ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

Νέα κινητοποίηση στις 24 Ιούνη από τους συνταξιούχους.

Η πάλη για υγεία αντίστοιχη των λαϊκών αναγκών απαιτεί και ξεμπρόστιασμα της αστικής προπαγάνδας (φωτ. από κινητοποίηση των συνταξιούχων)
Η πάλη για υγεία αντίστοιχη των λαϊκών αναγκών απαιτεί και ξεμπρόστιασμα της αστικής προπαγάνδας (φωτ. από κινητοποίηση των συνταξιούχων)
Δυναμώνουν οι παρεμβάσεις του αγωνιστικού λαϊκού κινήματος για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δηλαδή για πραγματική λύση των αδιεξόδων στα οποία βρίσκονται σήμερα και τα δημόσια νοσοκομεία υπό το βάρος της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν, την Πέμπτη 24 Ιούνη, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις με συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Βγαίνουμε στους δρόμους, παλεύουμε και απαιτούμε:

-- Να καταργηθεί τώρα η επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και οι πληρωμές ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

-- Αμεσες προσλήψεις και την άμεση κάλυψη στο επίπεδο των πραγματικών αναγκών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και άμεση χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας από το κράτος.

-- Να καταβάλει το κράτος άμεσα όλες τις οφειλές του στα ασφαλιστικά ταμεία. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων, νόμων και προϋποθέσεων για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία. Με δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

-- Ολες οι παροχές των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας να δίνονται σε όλους δωρεάν και ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα.

Οι συνταξιούχοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή για το Ασφαλιστικό και αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών».

Προκαλεί η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση, ρίχνοντας νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού για την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Χτες, στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου του, δήλωσε ότι οι συμβάσεις των νοσοκομείων θα μπουν στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί θεσμικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια. Αμεσα έλαβε απάντηση από το ΚΚΕ, που με τον βουλευτή του Α. Τζέκη τόνισε ότι το βασικό θέμα είναι η συνειδητή απαξίωση της Δημόσιας Υγείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους προμηθευτές «βοηθά στο να μην είναι όμηρος των προμηθευτών το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα, εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις της ελληνικής πολιτείας, ενώ την ίδια ώρα αναλαμβάνονται μέσω των νομοθετικών μας δεσμεύσεων πρωτοβουλίες, οι οποίες εξυγιαίνουν το σύστημα προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρόλο της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως πλέον «η Δικαιοσύνη θα έχει άγρυπνο μάτι σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων».

Είναι συνολικό το πρόβλημα των νοσοκομείων, επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις όχι μόνο σε υλικοτεχνική υποδομή, όχι μόνο με το τι γίνεται με τις προμήθειες, αλλά και σε προσωπικό».

Ειδικά για το θέμα των προμηθειών, θύμισε ότι «είναι οι κυβερνήσεις που διορίζουν τον πρόεδρο και τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων. Αυτοί δεν έχουν ευθύνες πολιτικές, αλλά και ευθύνες οικονομικές και λειτουργικές των νοσοκομείων;». Επισήμανε ότι το σύστημα προμηθειών «πρέπει να αλλάξει άρδην τώρα, αύριο, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Ναι, μπορεί να υπάρξει κεντρική υπηρεσία, άμεση ελεγχόμενη - και με τη συμμετοχή της Δικαιοσύνης, ούτως ώστε να υπάρχει ο κεντρικός προμηθευτικός ρόλος μιας τέτοιας υπηρεσίας μέσα από διαγωνισμούς, που θα μπορεί να ελέγχει και από εκεί θα παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες του το κάθε νοσοκομείο. Δεν μπορεί το κάθε νοσοκομείο να είναι ένα κέντρο που θα γίνεται διαγωνισμός για τους προμηθευτές, διότι όσο πιο μικρό μέγεθος είναι τόσο πιο καλά μπορεί να ελεγχθεί από τους προμηθευτές».

Στο μεταξύ, χτες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας - που εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθευτών - ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συστήσει στα μέλη του, «να προχωρήσουν στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων τους, στην εκτέλεση των νόμιμων παραγγελιών που θα λάβουν από τα νοσοκομεία».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αναγκαία η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτονομία (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) να ακυρώσουν για δεύτερη φορά τις εκλογές, προκειμένου ν' αποκλειστούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας

Ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου και αφού έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτονομία (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) να ακυρωθούν.

Επιδιώκοντας το ΣΕΝΕ να είναι σωματείο μόνο των μονίμων και την εξαίρεση απ' τις αρχαιρεσίες και τη δράση πάνω από 1.200 εργαζομένων του νοσοκομείου που είναι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου (ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί, εργαζόμενοι με stage, συνεργεία, ενοικιαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά.) μέλη και στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτονομία κατέθεσαν από κοινού ένσταση για την ακύρωση των εκλογών. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια των τριών παρατάξεων να ακυρώσουν τις εκλογές, προκειμένου να μην εγγραφούν στο σωματείο οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή εργαζόμενοι που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή του νοσοκομείου σε συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης. Η ένσταση, που χρησιμοποιούσε σαν πρόσχημα την υποτιθέμενη ακυρότητα της Εφορευτικής Επιτροπής, γιατί δεν υπήρχε απαρτία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, εκδικάστηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Με συγκεκριμένα στοιχεία, η απελθούσα προσωρινή διοίκηση του ΣΕΝΕ απέδειξε ότι η ένσταση δεν ευσταθούσε και η πρόεδρος αποφάσισε ότι η διαδικασία των εκλογών είναι νόμιμη και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης.

Στο ίδιο πνεύμα χτες το πρωί η ΔΑΚΕ κατέθεσε στην Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών ένσταση στην οποία αναφέρεται ότι παρά τις διατάξεις του καταστατικού στο Σωματείο έχουν εγγραφεί και εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή οι περισσότεροι απ' τους 1.200 εργαζόμενους που δουλεύουν στον «Ευαγγελισμό».

Μαζική συμμετοχή στις εκλογές

Την ανάγκη να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι ταξικές δυνάμεις επιβεβαιώνουν όχι μόνο οι μεθοδεύσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και οι προσπάθειες τρομοκρατίας. Απάντηση σε όλα αυτά δίνει η ήδη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες.

Χτες, υπήρξαν καταγγελίες εργαζομένων που προσέρχονταν να ψηφίσουν για απειλές από προϊσταμένους αν συμμετείχαν στις εκλογές. Και στα ιδιωτικά συνεργεία οι εργοδότες κάλεσαν εκτάκτως εργαζόμενους να τους νουθετήσουν, προκειμένου να μην πάρουν μέρος στις εκλογές και μάλιστα απειλήθηκαν ακόμα και υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης και Συνεργαζόμενοι «Ευαγγελισμού» (στηρίζονται από το ΠΑΜΕ). Κατάσταση που αναδεικνύει την αναγκαιότητα να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις που θέλουν τη διάσπαση των εργαζομένων, που προβάλλουν τα δήθεν τοπικά προβλήματα αποσπασμένα από τη συγκεκριμένη πολιτική που τα γεννά. Για τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές και την υπερψήφιση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της «ΕΣΑΚ Συνεργαζόμενοι» που παλεύει στην πράξη για την ενότητα των εργαζομένων, πρωτοστατεί στους αγώνες, εγγυάται την αγωνιστική πορεία του σωματείου και την πάλη ενάντια στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων και συνολικά για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ζητούν αναβάθμιση της επίθεσης;

Οτι «στηρίζει μορφές δράσης, που πυκνώνουν την αγωνιστική πορεία των μισθωτών και συνταξιούχων για την προστασία των δημοσίων αγαθών, την αναβάθμιση της δημόσιας πολιτικής», σημείωνε η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την προχτεσινή κινητοποίηση που έκανε η ΟΕΝΓΕ, καλώντας σε συντονισμό για τα προβλήματα στην υγεία. Δηλαδή, τι λένε; Οτι η κυρίαρχη πολιτική, δηλαδή αυτή που ξεθεμελιώνει κάθε εργατικό, λαϊκό δικαίωμα, θέλει ... αναβάθμιση και όχι ανατροπή.

Είναι πολλά αυτά τα, καθημερινά, παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι, ειδικά αυτήν την ώρα που η επίθεση του κεφαλαίου γίνεται όλο και πιο σφοδρή, είναι κρίσιμο ζήτημα να διακρίνει η εργατική τάξη εχθρούς και φίλους. Να απομονώσει οριστικά τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο ότι για την κινητοποίηση αυτή, το σύνθημα της ΟΕΝΓΕ ήταν «προασπιζόμαστε το δημόσιο σύστημα Υγείας, προασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά». Δηλαδή ... δεχόμαστε τη σημερινή άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία.

Μία είναι η βάση ταξικού συντονισμού και ενίσχυσης της πανεργατικής πάλης που πρέπει να διαλέξουν οι εργαζόμενοι: η υπεράσπιση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα στο ΑΧΕΠΑ

Κινητοποίηση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 17 Ιούνη, στις 9 π.μ., η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα Υγείας - Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ