ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενσωματωμένη στη στρατηγική των μονοπωλίων

Υπέρ των ανατροπών που προβλέπει η «Ευρώπη 2020» τάχθηκε ο Αντ. Σαμαράς από τη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες

Η ΝΔ στηρίζει τη στρατηγική που επιδιώκει να κάνει φθηνότερη για το κεφάλαιο την εργατική δύναμη. Ο λαός πρέπει να τη στοχοποιήσει πολιτικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου
Η ΝΔ στηρίζει τη στρατηγική που επιδιώκει να κάνει φθηνότερη για το κεφάλαιο την εργατική δύναμη. Ο λαός πρέπει να τη στοχοποιήσει πολιτικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου
Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη στρατηγική της ΕΕ για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, προκειμένου να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωμονοπωλίων, εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Αντ. Σαμαράς. Επιχειρώντας, ταυτόχρονα, έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, υιοθέτησε προτάσεις - πυροτεχνήματα, όπως η δημιουργία μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την ανάγκη καλύτερου «οικονομικού συντονισμού» στη διακυβέρνηση της ΕΕ, πράγμα που θα σημάνει την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και την πιο αυστηρή εποπτεία των κρατών - μελών στην εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

Επιπλέον, η ηγεσία της ΝΔ υπερθεματίζει υπέρ της «Στρατηγικής 2020», που σημαίνει επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή σάρωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωμονοπωλίων.

Στη δήλωση που έκανε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αντικείμενο των συνομιλιών είναι «η ανάγκη καλύτερου οικονομικού συντονισμού στη διακυβέρνηση της ΕΕ». Ο ίδιος απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα και επέλεξε να αναδείξει ορισμένες προτάσεις εντυπωσιασμού, όπως «η ενίσχυση μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους» και «η ανάγκη σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Παράλληλα, ζήτησε να αλλάξει ο ρόλος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανάλογα με το αν τα κράτη - μέλη βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης ή ανάπτυξης, πρόταση κενή περιεχομένου για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού ο προϋπολογισμός της ΕΕ ανέρχεται μόλις στο 1,5% του συνολικού ΑΕΠ των κρατών - μελών της ΕΕ και διοχετεύεται όλος σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Επίσης, υποστηρίζει την πρόταση να συνοπολογίζονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα στην αξιολόγηση που γίνεται από τα όργανα της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «ορισμένες χώρες, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, ξοδεύουν τεράστια ποσά, τόσο για την άμυνά τους, όσο και για τη φύλαξη των συνόρων τους, που είναι, ταυτόχρονα, και σύνορα της ίδιας της Ευρώπης». Κρύβει, ωστόσο, ότι οι εξοπλισμοί επιβάλλονται από το ΝΑΤΟ, για το οποίο βέβαια δε λέει κουβέντα και πως από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Ελλάδας είναι οι «εταίροι» της, Γερμανοί και Γάλλοι.

ΣΥΡΙΖΑ
Δυσαρέσκεια για τις βουλευτικές έδρες

Ομόφωνα ζητείται η παραίτηση των τεσσάρων «ανανεωτικών» βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν

Αν και διερευνητική προθέσεων και διαθέσεων, η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προχτές το βράδυ, η πρώτη μετά το Συνέδριο του ΣΥΝ, δεν απέφυγε τις αντιπαραθέσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η αποχώρηση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» απ' τον ΣΥΝ και η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών, με εκπροσώπους συνιστωσών να εγκαλούν τον ΣΥΝ για «ακραία υποκριτικό πολιτικό πολιτισμό» και να αξιώνουν «να έρθουν εδώ και τώρα οι έδρες πίσω».

Αλλωστε, και τις προηγούμενες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ενοχλημένα με τη διαλλακτικότητα της ηγεσίας του ΣΥΝ απέναντι στην απροθυμία των τεσσάρων να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες. Την οποία απέδιδαν εν μέρει στο γεγονός ότι αν ο Φ. Κουβέλης παραιτηθεί από βουλευτής, την έδρα του θα καταλάβει η Ν. Βαλαβάνη προσκείμενη στο μέτωπο του Αλ. Αλαβάνου.

Πάντως, η Γραμματεία ομόφωνα αποφάσισε ότι «οι αποχωρήσαντες βουλευτές οφείλουν να σεβαστούν τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που στήριξαν και ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγοντας 13 αντιπροσώπους του στη Βουλή, και να πράξουν σύμφωνα με τις πολιτικές και ηθικές παραδόσεις της Αριστεράς, ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των εδρών που ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους καθόρισαν και ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Για τελευταία φορά υπενθυμίζουμε ότι χιλιάδες πολίτες τον Οκτώβριο του 2009 επέλεξαν να στείλουν στη Βουλή τους ανανεωτικούς βουλευτές με την εντολή και τη δημοκρατική δέσμευση να εκφράζουν, να προβάλλουν τις ανανεωτικές αριστερές ιδέες και όχι τον αριστερισμό (...) Ο ανανεωτικός χώρος έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία συγκρότησής του, αφήνοντας πίσω την πολιτική μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική στον ΣΥΝ ασκήθηκε ξεχωριστά απ' την ΚΟΕ, που του χρέωσε «ερμαφρόδιτη πολιτική του ανεξαρτήτως προέδρου», μεταξύ άλλων και για το ότι δεν τέθηκε καν για συζήτηση η πρότασή της για αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ απ' τη Βουλή, αλλά αντίθετα - όπως ειπώθηκε - χλευάστηκε απ' την ηγεσία του ΣΥΝ, που την έχει χαρακτηρίσει «αριστερή παραδοξότητα».

Σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, αναμένεται να καταληχθεί ποιοι θα εκπροσωπούν το κόμμα στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, σταθερά στην κατεύθυνση δημιουργίας άλλου κόμματος φαίνεται πως κινούνται οι «ανανεωτές», καθώς ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή πανελλαδικής συνδιάσκεψης την Κυριακή 27 Ιούνη. Ενώ την Τετάρτη 30 Ιούνη διοργανώνουν στην Αθήνα ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Φ. Κουβέλη.

Συλλυπητήριο

Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στο μέλος της Χρήστο Νάτσιο για την απώλεια του πατέρα του.

Απόφαση υπέρ του Πατριαρχείου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας στο θέμα της προστασίας της ιδιοκτησίας εξέδωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση, η κυριότητα του Ορφανοτροφείου θα πρέπει να επανέλθει στο Πατριαρχείο και το τουρκικό κράτος οφείλει να καταβάλλει 20.000 ευρώ δικαστικά έξοδα και δαπάνες, καθώς και 6.000 ευρώ για περιουσιακή ζημιά.

Της απόφασης είχε προηγηθεί παλαιότερη το 2008, οπότε το ΕΔΑΔ σημείωνε ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να στερήσουν από το Πατριαρχείο το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και δη χωρίς αποζημίωση. Η νέα τελεσίδικη απόφαση δίνει το πράσινο φως για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι τουρκικές αρχές από το Πατριαρχείο και άλλα μη μουσουλμανικά ιδρύματα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, υπάρχει «κοινά αποδεκτή φόρμουλα», η ανακήρυξη του Ορφανοτροφείου σε περιβαλλοντικό ινστιτούτο, και σε αυτή τη βάση γίνει συνεννόηση με το Πατριαρχείο, το οποίο αντιμετωπίζει «θετικά το ζήτημα».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ισορροπημένο» το ψήφισμα του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ισορροπημένο» χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Η κυβέρνηση Χριστόφια δηλώνει ικανοποίηση γιατί περιλαμβάνει και τη συμφωνημένη βάση λύσης, για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένες την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, το οποίο θα εμπερικλείει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και επί της οποίας διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε επίσης ότι στο ψήφισμα δεν περιλαμβάνονται χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια ώρα, στη θαλάσσια περιοχή του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και σε ακρωτήρι κοντά στη Βοκολίδα, συνεχίστηκε και χτες η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης από το κατοχικό καθεστώς.

Η άσκηση ξεκίνησε από τον κατεχόμενο Αγιο Ιλαρίωνα, με το «διοικητή» των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας να δηλώνει ότι απεστάλη πρόσκληση για παρακολούθηση της άσκησης σε 56 κράτη, ανταποκρίθηκαν όμως μόνο επτά και στα κατεχόμενα βρίσκονται 10 ξένοι παρατηρητές. Η άσκηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα επεκταθεί σε ξηρά και θάλασσα από τα Κόκκινα και την κατεχόμενη Μόρφου έως την Αμμόχωστο, αλλά και σε διεθνή ύδατα, όπου ο εναέριος χώρος θα είναι υπό την ευθύνη της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ