ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστολή - «ασπιρίνη» για αρχαιοκαπηλία

Τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για αρχαιοκαπηλία, από την Αστυνομία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης που ξεκίνησε προχτές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν αρχαία νομίσματα, κεραμικά διαφόρων αρχαιολογικών εποχών, ακόμα και αγάλματα.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε σε διάφορα σημεία της χώρας, κυρίως νότια, όπου υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και γίνονται λαθρανασκαφές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μέλη δημοτικών συμβουλίων, τοπικοί επιχειρηματίες και αστυνομικοί.

Ο αριθμός των συλλήψεων και κυρίως οι ιδιότητες των συλληφθέντων υπογραμμίζουν μια γνωστή πραγματικότητα, αφού ο Τύπος της ΠΓΔΜ έχει δημοσιεύσει πολλές φορές στοιχεία για εκτεταμένες λαθρανασκαφές, κυρίως στο νότο, και για οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι αρχαιότητες διοχετεύονται σε ξένους αρχαιοκάπηλους, κυρίως σε Ιταλία, Αυστρία και Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα υπογράφτηκε «Μνημόνιο Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» στην Κωνσταντινούπολη από τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, και τον Τούρκο ομόλογό του, Ερτουγρούλ Γκιουνάι. Το μνημόνιο περιλαμβάνει «τους όρους και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι δύο χώρες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται «στενή συνεργασία και ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας» και σύσταση «ενιαίου μηχανισμού αμοιβαίας ειδοποίησης σε περίπτωση εντοπισμού από τις υπηρεσίες τους παρανόμως διακινούμενων αντικειμένων που ανήκουν στην άλλη χώρα».

Πάντως, κανένας κατασταλτικός μηχανισμός δεν μπορεί να σταματήσει την αρχαιοκαπηλία, αφού το ίδιο το σύστημα αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως «εμπορεύσιμο αγαθό» και εξυμνεί τους ιδιώτες «συλλέκτες». Οσο το κέρδος θα αποτελεί την κυρίαρχη «αξία», οι πραγματικές αξίες θα απειλούνται συνεχώς.

Επίκαιροι ... «Αχαρνής»

Η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρωταγωνιστούν: Σταμάτης Κραουνάκης (Δικαιόπολις), Γρηγόρης Βαλτινός (Λάμαχος), Κώστας Βουτσάς (Μεγαρίτης).

Η παράσταση αυτή φέρνει στη σκηνή σημαντικούς ηθοποιούς διαφορετικών γενεών, ενώ η συμμετοχή του Σταμάτη Κραουνάκη δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παραγωγή, καθώς έχει αναλάβει όχι μόνο να γράψει τη μουσική της παράστασης, αλλά και να πρωταγωνιστήσει για πρώτη φορά σε αρχαία κωμωδία, κρατώντας τον απαιτητικό ρόλο του Δικαιόπολη.

Οι άλλοι συντελεστές της παράστασης, που ετοιμάζεται εντατικά, στη Θεσσαλονίκη, είναι οι εξής: Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Ενορχήστρωση - Μουσική Διδασκαλία: Αρης Βλάχος. Φωνητική προετοιμασία: Νίκος Βουδούρης. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν επίσης: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Δημήτρης Κοντός, Γιάννης Χαρίσης, Χρήστος Νίνης, Νίκος Μαγδαληνός, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Νίκος Τουρνάκης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Πάολα Μυλωνά, Τατιάνα Μύρκου, Παρθένα Χοροζίδου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιάννης Καραούλης, Θεοδώρα Βουτσά κ.ά.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 2/7 στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, όπου οι «Αχαρνής» θα είναι η εναρκτήρια παράσταση των εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (9-10 /7), στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης (14-15/7), στην Επίδαυρο (23-24/7), στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα (28/7), στο αρχαίο θέατρο της Ολυμπίας (30/7). Η περιοδεία θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Δημ. Ν. Παπαδήμας: Χαράλαμπος Αθ. Μπαλτάς «Λεξικό Αναπτυγμένων Εννοιών» (πρωτότυπο λεξικό που αναλύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, περισσότερες από εξακόσιες έννοιες, πολλές από τις οποίες «πηγάζουν» από τη σύγχρονη ζωή και χρησιμοποιούνται ευρέως στον καθημερινό γραπτό και προφορικό λόγο μας. Γ' έκδοση).

- «Αλφειός»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησε η κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Οπως σας αρέσει» (μετάφραση Σάββα Στρούμπου).

- «Αιώρα» (Αραχώβης 49, 10681, 210-3839000): «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» (μετάφραση Νάνσυ Τρικκαλίτη. Το βιβλίο περιέχει ημερολογιακά κείμενα που έγραψε η νεαρή υπερασπίστρια του Παλαιστινιακού λαού, η οποία σκοτώθηκε στις 16/3/2003, στη Λωρίδα της Γάζας, από τις βόμβες του ιμπεριαλιστικού Ισραήλ. Τα κείμενά της, σε επιμέλεια των Αλαν Ρίκμαν και Καταρίν Βίνερ, παρουσιάστηκαν και θεατρικά).

- «Μανδραγόρας»: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος «Πληθυντικός των συλλαβών» (συλλογή ελευθερόστιχων ποιημάτων). Χάρης Μελιτάς «Γλώσσα λανθάνουσα» (συλλογή με 45 τιτλοδοτημένα, υποδειγματικά - τρίστιχα, ολιγόλεκτα, πυκνά και ευθύβολα νοηματικά και θεματολογικά - χαϊκού ποιήματα). Σπύρος Α. Γεωργίου «Συνθετογραφία» (συλλογή με μικρούς πεζογραφικούς στοχασμούς, συνθεμένους και με στίχους, για την ανθρώπινη ζωή, ψυχή και δημιουργία).

- «Στοχαστής»: «Βάλτερ ο χεροδύναμος» (μετάφραση - εισαγωγή - σχόλια Δημήτρης Γ. Πεταλάς. Το βιβλίο αφορά στη λατινόγλωσση διασκευή του αγνώστου συγγραφέα του ηρωικού ποιητικού άσματος από το μυθολογικό κύκλο των «Νιμπελούγκεν» για το γίγαντα Βάλτερ, πρώην όμηρο και κατόπιν πρωτοπαλίκαρο του Αττίλα, που δραπετεύει, μαζί με την αγαπημένη του, από την αυλή των Ούννων, κλέβοντας το θησαυρό του βασιλιά).

- «Κλειδάριθμος» (Δομοκού 4, 104 40 Αθήνα, 210.5237.635): Στίβεν Γονέιρ «Οι χειρότερες αποφάσεις της Ιστορίας (και οι άνθρωποι που τις πήραν)» (μετάφραση Χριστίνα Σωτηροπούλου. Εικονογραφημένο με έργα τέχνης, φωτογραφίες προσώπων, γεγονότων και χάρτες, το βιβλίο ιστορεί μεγάλα και ολέθρια πολιτικο-στρατιωτικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας).

- «Μελάνι»: Μιχάλης Γκανάς «Γυναικών (Μικρές και πολύ μικρές ιστορίες)» (σύντομα πεζά κείμενα του σημαντικού ποιητή). Γιασμίν Γκατά «Το μυστικό του πατέρα μου» (μετάφραση Κλαιρ Νεβέ. Μυθιστόρημα για τους δεξιοτέχνες του παραδοσιακού αραβικού μουσικού οργάνου ταρ, προδρόμου της κιθάρας). Σάκης Σερέφας «Το αβγό», «Η ντομάτα», «Η μπανάνα» (βιβλία για νήπια. Εικονογράφηση Δωροθέα Λαμπρινοπούλου).

- «Λεξίτυπον» (Εμμ. Μπενάκη 36, Αθήνα, 210.3832.117) Κάρολος Επ. Μωραΐτης «Απόστολος Σάντας: Ετσι κατεβάσαμε τη σβάστικα από την Ακρόπολη» (βιογραφία του σεμνού αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, βάσει μαρτυρίας του και συζήτησης με το συγγραφέα).

- Α.Α. Λιβάνη: Βασίλειος Μαρκεζίνης «Το καλό και το κακό στην Τέχνη και το Δίκαιο» (εικονογραφημένο με έργα τέχνης δοκίμιο για τις μεθόδους προσέγγισης του «καλού» και του «κακού» στη λογοτεχνία και το Δίκαιο και για το πώς αλλάζουν οι αντιλήψεις περί «καλού» και «κακού»). Λουδοβίκος των Ανωγείων «Η εξομολόγηση μιας τελείας»(ποιητικής διάθεσης κείμενα του γνωστού τραγουδοποιού, εικονογραφημένα με ζωγραφική του Γιώργου Κορδή). Χρήστος Παπαδημητρίου «Ημιτελής εκτέλεση» (μυθιστόρημα εμπνευσμένο και από τη μουσική του Μότσαρτ).

- Πατάκης: Αλαά Αλ-Ασουανί «Σικάγο» (μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου. Μυθιστόρημα). Μπερνάρντ Μπέκετ «Γένεση» (μετάφραση Μαλβίνα Αβαγιανού. Φαντασιακό μυθιστόρημα).

- «Δωδώνη»: Κοπί «Η νύχτα της κυρίας Λουσιέν» (μετάφραση Νεκτάριος - Γεώργιος Κωνσταντινίδης. Θεατρικό έργο, που γράφτηκε και παίχθηκε το 1985 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Καζαρές). Βικτωρία Μιχαηλίδου «Τα σωρεύματα» (ποιήματα).

- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος: Νανά Καραγιάννη - Χαρβαλιά «Αρμονία (Ποιήματα 1932-2009)» (αναδρομική έκδοση ποιημάτων αφιερωμένων στον σύντροφο της ποιήτριας, Μιχάλη Καραγιάννη).

- Γκόνη (Χαριλάου Τρικούπη 18, 10679, Αθήνα, 210-3620383): Πάνος Καπώνης «Κοκτέιλ Β'» (ποιητική συλλογή).

- «POP ELEVEN» (μουσικό περιοδικό για πρωτομάστορες του τραγουδιού. Το τεύχος 10 αφιερώνεται στον Γιάννη Παπαϊωάννου και συνοδεύεται από cd με εξαιρετικά τραγούδια του).

- «Παρουσία» (περιοδικό της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών. Τεύχος 49).

- «Πόρφυρας» (Λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 134).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 503, με αφιέρωμα στο Ζοζέ Σαραμάγκου).

- «Θυμέλη» (ποικίλο πολτιστικό περιοδικό, με κείμενα γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών, που διανέμεται δωρεάν. Τεύχη 1 και 2).

Την πραγματοποίηση τριών ακόμη παραστάσεων στο Ηρώδειο ανακοίνωσε η διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μετά τις τέσσερις παραστάσεις της «Νόρμα», η ΕΛΣ προχωρά στο ανέβασμα της όπερας «Αΐντα», που αναβιώνει την παραγωγή του 1991. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23, 24, 28/7.

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη), με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από το θάνατο του Σπύρου Βασιλείου (1903-1985), φιλοξενεί (έως 30/9) στο χώρο του, για πρώτη φορά, δύο εικόνες Τέμπλου, τις οποίες δημιούργησε ο ζωγράφος με τον συνεργάτη του Γιώργο Γλιάτα, το 1948.

Συνεχίζεται έως την 1/7 στην γκαλερί «citronne» στον Πόρο, έκθεση ζωγραφικής του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου. Οπως σημειώνει η Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη: «Στους καμβάδες του καλλιτέχνη, από το λιτό φόντο αναδύονται παραμορφωμένες ανθρώπινες μορφές, οι οποίες ορίζονται από χαρακτηριστικά περιγράμματα. Η ανθρώπινη μορφή είναι αρχετυπική: αποκεκομμένη, γενικευμένη, διαχρονική...». Στον ίδιο χώρο ακολουθεί (3/7 - 5/10) έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ