ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλοκαίρι πολιτισμού στη Νίκαια

«Ο θάνατος του εμποράκου», με τον Θύμιο Καρακατσάνη
«Ο θάνατος του εμποράκου», με τον Θύμιο Καρακατσάνη
Θέατρο, χορό, συναυλίες περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010», που πραγματοποιούν ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του, στο «Κατράκειο» και στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης). Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων άρχισε χτες και θα συνεχιστεί μέχρι τις 5/8. «Εχοντας ως βασικό γνώμονα ότι ο πολιτισμός συμβάλλει στην αναβάθμιση της ζωής της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζουμε και φέτος την πνευματική περιπέτεια των πολιτιστικών καλοκαιριών με τη γνώση πως η τέχνη είναι το αντίβαρο για να οξύνεται η επαγρύπνησή μας σε ό,τι προσβάλλει την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη καλλιτεχνικών δράσεων που ικανοποιούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες για την ουσιαστική επαφή του λαού με τα αγαθά της τέχνης και του πολιτισμού», επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

25/6 (9 μ.μ.) θέατρο: «Ο θάνατος του εμποράκου». Με τον Θύμιο Καρακατσάνη («Κατράκειο», είσοδος 17 ευρώ).

29/6 (9 μ.μ.), θεατρική σκηνή Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ελευσίνας - «Δον Καμίλο» (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

3/7 (9 μ.μ.): Η «Μέριμνα ζωής» παρουσιάζει την παράσταση «Μια ζωή σε μια νύχτα...» της πειραματικής χοροθεατρικής ομάδας «Φως», ως αφιέρωμα στην Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

5/7 (8.30 μ.μ.) Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος Κεφαλονιάς»: Συναυλία μεικτής χορωδίας και μαντολινάτας του συλλόγου και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

7/7 (9 μ.μ.), Θεατρική ομάδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με το έργο «Εχθρός Λαός» (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

12/7 (9 μ.μ.): Συναυλία με τον Μιχάλη Τζουγανάκη (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος 18 ευρώ).

14/7 (9 μ.μ.), θίασος «Τέττιγες»: «Ο απελπισμένος σύζυγος» του Δημητρίου Μισιτζή (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

16, 17, 18/7 (9 μ.μ), θεατρική ομάδα μιούζικαλ «ΝRG» «Η ζωή σαν μιούζικαλ...» («Κατράκειο», είσοδος ελεύθερη).

21/7 (9.30 μ.μ.): Θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» - «Οι κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος ελεύθερη).

5/8 (9 μ.μ.), ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο», με την επιθεώρηση «Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας» (Δημοτικό Κηποθέατρο, είσοδος 15 και 10 ευρώ - φοιτητικό).

Επίκαιρος ιψενικός «Μπόρκμαν»

Από σήμερα μέχρι τις 27/6 (9 μ.μ.) στην Πειραιώς 260, το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί την παράσταση του ιστορικού, φημισμένου βερολινέζικου θεάτρου «Σαουμπίνε», με το έργο του Ερρίκου Ιψεν «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», σε σκηνοθεσία του διευθυντή του θεάτρου Τόμας Οστερμάγερ, απόδοση στα γερμανικά του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ, κοστούμια Νίνα Βέτζελ, μουσική Νιλς Οστερντοφ, φωτισμούς Εριχ Σνάιντερ, ελληνικούς υπέρτιτλους Γιώργου Δεπάστα. Πρωταγωνιστούν οι διεθνώς φημισμένοι, κορυφαίοι ηθοποιοί του γερμανικού θεάτρου Josef Bierbichler (Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν), Kirsten Dene (Γκούνχιλντ, σύζυγός του), Angela Winkler (Ελλα). Συμπαίκτες τους οι Sebastian Schwarz, Cathlen Gawlich, Felix Remer, Elzemarieke De Vos.

Το έργο παρότι γράφτηκε το 1896, παραμένει πολύ επίκαιρο. Ο Μπόρκμαν, αποτυχημένος τραπεζίτης, καταχραστής εκατομμυρίων, μετά την αποφυλάκισή του, έμεινε κλεισμένος στο δωμάτιό του μέχρι το θάνατό του, χωρίς να βλέπει τη γυναίκα και το γιο του. Σε όλη τη ζωή του προσπάθησε να κατακτήσει πλούτο και εξουσία, με οποιοδήποτε κόστος. Αγάπησε την Ελλα, αλλά παντρεύτηκε την αδελφή της, Γκούνχιλ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την περιουσία της. Η Γκούνχιλ πλέον τον μισεί και η Ελλα είναι βαριά άρρωστη. Παρά την καταστροφή και αυτοκαταστροφή του δεν έχει χορτάσει δόξα και χρήμα. Στιγματισμένος πια, επιχειρεί, μέσω του γιου του, να αποκαταστηθεί και να ξαναδυναμώσει κοινωνικά και οικονομικά το όνομα Μπόρκμαν. Ο Ιψεν έπλασε το πορτρέτο ενός ανθρώπου που τοποθετεί το χρήμα και την εξουσία πάνω από το νόμο και κάθε ανθρώπινη αξία. Να σημειωθεί ότι η παράσταση απέσπασε (2009) το Μεγάλο Βραβείο των Γάλλων θεατροκριτικών. Εισιτήρια: 25, 20 ευρώ και 15 φοιτητικό.

Επιλογές
Ποίηση και ζωγραφική

Το εκθεσιακό - Πολιτιστικό Κέντρο Αρνάδου δήμου Τήνου παρουσιάζει (έως 18/7) έκθεση ζωγραφικής των Κατερίνας και Δημήτρη Χρηστίδη, με τίτλο «Ο γέρος της θάλασσας».

Με αφορμή τα 15 χρόνια από το θάνατο του Αλέξη Ακριθάκη και 5 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, παρουσιάζεται - στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας - μια παράλληλη πρωτότυπη έκθεση «Ακριθάκης - Σαχτούρης, ποιος είναι ο τρελός λαγός;», που αποτελείται από δύο μεγάλες εκθεσιακές ενότητες. Επιλεγμένα ποιήματα του Μ. Σαχτούρη και χαρακτηριστικά έργα του Α. Ακριθάκη, «συνδιαλέγονται», αναδεικνύοντας ομοιότητες και αντιστοιχίες στο έργο τους. Την έκθεση συνοδεύουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναγνώσεις ποιημάτων και προβολή δύο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη, εμπνευσμένα και ομότιτλα με τα ποιήματά του: «Ο τρελός λαγός» και «Κληρονόμος πουλιών». Επιμέλεια: Μαρία Κοτζαμάνη.

Ενα πανόραμα της τέχνης του Σωτήρη Σόρογκα, προσφέρει η αναδρομική έκθεση έργων του, στο διατηρητέο κτίριο της «Στέγης Τέχνης και Πολιτισμού» στα Τρίκαλα. Σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη, παρουσιάζονται (έως τέλος Νοέμβρη), 30 δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Τραγουδά στο Βύρωνα

George Christakos

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου δίνει την πρώτη του καλοκαιρινή συναυλία αύριο (9 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα. Θα παρουσιάσει νέα τραγούδια του, από τον τελευταίο δίσκο του, «Το παιχνίδι παίζεται» - δίσκος με ροκ κομμάτια, μπαλάντες, λαϊκά, πλημμυρισμένα από τη γνώριμη τρυφερότητα, ευαισθησία και δυναμισμό του. Μαζί με το νέο υλικό και τραγούδια από όλη του τη δισκογραφία, ερμηνευμένα με το ίδιο πάθος, δύναμη και εκφραστικότητα. Μαζί του, η Τάνια Κικίδη, με τραγούδια και από το δίσκο της «Δύση και Ανατολή», η ερμηνεύτρια - τραγουδοποιός Κατερίνα Μακαβού και με κομμάτια από το δίσκο της «Μικρά Μυστικά» και η Φαίη Μπρουζάκη με σόουλ ήχους.

«Τα τραγούδια, τα όνειρα και το τρεχαντηράκι...» τιτλοφορείται η συναυλία του Δημήτρη Νικολούδη, σήμερα (9 μ.μ.), στο 1ο Δημοτικό Σχολείο (Πανταζοπούλου 10) στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια δικά του και άλλα, έντεχνα και λαϊκά, παραδοσιακά και σύγχρονα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μιχάλης Πιπέρκος, Σάκης Λάϊος, Στέργιος Κουλαξίδης, Μπάμπης Πετσίνης, Γιώργος Σιδέρης.

Στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», η θεατρική ομάδα «Omikron 2» θα παρουσιάσει (25-27/6, 9.30 μ.μ.) τρία μονόπρακτα του Σάμιουελ Μπέκετ, υπό τον τίτλο «Breath». Πρόκειται για τα έργα «Breath», «A piece of Monologue», «Rockaby». Μετάφραση Δήμητρας Πετροπούλου, σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, εικαστική εγκατάσταση Γιάννη Διαμαντή, φωτισμοί Ελευθερίας Ντεκώ, ήχοι Βασίλη Καραμπελόπουλου, βίντεο Νάντιας Σκούρτη. Παίζουν: Τατιάνα Παπαμόσχου, Ευθύμης Λιάτο, Σταύρος Τσακίρης.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Νόμος 4.000», στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11 του Ιούλη. Είσοδος ελεύθερη.

Με την επιτυχημένη παράσταση «Τρωάδες», του Ευριπίδη, θα περιοδεύσει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», σε δήμους της Αθήνας και στην επαρχία. Η περιοδεία αρχίζει σήμερα από το Θέατρο Βράχων Βύρωνα και θα τελειώσει στις 13/9 στο Δήμο Ηλιούπολης. Μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου, σκηνικό - κοστούμια Αγγελου Μέντη, μουσική Τάκη Φαραζή, φωτισμοί Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Αμαλία Τσεκούρα, κ.ά.

Τέσσερα διάσημα μέταλ συγκροτήματα, οι «Metallica», «Slayer», «Megadeth» και «Anthrax» εμφανίζονται μαζί, για πρώτη φορά, στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία σήμερα, στο Terra Vibe Park (Μαλακάσα). Παρά την απαίτηση των φίλων της μουσικής τους να τους δουν μαζί σε μια συναυλία, τα μεγάλα μέταλ συγκροτήματα δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ μέχρι σήμερα. Τώρα έφτασε η ώρα και οι τέσσερις μεγάλοι του μέταλ σμίγουν στο μοναδικό συναυλιακό γεγονός του Sonisphere Festival. Στη μαραθώνια μουσική συνάντηση στη Μαλακάσα θα συμμετέχουν και οι «Stone Sour», «Bullet For My Valentine» και «Suicidal Angels».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ