ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «Θέατρο Βράχων» η θεατρική παράσταση του ΠΑΜΕ

H επίσημη παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, με το έργο «Εχθρός λαός», δίνεται την Κυριακή (20/6, 9 μ.μ.), στο «Θέατρο Βράχων» Βύρωνα. Ηδη, η πρώτη παράσταση την περασμένη Κυριακή στο «Αττικό Αλσος» αγκαλιάστηκε απο πολλούς εργαζόμενους που την παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής δουλειάς ομάδας εργατών, ανέργων, συνταξιούχων, φοιτητών, μεταναστών, η οποία, «παράλληλα» με τη συμμετοχή της στους ταξικούς αγώνες που οργανώνει και πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ, βρήκε χρόνο και δούλεψε παράγοντας και πολιτισμό. Γιατί, όπως αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία του, «το ΠΑΜΕ αγωνίζεται για να μπορέσει η εργατική τάξη να κατακτήσει αυτά που παράγει, αυτά που της ανήκουν», γνωρίζοντας και ότι «η τέχνη, ο πολιτισμός είναι εφόδια, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής. Οτι ο πολιτισμός και η τέχνη στα χέρια των καπιταλιστών έχουν μία και μοναδική ερμηνεία: Εμπόρευμα - κέρδος» και υπογραμμίζει: «Εμείς αντιστεκόμαστε στη σαβούρα που καθημερινά μας κατακλύζει, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στον πολιτισμό που προάγει τον άνθρωπο και αφυπνίζει συνειδήσεις».

Η πρόσκληση για την παράσταση αντιστοιχεί στην αγορά ενός λαχνού (5 ευρώ) για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Προσκλήσεις: στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα και στην είσοδο του θεάτρου.

Νίκαια του πολιτισμού

«Ο θάνατος του εμποράκου», με τον Θύμιο Καρακατσάνη
«Ο θάνατος του εμποράκου», με τον Θύμιο Καρακατσάνη
Θέατρο, χορό, συναυλίες περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010», που πραγματοποιούν ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του, στο «Κατράκειο» και στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης). Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από τις 23/6 έως τις 5/8. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, «έχοντας ως βασικό γνώμονα ότι ο πολιτισμός συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζουμε και φέτος την πνευματική περιπέτεια των πολιτιστικών καλοκαιριών με τη γνώση πως η τέχνη είναι το αντίβαρο για να οξύνεται η επαγρύπνησή μας σε ό,τι προσβάλλει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη καλλιτεχνικών δράσεων που ικανοποιούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για την ουσιαστική επαφή του λαού με τα αγαθά της τέχνης και του πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σταύρος Κορομπίλης, σημειώνει: «Απέναντι σε μια κοινωνία που χειραγωγεί συνειδήσεις και ενισχύει την εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών αγαθών, εμείς ενισχύουμε το μαζικό πολιτιστικό κίνημα και δίνουμε την ευκαιρία για έκφραση σε κάθε πολιτιστική δράση που υπηρετεί την αισθητική συνείδηση».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

23/6 (9 μ.μ.): «Nοmoς 4000» - συναυλία 60s - 70s ποπ-ροκ (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

25/6 (9 μ.μ.): Θέατρο - «Ο θάνατος του εμποράκου». Με τον Θύμιο Καρακατσάνη («Κατράκειο», είσοδος: 17 ευρώ).

29/6 (9 μ.μ.): Θεατρική Σκηνή Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευσίνας - «Δον Καμίλο» (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

3/7 (9 μ.μ.): Η «Μέριμνα ζωής» παρουσιάζει την παράσταση «Μια ζωή σε μια νύχτα...» της πειραματικής χοροθεατρικής ομάδας «ΦΩΣ». Ενα αφιέρωμα στη Μέρα κατά των Ναρκωτικών (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

5/7 (8.30 μ.μ.): Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος Κεφαλονιάς», συναυλία μεικτής χορωδίας και μαντολινάτας του συλλόγου. Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

7/7 (9 μ.μ.): Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, θεατρική παράσταση με το έργο «Εχθρός Λαός» (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

12/7 (9 μ.μ.): Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος 18 ευρώ).

14/7 (9 μ.μ.): Θίασος «Τέττιγες»: «Ο απελπισμένος σύζυγος» του Δημητρίου Μισιτζή (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

16, 17, 18/7 (9 μ.μ). Θεατρική Ομάδα Μιούζικαλ «ΝRG» «Η ζωή σαν μιούζικαλ...» («Κατράκειο», είσοδος ελεύθερη).

21/7 (9.30 μ.μ.): Θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» - «Οι κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

5/8 (9 μ.μ.): ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο». Σατιρική επιθεώρηση «Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας» (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος 15 και 10 ευρώ - φοιτητικό).

Στο «Σινέ Νίκαια»

Με θερμή ανταπόκριση από τους λάτρεις του κινηματογράφου ξεκίνησαν οι θερινές προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου Νίκαιας, «Σινέ Νίκαια» στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος». Κινηματογράφος που διαθέτει ελεύθερο πάρκινγκ, πλούσια εξοπλισμένο εντευκτήριο και προσιτό εισιτήριο (5 ευρώ) για όλους τους επισκέπτες. Οι προβολές ταινιών θα συνεχιστούν έως τις 12 του Σεπτέμβρη. Οι λάτρεις του κινηματογράφου μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 210.4906.066 για να ενημερώνονται για τις προβολές του «Σινέ Νίκαια» όλο το 24ωρο ή στο διαδίκτυο στον ιστότοπο www.polisnikaia.gr.

Μουσική ... αυλή

Στην αυλή του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Αέρηδες, Πλάκα) μετέφερε η «Αλλη Οχθη» ορισμένες ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις της. Σήμερα (9 μ.μ.) εμφανίζονται οι «Encardia». Με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, ανασυνθέτουν μουσικές, τραγούδια και χορούς του Ιταλικού Νότου και κυρίως της ελληνόφωνης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας. Στις 18/6 (9 μ.μ.) φιλοξενείται ο Ρεθυμνιώτης Αλέξανδρος Παπαδάκης. Με λύρα, γερακοκούδουνα, ασκομπαντούρα, λαούτα και φωνή καθάρια, θα προσφέρει μια μοναδική κρητική βραδιά. Κοντυλιές, σούστες, πεντοζάλη αλλά και παραβολές παλαιότατης καταγωγής και σπάνιας ομορφιάς. Και μην ξεχνάμε τη μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού (12/7) στο θέατρο «Πέτρα», για την οποία συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων (17 ευρώ), στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» και στη «Λέσχη του δίσκου».

Χορευτική αλληγορία

Η γαλλική χοροθεατρική ομάδα «Systeme Castafiore», εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών (σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 9 μ.μ., Πειραιώς 260) με την ευφάνταστη, σαρκαστικά χιουμοριστική παράσταση «Stand Alone Zone» των Μάρσια Μπαρσελλό (χορογραφία - κοστούμια) και Καρλ Μπισκουί (σύλληψη - σκηνοθεσία). Ερμηνεύουν Γκρέγκορι Αλιό, Φλαβιέν Μπερνεζέ, Καρολίν Σωμόν. Ελληνικοί υπέρτιτλοι Μπουμπουλίνας Νικάκη.

Η ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο από άλλο πλανήτη» παρουσιάζει μια παράσταση όπου συνυπάρχουν η υψηλή τεχνολογία, το ανθρώπινο σώμα, η πραγματικότητα και η φαντασία. Οι θεατές βλέπουν ένα «απειλητικό», φουτουριστικό τοπίο, που θυμίζει εικόνες Αποκάλυψης. Δέντρα που ίπτανται μέσα σε κυψέλες οξυγόνου, ένα διαστημόπλοιο σε ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό, ερείπια μιας πόλης. Εικόνες που δημιουργούνται από το συνδυασμό παραδοσιακών και ψηφιακών μέσων. Μέσα σε αυτό το «παραισθητικό» τοπίο, οι χορευτές μοιάζουν να κινούνται ανάμεσα σε «φαντάσματα». Στην περιστρεφόμενη σκηνή (κατά 360 μοίρες), οι χορευτές συνυπάρχουν με ένα «μωρό» στου οποίου το κεφάλι φυτρώνουν λουλούδια, έναν κολοσσό που φυλάει εννέα μαγεμένα δωμάτια και άλλα φανταστικά «πλάσματα». Χορός, ήχος, ψηφιακές τεχνολογίες, κοστούμια, μάσκες, αξεσουάρ, κείμενο δημιουργούν ένα φαντασμαγορικά οικολογικό θέαμα.

Τζαζ «διαδρομές»

Συναρπαστικές τζαζ «διαδρομές», στο τριήμερο «Jazz + Πράξεις» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που πραγματοποιείται (17 - 19/6, 9.30 μ.μ.) στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Εννέα δεξιοτέχνες μουσικοί της τζαζ θα παρελάσουν από τη σκηνή, καταθέτοντας τις αναμφισβήτητες ικανότητες, τις ιδέες και τον αυτοσχεδιαστικό οίστρο τους. Αύριο παίζει το τρίο του Γερμανού άλτο σαξοφωνίστα - συνθέτη Michael Hornstein, που συμπληρώνεται από τους Walter Lang (ηλεκτρικό πιάνο) και Walter Bittner (ντραμς). Ακολουθούν: 18/6: Ο διάσημος Σουηδός κοντραμπασίστας, τσελίστας και συνθέτης Lars Danielsson, στην πρώτη του ελληνική εμφάνιση, παρουσιάζει το εξαιρετικό άλμπουμ του «Τarantella» και επιλεγμένες δημιουργίες του. Μαζί του ο πιανίστας - ντράμερ Σταύρος Λάντσιας και ο κιθαρίστας John Parricelli. 19/6: Σύμπραξη τριών πρωτοκλασάτων μουσικών της τζαζ, των Louis Sclavis (κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο), Henri Texier (κοντραμπάσο) και Aldo Romano (ντραμς).

Εως τις 30/6 συνεχίζεται στην «Casa Bianca» στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση γλυπτικής του Γαβριήλ Ανδρονικίδη με τίτλο «Ξύλινη γλώσσα». Ο Γαβριήλ Ανδρονικίδης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Δουλεύοντας το ξύλο, την πέτρα, το μάρμαρο και το μέταλλο, ο εργάτης καλλιτέχνης εκφράζει το δεξιοτεχνικό χειρισμό του υλικού του, τον αγώνα του για τη μορφοποίηση της ύλης, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη έως Παρασκευή (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6-9 μ.μ.), Σάββατο (6-9 μ.μ.) και Κυριακή (10 π.μ. - 2 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ