Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αποθρασυμένο για να μεγαλώσει η πίτα του

«Γήπεδο» καθαρό από κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα ζήτησε χτες ο Α. Βγενόπουλος

Παρέμβαση για την άρση κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση έκανε χτες ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου Υγεία, όπου είναι αντιπρόεδρος.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα υφίστανται τις «ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος», παρά το γεγονός ότι «δεν επιλέξαμε σοβιετικού τύπου κοινωνία και ζούμε στην ελεύθερη αγορά του καπιταλισμού», όπως προκλητικά ισχυρίστηκε. Δείχνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ξεσαλώνει τους επιχειρηματίες, είπε ότι «αφού θέλουν επενδύσεις, θα έπρεπε να σε κοιτάνε στα μάτια και να λένε τι θέλεις».

Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Αλβανία, όπου ο «Ομιλος Υγεία» λειτούργησε το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα και η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανεμπόδιστη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Απαιτώντας ρυθμίσεις που θα του εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό που μαίνεται από τους ιδιώτες στον εμπορευματοποιημένο τομέα της Υγείας, ζήτησε να μπουν ελεγκτικές και μηχανογραφικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία, για να εφαρμόσουν διπλογραφικό σύστημα, ηλεκτρονική διεξαγωγή διαγωνισμών και συνταγογράφηση φαρμάκων.

Αυτά, πρόσθεσε, πρέπει να συνοδεύονται και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Το σύνολο των παραπάνω μέτρων στόχο έχουν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερες τις περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε αυτά να μετατραπούν ολοκληρωτικά σε επιχειρήσεις και μέσω αυτής της πραγματικότητας να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, προσδοκώντας ότι οι ασθενείς - πελάτες θα έχουν αυτό που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις λένε «ελεύθερη επιλογή».

Μόνο που οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με την τσέπη του καθενός. Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα δεν θα έχουν ή θα ξεπουληθούν για να έχουν. Κατά βάση, αυτά τα αιτήματα, στα οποία συγκλίνει το σύνολο των γερακιών που θέλουν να ορμήσουν στον τομέα Υγείας, τα προβάλλουν και τα προωθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ο Βγενόπουλος δεν παρέλειψε να δώσει και το αναγκαίο πάτημα στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συμφωνία της με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, λέγοντας πως αυτή αποτελεί «επιβράβευση των απατεώνων» καθώς «δεν υπακούει στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού». Φαίνεται πως οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες νοσοκομείων, στα πλαίσια της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, είναι έτοιμοι να μπουν επιχειρηματικά και στον τομέα των προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για να εμφανιστεί πολέμιος δήθεν των επιχειρηματικών συμφερόντων, λέγοντας ότι ο Α. Βγενόπουλος «δυσανασχετεί με τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ταυτόχρονα να θέσει κανόνες και αποτελεσματική εποπτεία στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας».

Κι αυτό, όταν η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, συνέβαλαν τα μέγιστα και συμφωνούν για την πλήρη εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας και τη γιγάντωση του κεφαλαίου σ' αυτόν, ανοίγοντας το δρόμο της λειτουργίας και των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ