κατηγορούμενων ως υπεύθυνων για το αιματοκύλισμα στο Α. Τιμόρ καταλαμβάνει ο αντιστράτηγος, Ανταμ Νταμίρι, πρώην περιφερειακός διοικητής, και άλλοι δύο ταξίαρχοι. Μεταξύ των υπολοίπων ένδεκα αξιωματικών είναι ο Αμπίλιο Σοάρες, πρώην διορισμένος από την Ινδονησία κυβερνήτης του Α. Τιμόρ, ο επικεφαλής της πόλης Λικίσα και τρία μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Η ομάδα των 19 κατηγορουμένων αντιμετωπίζει πέντε συγκεκριμένες κατηγορίες βιαιοπραγιών, μεταξύ των οποίων και τη διάπραξη των σφαγών οπαδών της ανεξαρτησίας του Α.Τιμόρ που διαπράχτηκαν τον Απρίλιο του 1999 και της σφαγής προσφύγων που είχαν καταφύγει στο σπίτι επιφανούς ηγετικού στελέχους του κινήματος της Ανεξαρτησίας, στην πρωτεύουσα του νησιού, Ντίλι.

Ο τιμημένος με βραβείο «Νόμπελ» ειρήνης, Χοσέ Ράμος - Χόρτα, κληθείς να σχολιάσει τη λίστα των 19 υπόπτων του περσινού αιματοκυλίσματος δήλωσε: «Εάν δε δικαστούν γνωστοί εγκληματίες, όπως ο Γιουρίκο Γκουτιέρες, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τα Ηνωμένα Εθνη από το να συγκροτήσει ειδικό δικαστήριο διερεύνησης των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν στο Α.Τιμόρ».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
14 νεκροί από έκρηξη νάρκης

ΚΟΛΟΜΠΟ .-

Σε ένα ακόμη περιστατικό από τα αναρίθμητα του αιματηρού εμφυλίου της Σρι Λάνκα, που διαρκεί εδώ κι είκοσι επτά χρόνια, όταν ιδρυόταν το αυτονομιστικό κίνημα των Ταμίλ, τουλάχιστον 14 σμηνίτες της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, όταν το όχημα που τους μετέφερε πάτησε νάρκη.

Το περιστατικό συνέβη χτες στην περιφέρεια Βαβουνίγια, στη βόρεια Σρι Λάνκα, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στη «μεθόριο» με τη ζώνη που ελέγχεται από τους Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Εελάμ (LTTE).

Οι αντάρτες αυτοί μάχονται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα του νησιού. Η σύγκρουση έχει κοστίσει πάνω από 60.000 νεκρούς.

Η επίθεση έρχεται τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου και αρχίσει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ