ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στους ιδιώτες και η φροντίδα για το πράσινο

Ενα βήμα πριν από την ιδιωτικοποίηση και της Υπηρεσίας Πρασίνου βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων. Ετσι, αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον «καθαρισμό πεύκων και θάμνων λόφων και αλσών», καθώς και τον «έλεγχο βλάστησης υψηλών δέντρων ιδιαίτερης επικινδυνότητας». Κινούμενη, λοιπόν, σε αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας δημοπρασίας, από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, δύο κονδυλίων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. δραχμών.

Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή, αφού αποδυνάμωσε την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου και με το πρόσχημα ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα παραπάνω έργα, τα αναθέτει σε ιδιώτες. Πράγματι, η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε πριν από δύο χρόνια 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πρασίνου.

Στην παρέμβασή του ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε ότι η παραπάνω απόφαση «αποτελεί μια ακόμη φάση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου». Αναφορικά με την Υπηρεσία Πρασίνου επισήμανε ότι απαξιώθηκε «αφού πλέον δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συνεργεία για την εκτέλεση των έργων παρά μόνο κάποια ιδιωτικά συνεργεία που αποτελούνται από πρώην εργάτες του δήμου. Στο τέλος», κατέληξε ο Στ. Λάμπρου, «δε θα υπάρχει παρά η Δημοτική Αρχή και όλα τα υπόλοιπα θα ανήκουν στους ιδιώτες».

Μάζεψαν και τα μπάζα

Τα μπάζα που η ίδια δημιούργησε, αποφάσισε τελικά να μαζέψει η Δημοτική Αρχή. Ο λόγος για το ιστορικό εργοστάσιο του ΦΙΞ της οδού Πατησίων. Ενα κτίριο που υπήρχε από το 1903 και αντιπροσώπευε μια ολόκληρη ιστορία για την πόλη της Αθήνας. Ετσι, αφού κατεδάφισε μεγάλο μέρος του κτιρίου, η Δημοτική Αρχή - παρά την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας - προχώρησε στην απ' ευθείας ανάθεση της περίφραξης και της αποκομιδής των μπαζών όπως και την καθαίρεση των επικίνδυνων δομικών στοιχείων από το πρώην εργοστάσιο. Η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο είναι επείγουσα ανάγκη λόγω της επικινδυνότητας των υλικών που βρίσκονται στην περιοχή.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ο τρόπος λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, αφού η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αν και είχε θίξει επανειλημμένα το θέμα για τα αυθαίρετα κτίσματα του Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως, εντούτοις η Δημοτική Αρχή είχε απαντήσει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο διότι δε διέθετε τα κατάλληλα μηχανήματα. Απ' ό,τι όμως φαίνεται τώρα - όπως άλλωστε σημείωσε και ο Στ. Λάμπρου - όχι απλώς τα απέκτησε, αλλά τα θέτει και σε λειτουργία...


Ταξική... ομοιομορφία

Για την ... ομοιομορφία της πόλης κόπτεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου της Αθήνας. Ετσι, δίνει 236 εκατ. δραχμές προκειμένου να ολοκληρωθεί η "κατασκευή και η συντήρηση των πεζοδρομίων και των κοινόχρηστων χώρων της οδού Βασ. Σοφίας". Το σκεπτικό, φυσικά, έχει και συνέχεια: Δεν είναι δυνατόν η συγκεκριμένη οδός να είναι μέχρι το "Χίλτον" έτοιμη και από εκεί και πάνω να μην είναι. "Πρέπει να υπάρχει ομοιομορφία και ενόψει του 2004", επαναλάμβαναν οι της Δημοτικής Αρχής.

Φυσικά οι "Αρχοντες του Δήμου" δεν κόπτονται και τόσο πολύ για το γεγονός ότι στις εργατικές συνοικίες της πόλης τα πεζοδρόμια είναι τόσο μικρά και γεμάτα παγίδες ή ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτα.

Μήπως τελικά, η ομοιομορφία του κέντρου είναι πολύ σημαντικότερη από την άνεση των κατοίκων της πρωτεύουσας;


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ελληνες... παραπλανηθέντες... !»

Πόσοι κοάζουν κάτω από τη σκέπη των ανυψωμένων φασιστικών χεριών και δεν τολμούν να βγάλουν τη μουσούδα τους έξω, ως χαίροντες βουλευτικήν κάλυψιν, ανιστόρητοι φαμφαρόνοι και λογάδες;

«Ελληνες παραπλανηθέντες...». Λοιπόν κύριε Παναγιωτόπουλε; «Ελληνες ήταν κι αυτοί! Ελληνες παραπλανηθέντες..!» Μάλιστα, πενήντα χρόνια είχε ν' ακουστεί η λέξη. Από την εποχή του μεγάλου μορφωτικού Παρθενώνα, το Μακρονήσι, που μαρτυρούσαν «πριν ανανήψουν» μες στο τσουβάλι με τη γάτα στη θάλασσα, οι «παραπλανηθέντες υπό των κομμουνιστών» και εστέλνοντο ξεφτιλισμένοι και ταπεινωμένοι στην πρώτη γραμμή, να βγάλουν το φίδι απ' την τρύπα -οι πιο πολλοί άφησαν εκεί το κουφάρι τους- υπό τον χλευασμόν και την απειλή των τότε αξιωματικών, αυτών των φασιστικών καταλοίπων που τολμούν τώρα να ταρακουνούν μνήμες και ιστορία, πυροβολώντας στα ματωμένα βράχια του Γράμμου και του Βίτσι, όπου αντιλάλησε ο αέρας μιας λεύτερης κι ανεξάρτητης Ελλάδας. (Την ιστορία όπως την έγραψαν οι νικητές, κύριε Ψωμιάδη, την ξέρουμε και δε χρειάζεται να μας την υπενθυμίσετε)...

Και να που την ξανακούσαμε πάλι προχτές από τα «παραθύρια» της τηλεόρασης, ανάμεσα στον κύριο Ευαγγελάτο και στον «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω», βουλευτή πλέον της ΝΔ, κύριο Παναγιωτόπουλο, χωρίς αιδώ, χωρίς ίχνος συστολής, μ' όλον εκείνο τον κυνισμό και την προκλητικότητα που του έχει εξασφαλίσει η μακροχρόνια πείρα του στο γυαλί, λες και απευθύνονταν σε ανυποψίαστους κάφρους.

Ο λόγος περί του κοινού μνημείου για όλους τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου κι όλα ν' αφεθούν στη μαύρη λήθη.

Αφού συμφώνησε -κάνοντας τη μεγάλη υποχώρηση- συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Ελληνες ήταν οι μεν που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας- αλλιώς θα γινόμασταν κι εμείς Αλβανία και Βουλγαρία (σ.σ. εδώ δείχνει να έχει ξεχάσει τα μεγάλα επιτεύγματα της Βουλγαρίας, όταν ήταν σοσιαλιστική χώρα, όταν έφευγαν πάνω από 20 πούλμαν τη βδομάδα για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν έτρεφαν καμία εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας που εφάρμοζε και η παράταξή του). Ελληνες ήταν και οι δε, παραπλανηθέντες Ελληνες...!», κατέληξε βαθυστόχαστα.

Ωστε έτσι λοιπόν, κ. Παναγιωτόπουλε; Οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κι αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού -αυτοί που πολέμησαν τον ξένο καταχτητή και τον ντόπιο δυνάστη, και όλος ο λαός που τους ακολουθούσε- ήταν παραπλανηθέντες Ελληνες; Ενώ οι άλλοι, οι ταγματασφαλίτες, οι δοσίλογοι, οι προδότες, οι συνεργάτες των Γερμανών, οι τσανακογλείφτες της μοναρχίας και οι κολαούζοι των Αγγλοαμερικανικών αποικιοκρατικών συμφερόντων, δεν ήταν πλανηθέντες, ήταν καθαρόαιμοι και εθνικόφρονες Ελληνες; (Να, λοιπόν, που εδώ συμφωνείτε, απόλυτα μ' αυτούς που σήκωσαν ψηλά τα χέρια και χαιρέτησαν φασιστικά, έχοντας με σας ακριβώς την ίδια γνώμη).

Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε -κι ασφαλώς το γνωρίζετε- ότι το ΕΑΜ σχεδόν αμέσως μετά την απελευθέρωση είχε περίπου 2 εκατομμύρια μέλη. Και αυτό που επιζητούσε και για το οποίο αγωνίστηκε, ήταν η απελευθέρωση από τον ξένο ζυγό, γνήσιες βουλευτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, κατάργηση της μοναρχίας με απόφαση του λαού, άνοιγμα του δρόμου, για να ζήσει επιτέλους ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Επενέβησαν, όμως, οι Αγγλοι και αργότερα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές με το δόλιο κι ανέντιμο τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, παίρνοντας υπό την προστασίαν τους την προσκυνημένη άρχουσα τάξη. Σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισαν να γεμίζουν τα ξερονήσια, οι φυλακές και τα στρατόπεδα με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Τα στρατοδικεία στις δόξες τους, με συνοπτικές διαδικασίες με σκευωρίες και ψευδομαρτυρίες έστηναν στον τοίχο αράδα. Δεν άφησαν τους αγωνιστές σε χλωρό κλαρί, μέχρι που τους εξανάγκασαν για δεύτερη φορά να πάρουν τα βουνά.

Και βγαίνει τώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναμοχλεύοντας κι ακολουθώντας αχνάρια προπατόρων του «ιδού ο Στρατός σας», να μας μιλά για «Ελληνες παραπλανηθέντες...»

Υστερα απ' αυτό ήταν φυσικό να μην απαντήσει, πεντάκις ερωτηθείς, εάν θα πήγαινε σε μια τέτοια σύναξη. Και βέβαια θα πήγαινε, κύριε Ευαγγελάτε, δεν το καταλάβατε; Και πού ξέρετε τι άλλο θα έφτανε να κάνει; Ο κατήφορος έτσι κι αλλιώς δεν έχει πάτο...


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ