Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στους ιδιώτες και η φροντίδα για το πράσινο

Ενα βήμα πριν από την ιδιωτικοποίηση και της Υπηρεσίας Πρασίνου βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων. Ετσι, αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες, κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον «καθαρισμό πεύκων και θάμνων λόφων και αλσών», καθώς και τον «έλεγχο βλάστησης υψηλών δέντρων ιδιαίτερης επικινδυνότητας». Κινούμενη, λοιπόν, σε αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας δημοπρασίας, από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, δύο κονδυλίων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. δραχμών.

Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή, αφού αποδυνάμωσε την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου και με το πρόσχημα ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα παραπάνω έργα, τα αναθέτει σε ιδιώτες. Πράγματι, η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε πριν από δύο χρόνια 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πρασίνου.

Στην παρέμβασή του ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε ότι η παραπάνω απόφαση «αποτελεί μια ακόμη φάση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου». Αναφορικά με την Υπηρεσία Πρασίνου επισήμανε ότι απαξιώθηκε «αφού πλέον δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συνεργεία για την εκτέλεση των έργων παρά μόνο κάποια ιδιωτικά συνεργεία που αποτελούνται από πρώην εργάτες του δήμου. Στο τέλος», κατέληξε ο Στ. Λάμπρου, «δε θα υπάρχει παρά η Δημοτική Αρχή και όλα τα υπόλοιπα θα ανήκουν στους ιδιώτες».

Μάζεψαν και τα μπάζα

Τα μπάζα που η ίδια δημιούργησε, αποφάσισε τελικά να μαζέψει η Δημοτική Αρχή. Ο λόγος για το ιστορικό εργοστάσιο του ΦΙΞ της οδού Πατησίων. Ενα κτίριο που υπήρχε από το 1903 και αντιπροσώπευε μια ολόκληρη ιστορία για την πόλη της Αθήνας. Ετσι, αφού κατεδάφισε μεγάλο μέρος του κτιρίου, η Δημοτική Αρχή - παρά την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας - προχώρησε στην απ' ευθείας ανάθεση της περίφραξης και της αποκομιδής των μπαζών όπως και την καθαίρεση των επικίνδυνων δομικών στοιχείων από το πρώην εργοστάσιο. Η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο είναι επείγουσα ανάγκη λόγω της επικινδυνότητας των υλικών που βρίσκονται στην περιοχή.

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ο τρόπος λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, αφού η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αν και είχε θίξει επανειλημμένα το θέμα για τα αυθαίρετα κτίσματα του Κυριακού στο Πεδίον του Αρεως, εντούτοις η Δημοτική Αρχή είχε απαντήσει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο διότι δε διέθετε τα κατάλληλα μηχανήματα. Απ' ό,τι όμως φαίνεται τώρα - όπως άλλωστε σημείωσε και ο Στ. Λάμπρου - όχι απλώς τα απέκτησε, αλλά τα θέτει και σε λειτουργία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ