ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα

Σήμερα στη Θήβα το 5ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ

Με αφορμή την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες και δρώμενα.

Τα Παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) πραγματοποιούν πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Θήβα θα πραγματοποιηθεί το 5ο Πανελλαδικό Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων του ΕΣΥΝ, σήμερα, Σάββατο, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ. Στις εκδηλώσεις του θα συμμετάσχουν αθλητικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, ενώ θα μιλήσει εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ. Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί με ανάλογες εκδηλώσεις την Τετάρτη 30 του Ιούνη στη Λιβαδειά, στο θέατρο Κρύας, στις 8.30 μ.μ.

Γιορτή στο δρόμο διοργανώνει το Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει», στην οδό Τήνου (ανάμεσα Πατησίων και Ι. Δροσοπούλου), καθώς και στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης του Προγράμματος, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11.30 το βράδυ.

Το Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, στην πλατεία Ομονοίας (πεζόδρομος Δώρου, πλησίον Εθνικής Τράπεζας) από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

Η θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» θα ανεβάσει τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου (Αγία Παρασκευή), στις 9 μ.μ.

Η ομάδα της θεραπευτικής κοινότητας του Δικτύου Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ - ΟΚΑΝΑ, στις 11.30 το πρωί, περνά από το Ρίο στο Αντίρριο και «χτίζει» τη 12η Γέφυρα προς την καθαρή ζωή (ξεκινούν από τη δυτική προβλήτα του Ρίου).

Αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν και χτες

Πολύμορφες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε κάθε νομό διοργάνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Το ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης μοιράστηκε από χέρι σε χέρι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με στόχο να ενημερώσει ότι τα Κέντρα «στην κρατούσα ιδεολογία περί περικοπής δημοσίων δαπανών, στην καθαρή λογιστική διαχείριση των κοινωνικών δαπανών θεωρούνται... πολυτελείς δομές (...) Οι εξαγγελίες για θεσμική επίλυση του προβλήματος λειτουργίας τους και σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξής τους σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο παραμένουν απλές διακηρύξεις και υποσχέσεις που συνηθίζονται σε Παγκόσμιες Μέρες». Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης διεκδικούν μεταξύ άλλων: Αμεση επίλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων, άμεση καταβολή όλων των οφειλών σε αυτά, άμεση έναρξη της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης των εξαρτητικών συμπεριφορών και εκπαίδευση του νέου επιστημονικού προσωπικού που στελεχώνει τα Κέντρα.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ διεκδικώντας να μη γίνουν απολύσεις - κυρίως στις μονάδες της επαρχίας - και να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω ο Οργανισμός. Οπως σημειώνουν, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, για παράδειγμα φιάλες για ουροληψίες, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή των μονάδων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν να μη μεταφερθούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε χώρους νοσοκομείων. Για όλα τα παραπάνω μίλησαν χτες εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας χωρίς όμως να πάρουν κάποια απάντηση σχετική με τα αιτήματά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Επιχείρησαν να βάλουν λουκέτα σε σχολεία

Αλλη μία πράξη - απόδειξη ότι η Παιδεία δεν μπορεί να συνυπάρχει με ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, έλαβε χώρα χτες, στην Καισαριανή. Δικαστικός επιμελητής και εκπρόσωποι της Σκοπευτικής Εταιρείας πήγαν στα σχολεία της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου και με δικαστική απόφαση του 1995 έβαλαν λουκέτα και αλυσίδες, κλειδώνοντάς τα. Σκοπός τους φαίνεται να είναι ο εκβιασμός για την καταβολή των μισθωμάτων των οικοπέδων στα οποία είναι χτισμένα τα σχολεία, ενώ επιπλέον ερωτηματικά προκαλούν οι κινήσεις αυτές ενόψει και του «Καλλικράτη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ενημερώθηκε προχτές το απόγευμα τηλεφωνικά από τον ΟΣΚ για την ενδεχόμενη κίνηση της Σκοπευτικής Εταιρείας. Μάλιστα, χτες το πρωί, έξω από τα σχολεία υπήρχαν γονείς που παρακολούθησαν το «κλείδωμα» των σχολείων και εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες, αφαιρώντας στη συνέχεια τις αλυσίδες και τα λουκέτα.

Γονείς και κάτοικοι επισημαίνουν τον κίνδυνο για νέα προσπάθεια της Σκοπευτικής Εταιρείας να κλείσει τα σχολεία, αναδεικνύοντας τη βαρβαρότητα της πολιτικής η οποία υπερασπιζόμενη την ιδιοκτησία αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη του σχολείου. Σχολείου που έχει χτιστεί από τον ΟΣΚ, με χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού, σε ιδιωτικά οικόπεδα και που αμφισβητείται ακόμα και η λειτουργία τους!

Με ανακοίνωσή της για το θέμα, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής τονίζει στο λαό της Καισαριανής πως είναι «δική μας υπόθεση να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο που δε θα ζει από την ευγενική παραχώρηση μιας εταιρείας και να γίνει υποχρεωτική απαλλοτρίωση της περιουσίας της Σκοπευτικής και να επιστρέψουν οι παραχωρημένες - στη ΔΕΠΟΣ ΑΕ - εκτάσεις ως δημόσια περιουσία». Και κλείνει υπογραμμίζοντας: «Καμία συναλλαγή με τη Σκοπευτική Εταιρεία, μακριά τα σχολεία από τους χορηγούς».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Θέατρο από μαθητές

Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου διοργανώνει το παράρτημα του ΕΣΥΝ στην πόλη

Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιεί από τις 19 Ιούνη το παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα. Στο πλαίσιο αυτών, ξεχωρίζει το «5ο Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου». Τέσσερα σχολεία θα παίξουν τέσσερις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στο Μον Ρεπό, στο ανοικτό θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», εκεί που τα συνεργεία των τεχνικών του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας πραγματοποιούν τις τελευταίες παρεμβάσεις προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη του θεατρικού φεστιβάλ, αύριο Κυριακή.

Την αυλαία αύριο ανοίγει το 4ο Γυμνάσιο με το έργο του Γρ. Ξενόπουλου «Ο Ποπολάρος». Τη Δευτέρα 28 Ιούνη το 7ο Γυμνάσιο θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Την Τρίτη 29 Ιούνη το 1ο Λύκειο ανεβάζει το έργο του Ντάριο Φο «Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ» και την Τετάρτη 30 Ιούνη το 3ο Γυμνάσιο παρουσιάζει «Το αγόρι με τη βαλίτσα».

Καθημερινά το παράρτημα του ΕΣΥΝ προπαγανδίζει τις παραπάνω δραστηριότητες με περίπτερο που στήνει σε κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ έχει δημιουργήσει και τηλεοπτικό κοινωνικό μήνυμα που προβάλλεται από τα τηλεοπτικά κανάλια της Κέρκυρας.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ που στήνει στο απόσπασμα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης.

Οπως σημειώνει, με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις αιτήσεις των ωρομίσθιων και των αναπληρωτών, δημιουργούνται τρεις κατηγορίες αναπληρωτών, (πλήρους ωραρίου, μειωμένου ωραρίου και ωρομίσθιος). Με την καθιέρωση του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να δουλεύουν με όρους ωρομισθίας με το όνομα του αναπληρωτή. Αν κάποιος αρνηθεί να δουλέψει ως αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου (έστω και 5 ώρες) θα σβήνεται, για τη χρονιά που τρέχει, από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Κόντρα σε αυτήν την πολιτική, η Επιτροπή Αδιόριστων Εκπαιδευτικών διεκδικεί, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, μαζικούς μόνιμους διορισμούς από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι - αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ