ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής»
  • Εκδηλώσεις σήμερα των Οργανώσεων Πειραιά, ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, αλλά και μαθητικά Φεστιβάλ σε έξι πόλεις
  • Αύριο στο Φεστιβάλ του Πειραιά θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής» οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν τις εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στον Πειραιά, το Φεστιβάλ γίνεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο πάρκο Δηλαβέρη και αύριο θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ερασιτεχνικά συγκροτήματα, συζήτηση για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία, συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου και λαϊκό γλέντι. Αύριο Σάββατο, πέρα από την ομιλία του Γραμματέα της ΚΝΕ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερασιτεχνικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στην ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος, συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Χρήστου Μαρκέτη.

Σήμερα, επίσης, γίνεται το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου στο χώρο της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, στις 7 μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πέτρος Αλέπης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμα, παρουσίαση και συζήτηση της μπροσούρας του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο «...απλός φαντάρος της παγκόσμιας λευτεριάς» και λαϊκό γλέντι.

Αύριο γίνεται και το Φεστιβάλ της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 7 μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση της μπροσούρας του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά, αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι με τίτλο «...δυο δρόμοι τη χωρίζουνε την κοινωνία τούτη» και λαϊκό γλέντι.

Μαθητικά Φεστιβάλ

Ακόμα, αυτές τις μέρες γίνονται και τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε δεκάδες πόλεις, που είναι αφιερωμένα στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στην Αθήνα τρία Μαθητικά Φεστιβάλ κάνει η ΚΝΕ, αύριο Σάββατο (που είναι και η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών):

  • Στο Ιλιον, στο θέατρο του Αθλητικού Κέντρου Παλατιανής, όπου θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Αθήνας.
  • Στη Νέα Ιωνία, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (Π. Ιωακείμ 2), όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Παναγής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, όπου θα μιλήσει ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τα Φεστιβάλ ξεκινούν στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνουν αφιερώματα στη θέση του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και στην καπιταλιστική κρίση, περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, βιβλιοπωλεία, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικά δρώμενα και βιντεοπροβολές.

Ακόμα, τις επόμενες μέρες Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται σε:

Σήμερα, Παρασκευή: Λιβαδειά (8 μ.μ., κεντρική πλατεία), Σέρρες (8 μ.μ., θερινό θεατράκι), Βέροια (8 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Κομοτηνή (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Κατερίνη (8 μ.μ., κεντρική πλατεία).

Σήμερα και αύριο: Ξάνθη (σήμερα τουρνουά μπάσκετ στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου και αύριο εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία).

Αύριο Σάββατο: Γιάννενα, Πύργος (8 μ.μ., κεντρική πλατεία), Τρίπολη (8 μ.μ., Κολωνατζίδικα - Σκακιέρα), Καβάλα (7.30 μ.μ., πάρκο Φαλήρου), Πρέβεζα, Λαύριο (8 μ.μ., πλατεία Μεταλλωρύχων), Λαμία (8 μ.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου, Καράβι), Χαλκίδα (7.30 μ.μ., μνημείο Εθνικής Αντίστασης, Παραλία).

Αύριο Σάββατο και την Κυριακή 27 του Ιούνη: Παλλήνη (8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Την Κυριακή 27 του Ιούνη: Κοζάνη (8 μ.μ., κεντρική πλατεία).

30 του Ιούνη: Αίγιο, Φλώρινα, Αργος Ορεστικό Καστοριάς.

2 του Ιούλη: Καλαμάτα.

3 του Ιούλη: Ηράκλειο.

ΚΚΕ - ΚΝΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ
Εκδηλώσεις σε τόπους που μεγαλούργησε το ΚΚΕ

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οργανώνει περιήγηση στα χνάρια του ΔΣΕ και στους τιμημένους τόπους που πάτησαν και πολέμησαν οι ήρωες της 3ηςΜεραρχίας του: Αύριο Σάββατο οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επισκέπτονται τα πολυβολεία του Αρχηγείου Ταϋγέτου του ΔΣΕ και την ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας.

Το πρόγραμμα της περιήγησης έχει ως εξής:

10 π.μ. Αναχώρηση από Καλαμάτα (Αναψυκτήριο).

11 π.μ. Ανάβαση στα οχυρωματικά έργα του ΔΣΕ στο «Τριεθνές» (τοποθεσία Αγ. Παντελεήμονας).

3 μ.μ. Στάση στο κιόσκι του Αγ. Νικήτα.

6 μ.μ. Συγκέντρωση στην Αλαγονία και ομιλία από τον Γιώργο Τάτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις φυλακές του Γυθείου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα «Φυλακές Γυθείου - τόπος μαρτυρίου, θυσίας και ηρωισμού», την Κυριακή 27 Ιούνη στις 11 π.μ.

Στο χώρο των παλιών επανορθωτικών φυλακών του Γυθείου θα αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές που μαρτύρησαν στο κάτεργο αυτό των φυλακών, σε αυτόν τον καθαγιασμένο χώρο, ποτισμένο με το αίμα ηρώων κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Δημαρχείου. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.


«ΔΙΕΞΟΔΟΣ» - ΜΕΝΙΔΙ
Δεν έχει πάρει ούτε ευρώ αλλά καλύπτει όλη την Αττική!

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το Κέντρο Πρόληψης και συνομίλησε με τους εργαζόμενους

Στο Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Διέξοδος», στο Μενίδι, περιόδευσε την περασμένη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του Κόμματος και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε το γεγονός ότι η εξάρτηση είναι κοινωνικό φαινόμενο και συχνά συνδέεται με προβλήματα όπως η αβεβαιότητα, η ανεργία και η εγκατάλειψη του σχολείου, προβλήματα τα οποία βαθαίνουν όλο και περισσότερο στην περίοδο που διανύουμε καθώς η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους.

Επισημάνθηκε ακόμα το σημαντικό έργο που καλούνται να υλοποιήσουν οι εργαζόμενοι στη «Διέξοδο» και έχει να κάνει με πολύπλευρες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στα σχολεία του Μενιδίου, στη συμβουλευτική στήριξη καθηγητών, γονιών και μαθητών που έρχονται σε επαφή με το κέντρο.

Οι εργαζόμενοι στο κέντρο αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς είναι το μοναδικό κέντρο πρόληψης στο υπόλοιπο Αττικής και δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, ειδικά για το Μενίδι που είναι ένας πολυπληθέστατος δήμος όπου κατοικεί μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και έχει ιδιαίτερα προβλήματα.

Επιπλέον, είναι έντονο το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «για το 2010 δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ». Αυτό εκφράζεται και με την έλλειψη προσωπικού αλλά και υλικών που έχει ως συνέπεια τον περιορισμό της δράσης του κέντρου.

Η κατάσταση αυτή που καταγγέλθηκε στο βουλευτή και στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είναι απόρροια της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών - μία πολιτική που υιοθετείται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - καθώς ταυτίζει την πρόληψη με την ενημέρωση και ενισχύει τα προγράμματα υποκατάστασης, έναντι των στεγνών.

ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΚΥΨΕΛΗΣ
Πολιτιστικές βραδιές

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γίνονται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (οδός Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου):

  • Σήμερα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, θα προβληθεί η κινηματογραφική ταινία «Δευτέρες με λιακάδα». Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας ανέργων αντρών, μια κοινωνική περιπέτεια, ισπανικής παραγωγής του 2002, που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.
  • Αύριο Σάββατο, στις 9 το βράδυ, μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία.
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη ΛΔ Κορέας

Για την Πιονγιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα παραμείνει στη ΛΔ της Κορέας μέχρι την 1η Ιούλη, όπου και θα συμμετάσχει στη 2η Διεθνή Προπαρασκευαστική Επιτροπή για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, καθώς και στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον κορεατικό λαό που διοργανώνονται με αφορμή την 60ή Επέτειο του Πολέμου της Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ