ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά τους αγώνες

Νέα μαζική συγκέντρωση και πορεία χτες, ραντεβού στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 29 Ιούνη

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων προς το υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων προς το υπουργείο Υγείας
«Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε». Αυτό το σύνθημα κάνουν πράξη οι συνταξιούχοι, που χτες πραγματοποίησαν νέα μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια δυναμική πορεία στο υπουργείο Υγείας. Οι συνταξιούχοι, που ανταποκρίθηκαν για ακόμα μια φορά στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, κατήγγειλαν την άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας, με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμπορικές επιχειρήσεις, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, κλπ. Διεκδίκησαν αποφασιστικά ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, στα τεράστια προβλήματα και παράλληλα αιτήματα που τέθηκαν, απάντησε ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι όποιες προσλήψεις και αλλαγές θα γίνουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή, όπως κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, «οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών θα γίνουν με το σταγονόμετρο, ενίσχυση αυτής της "υγείας" που προσφέρει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, που προωθεί την επιχειρηματικότητα». Αυτή η απάντηση της υπουργού αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συνταξιούχους οι οποίοι και στη συνάντηση και στο δρόμο έδωσαν τη δική τους απάντηση: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά, δίνουμε ενιαία τη μάχη μαζί με την εργατική τάξη. Ανανεώνουμε το ραντεβού στην απεργία στις 29 Ιούνη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου χαιρέτισε ο Π. Τσάτσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και κάλεσε τους συνταξιούχους σε γενικό ξεσηκωμό ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης όσων με θυσία και αίμα κατακτήθηκαν από τους εργαζόμενους. Χαιρετισμό απεύθυνε, επίσης, ο Σπ. Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων Δημοσίου, ο οποίος και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Τέλος, ο Δ. Κουμπούρης, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε τη μανία, όπως χαρακτήρισε, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των υπαλλήλων τους, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να χτυπηθεί με κάθε τρόπο η απεργία των ναυτεργατών. «Ολα τα δικαιώματά μας που σήμερα χτυπιούνται δεν μας τα χάρισε κανείς. Κατακτήθηκαν με την πάλη μας με θυσίες. Αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Υγείας ένα προβοκατόρικο στοιχείο επιχείρησε να δημιουργήσει ένταση, αλλά γρήγορα απομονώθηκε από την περιφρούρηση της συγκέντρωσης.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι για 3 μήνες

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και τρεις μήνες οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Συνδέσμου Παραπληγικών και του υπουργείου Υγείας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Οι συμβασιούχοι αυτοί μαζί την εργασιακή ανασφάλεια - ενόψει της λήξης των συμβάσεών τους στις 31.8.2010 - αντιμετωπίζουν καθημερινά το άγχος της επιβίωσης καθώς δεν έχουν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ - αμείβονται με μπλοκάκι - τα ενοίκια, τα δάνεια και τις άλλες υποχρεώσεις τους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΑΤ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την προκλητική καταπάτηση απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοιχειώδους δικαιώματος των εργαζομένων για μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων και ζητά την άμεση καταβολή τους. «Θεμελιώδης προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του ΚΕΑΤ, που αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ειδικό κέντρο για τυφλούς, είναι η διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία, όλων ανεξαίρετα των εργαζομένων σε αυτό (μόνιμοι, συμβασιούχοι εταιρείας "Πρωτοπορία", συμβασιούχοι έργου, stage κλπ.)» τονίζει ο Σύλλογος των Εργαζομένων και ζητά τη μονιμοποίησή τους και την απορρόφησή τους χωρίς προϋποθέσεις στο ΚΕΑΤ.

Τέλος, ζητά την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ σε κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας με την ίδρυση ειδικού γυμνασίου, λυκείου και επαγγελματικών σχολών για τυφλούς και την ενίσχυση του τυπογραφείου ως εθνικού τυπογραφείου για τυφλούς (γραφή Braile και βιβλία με μεγενθυμένα γράμματα).

Καταγγελία των γονιών

Την προκλητική απόφαση του ΔΣ του ΚΕΑΤ - με εξαίρεση την ψήφο του εκπροσώπου του σωματείου εργαζομένων - που αρνήθηκε να δώσει τον προαύλιο χώρο του ΚΕΑΤ για την πραγματοποίηση εκδήλωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών του ΚΕΑΤ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), καταγγέλλουν οι σύλλογοι των αναπήρων και γονιών. Εδώ και βδομάδες οι σύλλογοι ζήτησαν το χώρο για να γίνει εκδήλωση την 1η Ιούνη. Μετά από κωλυσιεργία πολλών ημερών η διοίκηση του ΚΕΑΤ ενημέρωσε ότι ο χώρος δε θα δοθεί, γιατί δεν ενδείκνυται και... για λόγους ασφαλείας! Αυτό που τους ενοχλεί είναι η αγωνιστική δράση των συλλόγων αυτών, για τα δικαιώματα των μαθητών και εργαζομένων του ΚΕΑΤ και συνολικά των αναπήρων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Σύσκεψη ανασυγκρότησης

Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κόντρα στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, να στηρίξουν τον αγωνιστικό πόλο στο αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα συμμετέχοντας και στη σύσκεψη - συνδιάσκεψη που γίνεται για την ανασυγκρότησή της αύριο Σάββατο στις 10:30 στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος), καλεί τους ανάπηρους και γονείς και κηδεμόνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Γυμνά τα Κέντρα Υγείας

Καμιά απάντηση για το στραγγαλισμό των Κέντρων Υγείας δεν πήραν χτες οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που έκαναν συγκέντρωση στον υπουργείο Υγείας και είχαν συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλο.

Οπως υπογράμμισαν οι γιατροί μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας τα Κέντρα Υγείας δε θα μπορούν να εφημερεύσουν, καθώς το 80% των ΚΥ έχουν το πολύ μέχρι πέντε γιατρούς, ενώ χρειάζονται περίπου 15 γιατρούς. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μένει στην εφημερία μόνος ένας γιατρός και χωρίς νοσηλεύτρια. Ετσι αν χρειαστεί ο γιατρός να συνοδεύσει επείγον περιστατικό σε διακομιδή, τότε το Κέντρο Υγείας κλείνει και ο γιατρός κινδυνεύει να διωχθεί και από πάνω για εγκατάλειψη θέσης, όπως κατάγγελλαν οι γιατροί.

Επίσης, οι γιατροί κατάγγειλαν την έντονη αστυνομική παρουσία μέχρι και στο δεύτερο όροφο του υπουργείου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κολοκυθιά με το χαράτσι στα επείγοντα

Την κολοκυθιά με το χαράτσι των 3 ευρώ στα επείγοντα περιστατικά φαίνεται να παίζουν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι Διοικήσεις των παιδιατρικών νοσοκομείων, όπου και εφαρμόσθηκε πρόσφατα με αποφάσεις των διοικητών τους.

Το χαράτσι των τριών ευρώ προβλέπει η ανεκδιήγητη απόφαση της ΝΔ απ' το 1991 για την καταβολή 1.000 δραχμών σε όσους προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά, τους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Το 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναπροσάρμοσε το «χιλιάρικο» σε 3 ευρώ, χωρίς την πρόβλεψη για τις εξαιρέσεις. Ετσι, ο διοικητής του «Αγία Σοφία» Μανώλης Παπασσάβας εφάρμοσε το χαράτσι και στα επείγοντα περιστατικά απ' τις 12.5.2010 για να τον ακολουθήσει η διοίκηση του «Αγλαϊα Κυριακού» στις 7.6.2010.

Το θέμα έθεσε χτες μέλος της αντιπροσωπείας των συνταξιουχικών οργανώσεων στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η απάντηση ήταν «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει». Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο «Αγία Σοφία» έκαναν γενική συνέλευση και ένα θέμα που συζήτησαν ήταν το χαράτσι στα επείγοντα. Στη συνέχεια έκαναν παράσταση στο διοικητή, όπου μεταξύ άλλων του έθεσαν και αυτό. Και ο διοικητής απάντησε ότι δε θα είχε αντίρρηση να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι στα επείγοντα, εφόσον υπήρχε και έγγραφη οδηγία απ' το υπουργείο Υγείας.

Εκτός, δηλαδή, απ' το χαράτσι υπάρχει και η κοροϊδία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ