ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Πανηγύρι της πολυεθνικής σε ΟΣΕ και Σκαραμαγκά

Τις μπίζνες που στήνονται στις πλάτες του λαού φανερώνουν οι καταθέσεις των μαρτύρων

Βαγόνια του ΟΣΕ κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργασίες του Ναυπηγείου τεμαχίστηκαν και μετά την ιδιωτικοποίηση μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε στη Γερμανία

ICON

Βαγόνια του ΟΣΕ κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι εργασίες του Ναυπηγείου τεμαχίστηκαν και μετά την ιδιωτικοποίηση μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε στη Γερμανία
Με την κατάθεση του Κ. Γιαννακού, διευθύνοντος σύμβουλου του ΟΣΕ από το 2002 μέχρι το 2005, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ». Ο Κ. Γιαννακός - που συνεχίζει και σήμερα την κατάθεσή του - υπερασπίστηκε το έργο που έκανε στον ΟΣΕ όσο διοικούσε τον Οργανισμό (επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ) και είπε ότι όλες οι ενέργειές του ήταν για όφελος του ΟΣΕ.

Υπενθύμισε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΣΕ για την προμήθεια τροχαίου υλικού υπογράφηκαν το 1997 και ενεργοποιήθηκαν το 1999, ενώ μετά την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που άρχισε το 2001, ξεκίνησαν οι τροποποιήσεις τους, αφού το τμήμα του τροχαίου υλικού παραδόθηκε και αυτό στους Γερμανούς που αγόρασαν τα ναυπηγεία. Οι Γερμανοί, είπε, έλεγαν ότι θα αναπτύξουν τον τομέα τροχαίου υλικού, αλλά στην συνέχεια τον μετέφεραν στο εξωτερικό.

Στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι με τις αποφάσεις της διοίκησής του δε ζημιώθηκε ο ΟΣΕ και είπε ότι οι ευθύνες για τις τροποποιήσεις των προγραμματικών συμβάσεων ανήκουν στους υπουργούς Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συγκεκριμένα στους Χριστοδουλάκη και Αλογοσκούφη αντίστοιχα. Αντίθετα, υπερασπίστηκε το έργο των διαχρονικά πολιτικών του προϊσταμένων Χ. Βερελή (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Λιάπη (ΝΔ).

Χτες η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από όσους διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων που σχετίζονται με συμβάσεις της «ΖΗΜΕΝΣ», να προχωρήσουν οικειοθελώς στο άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και σε περίπτωση άρνησής του να επιστρατευθεί η δικαστική συνδρομή.

Σχολιάζοντας την στάση της «ΖΗΜΕΝΣ» ως προς την παροχή στοιχείων, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης είπε ότι η γερμανική πολυεθνική κοροϊδεύει τη Βουλή αφού αντί για σοβαρά στοιχεία για τα «μαύρα ταμεία» στέλνει φακέλους με δώρα, όπως κρασιά και σοκολατάκια.

Εξελίξεις στο δικαστικό

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκος διέταξε χτες την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Γ. Τσουγκράνη, κουμπάρου του Τ. Μαντέλη, μετά την απαγγελία σε βάρος του της κατηγορίας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (κακούργημα). Ο επιχειρηματίας είχε ανοίξει στην Ελβετία το λογαριασμό με τον κωδικό «A. Rokos», όπου η «Ζήμενς» κατέθεσε 200.000 μάρκα το 1998 και άλλα 250.000 μάρκα το 2000.

Μέχρι τέλος Ιούνη αναμένεται να έχει σταλεί στον Τ. Μαντέλη και η κλήση για απολογία. Στην υπόθεση με το λογαριασμό Rokos, φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα δύο πρόσωπα, που έχουν ήδη εξεταστεί για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της «Ζήμενς» και σύντομα θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Τέλος, οι εφέτες ανακριτές αναμένεται να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τη ζημιά που υπέστη ο ΟΤΕ από την επίμαχη σύμβαση 8002/98 με τη «Ζήμενς», γεγονός που θα επηρεάσει την ποινική αντιμετώπιση των κατηγορούμενων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αποθρασυμένο για να μεγαλώσει η πίτα του

«Γήπεδο» καθαρό από κάθε εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα ζήτησε χτες ο Α. Βγενόπουλος

Παρέμβαση για την άρση κάθε εμποδίου στην επιχειρηματική δράση έκανε χτες ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου Υγεία, όπου είναι αντιπρόεδρος.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα υφίστανται τις «ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος», παρά το γεγονός ότι «δεν επιλέξαμε σοβιετικού τύπου κοινωνία και ζούμε στην ελεύθερη αγορά του καπιταλισμού», όπως προκλητικά ισχυρίστηκε. Δείχνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ξεσαλώνει τους επιχειρηματίες, είπε ότι «αφού θέλουν επενδύσεις, θα έπρεπε να σε κοιτάνε στα μάτια και να λένε τι θέλεις».

Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Αλβανία, όπου ο «Ομιλος Υγεία» λειτούργησε το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα και η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προχώρησε με ταχύτατες διαδικασίες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανεμπόδιστη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Απαιτώντας ρυθμίσεις που θα του εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό που μαίνεται από τους ιδιώτες στον εμπορευματοποιημένο τομέα της Υγείας, ζήτησε να μπουν ελεγκτικές και μηχανογραφικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία, για να εφαρμόσουν διπλογραφικό σύστημα, ηλεκτρονική διεξαγωγή διαγωνισμών και συνταγογράφηση φαρμάκων.

Αυτά, πρόσθεσε, πρέπει να συνοδεύονται και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Το σύνολο των παραπάνω μέτρων στόχο έχουν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερες τις περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε αυτά να μετατραπούν ολοκληρωτικά σε επιχειρήσεις και μέσω αυτής της πραγματικότητας να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, προσδοκώντας ότι οι ασθενείς - πελάτες θα έχουν αυτό που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις λένε «ελεύθερη επιλογή».

Μόνο που οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι διαβαθμισμένες ανάλογα με την τσέπη του καθενός. Δηλαδή, τα λαϊκά στρώματα δεν θα έχουν ή θα ξεπουληθούν για να έχουν. Κατά βάση, αυτά τα αιτήματα, στα οποία συγκλίνει το σύνολο των γερακιών που θέλουν να ορμήσουν στον τομέα Υγείας, τα προβάλλουν και τα προωθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Ο Βγενόπουλος δεν παρέλειψε να δώσει και το αναγκαίο πάτημα στην κυβέρνηση να υπερασπιστεί την συμφωνία της με τους προμηθευτές των νοσοκομείων, λέγοντας πως αυτή αποτελεί «επιβράβευση των απατεώνων» καθώς «δεν υπακούει στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού». Φαίνεται πως οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες νοσοκομείων, στα πλαίσια της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, είναι έτοιμοι να μπουν επιχειρηματικά και στον τομέα των προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για να εμφανιστεί πολέμιος δήθεν των επιχειρηματικών συμφερόντων, λέγοντας ότι ο Α. Βγενόπουλος «δυσανασχετεί με τη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ταυτόχρονα να θέσει κανόνες και αποτελεσματική εποπτεία στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας».

Κι αυτό, όταν η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, συνέβαλαν τα μέγιστα και συμφωνούν για την πλήρη εμπορευματοποίηση του τομέα Υγείας και τη γιγάντωση του κεφαλαίου σ' αυτόν, ανοίγοντας το δρόμο της λειτουργίας και των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
Καμιά εμπλοκή από την εκάστοτε κυβέρνηση

Την κρυστάλλινη θέση του Κόμματος προσπάθησε να θολώσει χτες ο Χρ. Παπουτσής

Η συνέπεια των θέσεων του ΚΚΕ, που πάγια αντιτίθεται στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενοχλεί. Γι' αυτό ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής προσπάθησε χτες να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει συγχύσεις για την κρυστάλλινη θέση του Κόμματος, κατηγορώντας το σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι δε συναίνεσε στον ορισμό ανώτατων δικαστικών λειτουργών στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Το ΚΚΕ καταψήφισε από την πρώτη στιγμή το σχετικό νόμο που προβλέπει την εμπλοκή της Διάσκεψης των Προέδρων στην επιλογή από τον αρμόδιο υπουργό δυο αντιπροέδρων για το Ελεγκτικό Συμβούλιο (δικαστικό όργανο). Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν επέτρεψε τον Χ. Παπουτσή να καταγγείλει σε ανακοίνωσή του την «άρνηση των συναδέλφων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν γνώμη για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», τσουβαλιάζοντας το ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα και ανακαλύπτοντας «υπονόμευση της νέας κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Ο ίδιος, πάντως, υποχρεώνεται στην ίδια ανακοίνωση να παραδεχτεί ότι «δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά ιδιαίτερα για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν υπερψηφίσει τις σχετικές διατάξεις», παραδεχόμενος έμμεσα ότι το ΚΚΕ κρατά συνεπή στάση, αφού είχε καταψηφίσει τη σχετική νομοθεσία.

Αυτό επισήμανε - σύμφωνα με πληροφορίες - και στη Διάσκεψη των Προέδρων η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ διαφώνησε στο σχετικό νόμο και τονίζοντας πως η διαδικασία είναι προσχηματική, επαναφέροντας τη θέση υπέρ της επιλογής των δικαστικών λειτουργών από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή από τους ίδιους τους δικαστές. Αξίζει, πάντως, να καταγραφεί η στάση του ΛΑ.Ο.Σ., που συνεπικούρησε την κυβερνητική προσπάθεια για φαινομενική συναίνεση στη διάσκεψη των προέδρων, ακολουθώντας το ΠΑΣΟΚ στις κατηγορίες για «μποϊκοτάρισμα» της διαδικασίας, αφήνοντας υπονοούμενα για άσκηση πιέσεων.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Προανακριτική ζητάει το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτική) για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στην πρόταση ζητείται η παραπομπή των πρώην υπουργών Θ. Ρουσόπουλου, Ε. Μπασιάκου, Γ. Βουλγαράκη, Α. Κοντού και των υφυπουργών Κ. Κιλτίδη, Π. Δούκα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της Βουλής, για το θέμα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας για κάθε μία από τις προτεινόμενες παραπομπές. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμά του το ΚΚΕ υποδείκνυε συγκεκριμένους πολιτικούς ενόχους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σημείωνε την «ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών (...), μέσω της σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ