Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόφαση υπέρ του Πατριαρχείου

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Καταδικαστική απόφαση εναντίον της Τουρκίας στο θέμα της προστασίας της ιδιοκτησίας εξέδωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου.

Σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση, η κυριότητα του Ορφανοτροφείου θα πρέπει να επανέλθει στο Πατριαρχείο και το τουρκικό κράτος οφείλει να καταβάλλει 20.000 ευρώ δικαστικά έξοδα και δαπάνες, καθώς και 6.000 ευρώ για περιουσιακή ζημιά.

Της απόφασης είχε προηγηθεί παλαιότερη το 2008, οπότε το ΕΔΑΔ σημείωνε ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να στερήσουν από το Πατριαρχείο το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο και δη χωρίς αποζημίωση. Η νέα τελεσίδικη απόφαση δίνει το πράσινο φως για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν οι τουρκικές αρχές από το Πατριαρχείο και άλλα μη μουσουλμανικά ιδρύματα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, υπάρχει «κοινά αποδεκτή φόρμουλα», η ανακήρυξη του Ορφανοτροφείου σε περιβαλλοντικό ινστιτούτο, και σε αυτή τη βάση γίνει συνεννόηση με το Πατριαρχείο, το οποίο αντιμετωπίζει «θετικά το ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ