ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
Η «φούσκα»

«Ο ΟΤΕ, αντί να γίνεται ιδιότυπη θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, θα μπορούσε να αγοράσει την ΙΝΤΡΑΚΟΜ στο πλαίσιο ενός επιθετικού στρατηγικού σχεδιασμού ανταγωνιστικότητας και εκσυγχρονισμού». Τη... ρηξικέλευθη αυτή ιδέα «έριξε» ο Ν. Κωνσταντόπουλος, γράφει η χτεσινή «Αυγή», ως πρόταση «απεμπλοκής από το αδιέξοδο» και αντιμετώπισης του φαινομένου της διαπλοκής, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έστω.

Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι η ιδέα ακούγεται ωραία κι έξυπνη. Αλλά μόνον ακούγεται, γιατί στην πραγματικότητα είναι μια «φούσκα» και μόνο. Οχι μόνο, γιατί η οποιαδήποτε τέτοια ή παρόμοια σκέψη είναι παντελώς αδιανόητη για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για οποιαδήποτε άλλη που θα κινείται και αυτή στο γνωστό «μονόδρομο» της παγκοσμιοποίησης, της ΟΝΕ, των «νόμων της αγοράς», των ιδιωτικοποιήσεων, κλπ., κλπ. Αλλά και γιατί, τόσο παλιότερα και ακόμη περισσότερο σήμερα, στις συνθήκες του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας της οικονομίας δεν είναι τίποτε άλλο - σε τελευταία ανάλυση - από μια «ιδιότυπη θυγατρική» της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Ετσι ή αλλιώς, δηλαδή, το θέμα δεν είναι ποιος θα αγοράσει ποιον, αλλά ποια κυβέρνηση έχει η χώρα, τι πολιτική εφαρμόζει και ποια ταξικά συμφέροντα εξυπηρετεί, του λαού ή του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Ευχές... με περιεχόμενο

Με το δικό του πρωτότυπο τρόπο, τις προάλλες, είπε τα «χρόνια πολλά» στον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, για την ονομαστική του γιορτή, ένας αγανακτισμένος κάτοικος από το Ρέθυμνο της Κρήτης.

«Υγιαίνετε και ασφαλώς υγιαίνετε, πλην από υπαίτια οκταετή απραξία αποκλειστικά αρμοδίων υπηρεσιών σας 22.000 κάτοικοι (μόνιμοι, πλην του τουριστικού πληθυσμού), του άνω, μέσα και κάτω Μυλοποτάμου Ρεθύμνης Κρήτης στερούνται παράνομα, από της 9ης Μαΐου 1997 μέχρι και σήμερα, παροχών υπηρεσίας φυσικοθεραπειών εκ μέρους του Κέντρου Υγείας Περάματος Ρεθύμνης του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, παρά τις έγγραφες εκκλήσεις των διοικήσεών τους, ως ιμάντων των δικών σας διοικητικών προδιαγραφών», επισημαίνει ο Π. Μ. σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλ. Παπαδόπουλο.

Φαντάζεστε, τι θα γινόταν αν κάθε δεινοπαθών από την πολιτική του υπουργείου Υγείας έστελνε μια τέτοια ευχετήρια επιστολή στον υπουργό; Το γραφείο του υπουργού θα ήταν μάλλον μικρό για να τις χωρέσει...

Πολυτελείας ή λεμονόκουπες;

Ειλικρινά δε μας πέφτει καθόλου λόγος, ούτε ενδιαφερόμαστε να μάθουμε αν είναι αληθινά τα περί 700 εκατομμυρίων που ακούγονται ή τα περί 200 εκατομμυρίων πριμ και μισθό 10 εκατομμύρια μηνιαίως που έγραψε η «Καθημερινή» ότι του έδωσε του Παύλου Τσίμα ο Σωκράτης Κόκκαλης, για να πάει στο νέο κανάλι που αγόρασε. Κατανοούμε φυσικά και την εφημερίδα του κ. Αλαφούζου που τα γράφει αυτά, ως ενισχυτικά της οξείας διαμάχης της με τον Κόκκαλη. (Οχι ότι ο Αλαφούζος, ο Τεγόπουλος, ο Λαμπράκης, ο Μπόμπολας κλπ. δεν κάνουν τα ίδια!)

Ομως, βρε παλικάρια, όλοι εσείς, δημοσιογραφούντες και άλλοι, όλοι εσείς «οι πρώην» («ιδεολόγοι», «αριστεροί», κλπ. κλπ.) που δεν αρθρώνετε κουβέντα για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, στα αλήθεια πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι το ύψος της αμοιβής της «εξαγοράς» (όπως πικρόχολα ονομάζουν την αποχώρηση του Τσίμα και των υπολοίπων εκεί στο «Μέγκα»);

Είμαστε σίγουροι, αγαπητοί αναγνώστες, πως θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι το πρόβλημα είναι η ίδια η πράξη, είναι η ίδια η αγοραπωλησία ιδεών, σκέψεων, αληθινής ενημέρωσης, είναι η υποταγμένη συνείδηση που παζαρεύει τον ίδιο της τον εαυτό για λίγη εφήμερη δόξα, για λίγα ψωροχιλιάρικα παραπάνω, που άντε να του εξασφαλίσουν μια βίλα ακόμη ή ένα αυτοκίνητο επιπλέον.

Ακριβώς έτσι. Κι αυτό αφορά όλους αυτούς που έχουν απαραίτητο προσδιοριστικό της πολιτικής ταυτότητάς τους τη λέξη «πρώην». Για τετράποδα πολυτελείας σας χρειάζονται, όπως επανειλημμένα έχουμε πει και γράψει. Για τίποτε άλλο. Κι όταν θα τους είστε εντελώς άχρηστοι, μη θαρρείτε ότι θα έχετε καλύτερη τύχη από τη... λεμονόκουπα.

Τα πρωθυπουργικά τρικ

Δεκατρείς δακτυλογραφημένες σελίδες ήταν η χτεσινή ομιλία του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη και η μία ήταν αφιερωμένη στο διαβόητο θέμα της τεχνητής και άκρως αποπροσανατολιστικής έντασης μεταξύ κυβέρνησης και ηγεσίας της Εκκλησίας. Οχι τυχαία, βέβαια, και όχι μόνο, για να ξεκινήσει ένας ακόμη -πολύ βολικός για την κυβέρνηση - αποπροσανατολιστικός γύρος αντιπαράθεσης. Αλλά και για να δημιουργήσει την πλαστή εντύπωση, ότι η κυβέρνηση κινείται γενικότερα σε κατεύθυνση εκσυγχρονιστική και προοδευτική, χωρίς καν να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Για να «περάσει» διά της πλαγίας στην κοινή γνώμη, ότι όλοι όσοι αντιδρούν και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική της βρίσκονται στον ίδιο αστερισμό με τον Χριστόδουλο.

Νομίζει, άραγε, ο Κ. Σημίτης, ότι μπορούν τα τρικ ν' αλλάξουν την πραγματικότητα;

Τι θα μας συμβεί ακόμη..;

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ χτες αυτό από το Σημίτη στη Θεσσαλονίκη! Στόχος μας λέει είναι πλέον «να ξεπεράσουμε το σημερινό εαυτό μας».

Οταν αυτό λέγεται από έναν υπουργό (κάποτε) «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης και σημερινό πρωθυπουργό νεοφιλελευθέρων επιλόγων και πολιτικών τι σημαίνει; Δηλαδή, πού το πάει; Ποιο είναι το επόμενο στάδιο που θέλει να φτάσει;

Λέτε να έχει βάλει σκοπό εκτός από ουραγός των επιλογών της ΕΕ και των μεγαλοσυμφερόντων που εξυπηρετούνται μέσω αυτής να θέλει να γίνει και πρωτοπόρος; Λέτε να θέλει να γίνουμε ως χώρα κάτι σαν «πειραματόζωα» του νεοφιλελευθερισμού;

Ολα να τα περιμένεις από αυτούς....

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ήταν σαφής ο άνθρωπος. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος» να χτυπήσουμε την ανεργία, είπε. Γιατί, λέει, αυτή η κατάσταση διαιρεί την κοινωνία σε άνεργους και εργαζόμενους. Οποτε μπορούμε ένα γίνουμε όλοι... μερικώς εργαζόμενοι!

Φανταζόμαστε, να τα άκουσε αυτά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που όλο για συμβολή στον «κοινωνικό διάλογο» μιλάει. Οχι, τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν ούτε καν φραστικές δικαιολογίες.

ΠΑΝΤΩΣ, κανείς από το ΠΑΣΟΚ δε φάνηκε και ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την αποχή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τις εκδηλώσεις της 65ης ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους έλειψαν.

Αλλωστε, εδώ που τα λέμε, από «δημιουργική αντιπολίτευση» (δηλαδή συμπολίτευση) στις κεντρικές επιλογές τους έχουν μπόλικη. Η παρεούλα στις φιέστες δεν τους είναι και απαραίτητη.

ΑΝΩΝΥΜΗ εταιρία γίνεται στο άμεσο διάστημα η ΔΕΗ όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπότε πήρε το... δρόμο της και η επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας. Αυτό που δε μας είπαν βέβαια είναι ότι υπάρχουν και αυτοί που έχουν από καιρό ετοιμαστεί, για να αξιοποιήσουν τις... ευκαιρίες, που δημιουργεί η απελευθέρωση της ενέργειας.

Κι αυτοί δεν είναι καθόλου ανώνυμοι...

Διαπλεκόμενα και εξουσία

Δε χρειάζεται να είναι κανείς «βαθιά μέσα στα πράγματα» για να μπορεί να αντιληφθεί ότι πριν, αλλά κυρίως μετά τις εκλογές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια ελάχιστα συγκαλυπτόμενη σύγκρουση στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης, η οποία βέβαια δε θα μπορούσε παρά να αντανακλάται και εκφράζεται και στο πολιτικό επίπεδο. Το αντικείμενο της άγριας φαγωμάρας μεταξύ των διαφόρων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων αφορά βέβαια τη μοιρασιά της πίτας. Μιας πίτας που όμως είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και άρα η έκβαση του ανελέητου «οικονομικού πολέμου» δε θα καθορίζει απλώς τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά θα κρίνει ουσιαστικά και την «ηγεμονία» γενικότερα στην οικονομικοπολιτική ζωή του τόπου.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι παίζεται «χοντρό παιχνίδι», στο πλαίσιο του οποίου διαμορφώνονται πρόσκαιρες ή πιο σταθερές λυκοφιλίες και συμμαχίες μεταξύ ισχυρών μεγαλοεπιχειρηματιών με στόχο την εξασφάλιση των μεγαλύτερων δυνατών ωφελημάτων. Στο τραπέζι υπάρχει το πακέτο των 16 τρισ. δρχ. του Γ' ΚΠΣ, τα μεγάλα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004, οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων δημοσίων οργανισμών, η εισβολή στους υπό απελευθέρωση τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, κ.ο.κ. Ολα αυτά καθώς και πλήθος άλλων μικρότερων φιλέτων (υγεία, παιδεία, τουρισμός, κ.ά.) πρόκειται να μοιραστούν μέσα σε σύντομο σχετικό χρονικό διάστημα, γεγονός που «ανάβει» περισσότερο τον πόλεμο στον οποίο χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Φυσικά, η κατάσταση αυτή δε δημιουργήθηκε στο κενό. Είναι συνέχεια και προϊόν της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και του ιδρώτα του ελληνικού λαού τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε όλη αυτή την εξέλιξη συγκέντρωσης πλούτου σε διαρκώς λιγότερα χέρια, έβγαιναν στον αέρα, σε στιγμές κορύφωσης της σύγκρουσης, ορισμένα επεισόδια της «εσωτερικής» διαμάχης. Μετά τη σύγκρουση ακολουθεί συνήθως η «ύφεση» και η αποκατάσταση νέων ισορροπιών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται πυρετωδώς ο «επόμενος γύρος». Σήμερα τα πράγματα έχουν φτάσει σε «κομβικό σημείο», ακριβώς γιατί κρίνεται το ποιος θα είναι το «αφεντικό» στην επόμενη τουλάχιστον δεκαετία. Γι' αυτό έχουν ανέβει οι τόνοι, αυτός είναι ο λόγος που ακούγονται όλο και πιο έντονα τα περί διαπλεκομένων, περί γιγάντωσης των οικονομικών συμφερόντων που απειλούν τη δημοκρατία και εξουσιάζουν την πολιτική.

Πρόκειται φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, για υποκρισία. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο Γ. Παπαντωνίου που είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας τα τελευταία 7 χρόνια, να ανακαλύπτει ξαφνικά τον κίνδυνο από τα διαπλεκόμενα! Ποιος, άραγε, άνοιξε διάπλατα το δρόμο και στήριξε με κάθε μέσο συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα; Ποιος τους μοίρασε τις μεγάλες δουλιές προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά σε βάρος του δημοσίου και τους ανέδειξε σε μεγάλα αφεντικά; Φυσικά όλα αυτά έγιναν με το αζημίωτο, αφού οι πάντες βλέπουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει τύχει της πλέον απροκάλυπτης στήριξης από τα μεγάλα αφεντικά. Στήριξη που γίνεται περισσότερο φανερή από τα ΜΜΕ που ελέγχουν. Ο Κ. Καραμανλής που καθημερινά σχεδόν ωρύεται για τα διαπλεκόμενα, δεν μπορεί να πείσει για την ειλικρίνεια των λόγων του, γιατί ταυτόχρονα υπηρετεί την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική με την κυβέρνηση, ενώ αυτό που ζητά στην πραγματικότητα είναι να μοιραστεί η πίτα σε περισσότερους και όχι σε... έναν.

Συμπέρασμα; Αν δεν υπάρξει ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα βάλει φραγμό, αν δε συγκροτηθεί κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, η άρχουσα τάξη θα συνεχίσει ανενόχλητη την αντιλαϊκή επέλασή της. Το ποικιλόχρωμο υπηρετικό της προσωπικό δεν πρόκειται φυσικά να της δημιουργήσει «προβλήματα». Μόνο ένας λαϊκός ξεσηκωμός θα τους κόψει τη φόρα και θα φέρει στο προσκήνιο τα λαϊκά συμφέροντα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ