Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πρόσφατη πυρκαγιά

Τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των εφτά θυμάτων της πυρκαγιάς, τη συμπαράστασή της στους πυροπαθείς, την εκτίμησή της στους πυροσβέστες και σε όλους τους υπόλοιπους, που συνέβαλαν με ηρωικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλά κυρίως την αγανάκτησή της για την κυβερνητική πολιτική και την προκλητικότητα της κυβέρνησης, «η οποία όχι μόνο δε συναισθάνεται τις ευθύνες της, αλλά, απεναντίας, προσπαθεί να βγει και στον αφρό», εκφράζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων - αφού αρχικά αναφέρεται στις τρομακτικές συνέπειες και καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά (εκτός απ' τους εφτά νεκρούς, δεκάδες σπίτια, αποθήκες, στάβλοι, ζώα, περιουσίες ολόκληρες και χιλιάδες στρέμματα δάσους στην περιοχή των 14 χωριών της παραμεθορίου αφανίστηκαν) - επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις ευθύνες που προκύπτουν για την ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή. «Η κυβέρνηση φέρει ιδιαίτερα μεγάλες ευθύνες για την πυρκαγιά της Αγίας Μαρίνας-Καστανής, γιατί ολιγώρησε και αδιαφόρησε επί 20 μέρες - όταν η φωτιά έκαιγε πλάι στα σύνορα - παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων. Καμιά αντιμετώπιση, καμιά "ανησυχία" και καμιά προετοιμασία δεν υπήρξε από τους αρμόδιους και τους τοπικούς υπεύθυνους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει το «κατηγορώ» της: «Οι δικαιολογίες ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται τους θερινούς μήνες και κυρίως όταν φυσούν άνεμοι. Ποτέ κανένας αέρας δεν άναψε από μόνος του φωτιά!». Οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών, όπως υπογραμμίζει η ΝΕ, είναι η πλήρης ανυπαρξία δασοπροστασίας και πρόληψης, η ιδιωτικοποίηση του δασικού πλούτου, η εγκατάλειψη και η ερήμωση της υπαίθρου, η κερδοσκοπία στη γη, η αποξένωση του λαού από τον πλούτο της χώρας, η καλλιέργεια του αντικοινωνικού ατομισμού και των «νόμων της αγοράς» και η υπεροψία απέναντι στους γειτονικούς λαούς. «Κι ενώ η κυβέρνηση ορκίζεται σε όλα αυτά, τα προωθεί και ψηφίζει δασοκτόνους νόμους για να τα επιβάλει, αδιαφορεί για την οργάνωση μηχανισμών αντιμετώπισης των πυρκαγιών», είναι το «καυτό» της σχόλιο.

Στη συνέχεια αναφέρεται στα μέτρα που εξήγγειλε για την περιοχή η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τα «ανεπαρκή κι αόριστα», ενώ επισημαίνει ότι πάρθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι. «Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες των κατοίκων που ζουν στις πυρόπληκτες περιοχές. Να αποζημιωθούν όλοι και για το σύνολο των καταστροφών. Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τους ηλικιωμένους για να βρουν το κουράγιο να παραμείνουν στα χωριά τους. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και για μια πραγματική ανάπτυξη σε όφελος των φτωχών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων», είναι τα αιτήματα που περιλαμβάνει η ανακοίνωση της ΝΕ. Ομως, όπως επισημαίνει αμέσως μετά, «για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται ενωμένος αγώνας, επιμονή κι αποφασιστικότητα των ίδιων των κατοίκων, απαιτείται άλλη πολιτική, σχεδιασμένη υπέρ του λαού και όχι υποταγμένη στις επιλογές της ΕΕ, της ΟΝΕ και του μεγάλου κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ