ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Σφραγίζονται» 6 εισιτήρια

Ο Ρούνεϊ θα ηγηθεί της Αγγλίας για πρόκριση κόντρα στη Γερμανία

Eurokinissi

Ο Ρούνεϊ θα ηγηθεί της Αγγλίας για πρόκριση κόντρα στη Γερμανία
Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε χτες και από σήμερα, στο 19ο Μουντιάλ, αρχίζουν οι αγώνες για τη φάση των «16», με στόχο το εισιτήριο που οδηγεί στα προημιτελικά. Οι αναμετρήσεις είναι νοκ άουτ και αν δεν υπάρξει νικητής στην κανονική διάρκεια θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και (αν χρειαστεί) η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - Ν. ΚΟΡΕΑ

Η μονομαχία Ουρουγουάης - Ν. Κορέας «ανοίγει» σήμερα (17:00, ΝΕΤ), στο Πορτ Ελίζαμπεθ, την αυλαία των αγώνων για την φάση των «16». Οι Λατινοαμερικανοί - που προκρίθηκαν αήττητοι και πρώτοι από τον Α' όμιλο - είναι το θεωρητικό φαβορί. Με καλή άμυνα και σαφώς ανώτερη τεχνική κατάρτιση. Ομως οι Ασιάτες - δεύτεροι του Β' ομίλου - απέδειξαν ότι διαθέτουν ένα μαχητικό σύνολο με υπολογίσιμη ταχύτητα και φυσική κατάσταση.

ΗΠΑ - ΓΚΑΝΑ

Στον έτερο αγώνα της ημέρας την παρουσία τους στα προημιτελικά θα διεκδικήσουν ΗΠΑ - Γκάνα (21:30, ΝΕΤ). Οι Αμερικανοί εξασφάλισαν το εισιτήριο ως πρώτοι του τρίτου ομίλου, στις καθυστερήσεις. Ισοβάθμησαν με τους Αγγλους αλλά είχαν υπέρ τους τη διαφορά των γκολ. Διαθέτουν μια καλοδουλεμένη ομάδα που δεν τα παρατάει εύκολα. Οι Αφρικανοί - προκρίθηκαν ως δεύτεροι με καλύτερη διαφορά γκολ από τους Αυστραλούς - επέδειξαν στη φάση των ομίλων ένα σύνολο με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, αντοχές και ικανότητες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ

Επανάληψη του τελικού του 1966 αυτός ο αγώνας που πραγματικά είναι ίσως ο πιο αμφίρροπος έως τώρα. Και οι δύο ομάδες δηλώνουν έτοιμες όπως τονίζουν και οι δυο προπονητές Γιοακίμ Λεβ και Φάμπιο Καπέλο. Οι μονομάχοι θα μπουν ελεύθερα και ασφαλώς αναμένεται ένα καλό θέαμα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΜΕΞΙΚΟ

Φαβορί εναντίον υπολογίσιμου αουτσάιντερ στην αναμέτρηση μεταξύ Αργεντινής - Μεξικού (21.30, ΝΕΤ). Οι «γηπεδούχοι» - πρώτοι στον Β' όμιλο - αποτελούν μια από τις βασικές υποψήφιες ομάδες για την κατάκτηση του τροπαίου. Διαθέτουν, λοιπόν, όλες τις προϋποθέσεις να προκριθούν έναντι του Μεξικού. Εχοντας υπέρ τους και την παράδοση. Το 2006, στο πλαίσιο της ίδιας φάσης - αυτοί πανηγύρισαν τελικά. Οι Μεξικανοί - δεύτεροι στον Α' όμιλο με καλύτερη διαφορά γκολ από τη Ν. Αφρική - αναγνωρίζουν την πραγματικότητα. Δηλώνουν πάντως έτοιμοι να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους και να σπάσουν τη δυσμενή παράδοση των τεσσάρων τελευταίων διοργανώσεων (αποκλείονται στους "16").

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Αναμφίβολα, το φαβορί είναι οι «τουλίπες» όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την ήττα της Σλοβακίας που έκανε την υπέρβαση και πέρασε στην φάση των 16 του θεσμού. Και οι δύο τεχνικοί υποστηρίζουν ότι το ματς θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στο καθαρό μυαλό που θα έχουν οι παίκτες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΧΙΛΗ
Ντέρμπι ανάμεσα σε δυο ομάδες της Λατινικής Αμερικής με τους «καριόκας» αναμφίβολα να έχουν το πάνω... πόδι.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα (όλες οι μεταδόσεις από τη ΝΕΤ) του τριημέρου είναι: ΣΑΒΒΑΤΟ: Ουρουγουάη - Ν. Κορέα (17:00), ΗΠΑ - Γκάνα (21:30). ΚΥΡΙΑΚΗ: Γερμανία - Αγγλία (17:00), Αργεντινή - Μεξικό (21:30). ΔΕΥΤΕΡΑ: Ολλανδία - Σλοβακία (17:00), Βραζιλία - Χιλή (21:30).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κοντά σε «Ντούντα»

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς βρίσκεται στο Βελιγράδι, χωρίς να συναντήσει εκ νέου τους αδερφούς Αγγελόπουλους ούτε να επισημοποιήσει τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό. O «Ντούντα» συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τα αφεντικά του Ολυμπιακού και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε υπογραφές συμβολαίων. Σύμφωνα με τα χτεσινά δεδομένα, επρόκειτο να γίνει νέα συνάντηση για να διευθετηθούν όλες οι παράμετροι και έπειτα να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Αίσια κατάληξη

Το σήριαλ (χορήγησης άδειας ή όχι) είχε θετική κατάληξη για τον Ηρακλή. Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας «η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης έκανε δεκτή την έφεση και αποφάσισε να χορηγήσει στην ΠΑΕ την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα». Και τη νέα αγωνιστική περίοδο λοιπόν ο «Γηραιός» θα συμμετέχει στη διοργάνωση της Σούπερ Λίγκας. Πάντως, τη χαρά των «κυανολεύκων» μετρίασε η επιβολή προστίμου, ύψους 150.000 ευρώ. Επίσημη αιτιολόγηση - ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - για το πρόστιμο δεν υπάρχει. Οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες όμως το αποδίδουν στην παραβίαση (από στελέχη της ΠΑΕ) της ρήτρας εμπιστευτικότητας του φακέλου.

Θεωρητικά, μετά την απόφαση, πλέον το θέμα των ομάδων που θα αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα διευθετήθηκε. Είναι όμως έτσι; Οχι. Ενδεικτικά, ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Χρ. Μιχαλόπουλος, ανέφερε: «Εχουμε ωμή πολιτική παρέμβαση και πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Υπάρχουν κανόνες που εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Η βαθμολογία δεν έχει επικυρωθεί ακόμα και έχω την εντύπωση πως δε θα επικυρωθεί αν κάποια ομάδα προσφύγει. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά». Ενώ ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μ. Παπακαλιάτης, προανήγγειλε: «Εμείς δε θα μείνουμε έτσι και θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Εντυπωσιακή έναρξη

Με την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αργοστολίου, που για άλλη μια φορά ήταν εντυπωσιακή, ενθουσιάζοντας τους θεατές, άνοιξε τις πύλες του το φετινό 22ο φεστιβάλ «Γυμναστική για Ολους» που διεξάγεται στην Κεφαλονιά. Και φέτος ο αριθμός συμμετοχών είναι μεγάλος ενώ ο ρυθμός και η χάρη είχαν την τιμητική τους στα προγράμματα που παρουσίασαν οι ομάδες των αθλουμένων. Χτες το φεστιβάλ συνεχίστηκε στο Ληξούρι ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν τα Κουρκουμελάτα (20.30). Η αυλαία των αγώνων, που πέφτει αύριο με την τελετή λήξης, θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο «Αντώνης Τρίτσης» του Αργοστολίου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Αθλητικό Σύλλογο Επτανήσων «Κεφαλονιά».

ΒΟΛΕΪ
Στόχος η πρόκριση

Στην Αγκυρα βρίσκεται από χτες το μεσημέρι η Εθνική ομάδα βόλεϊ των Ανδρών, όπου θα αντιμετωπίσει την Τουρκία σε κρίσιμες αναμετρήσεις για την πρόκριση στο «Final-4» του Eυρωπαϊκού Λιγκ. Δεν πέταξαν μαζί με τους υπόλοιπους οι Αγγελόπουλος, Φράγκος, γιατί αμφότεροι έχασαν την πτήση. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γκόρντον Μέιφορθ, έχει επιλέξει γι' αυτές τις αναμετρήσεις τους: Δημήτρη Τζούριτς, Νικόλαο Αγγελόπουλο (Ολυμπιακός), Απόστολο Αρμενάκη, Αναστάσιο Ασπιώτη (ΕΑ Πατρών), Αθανάσιο Τερζή, Γιώργο Πετρέα (Αρης), Αχιλλέα Παπαδημητρίου (Παναθηναϊκός), Γεράσιμο Κανέλλο, Νικήτα Εφραιμίδη (Ηρακλής), Παναγιώτη Πελεκούδα (Λαμία), Ανδρέα Φράγκο (Πανελλήνιος) και Ραφαήλ Κουμεντάκη (Εθνικός Αλεξ/ πολης). Αρχηγός της Εθνικής ομάδας σε αυτή την αποστολή είναι ο Απόστολος Αρμενάκης, ο οποίος είχε παίξει και στις αναμετρήσεις με την Τουρκία, που διεξήχθησαν πριν από μία βδομάδα στην Πάτρα. «Ηρθαμε στην Αγκυρα με αρκετά νέα παιδιά στην ομάδα. Οπως και να έχει, θα αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε τη νίκη και στα δύο παιχνίδια, ώστε να έχουμε ελπίδες πρόκρισης στον τελικό της διοργάνωσης», δήλωσε ο Ελληνας διεθνής.

Ζ' ΟΜΙΛΟΣ
Τα αναμενόμενα

Η αυλαία στον 7ο όμιλο «έπεσε» χωρίς εκπλήξεις. Βραζιλία και Πορτογαλία ξέροντας ότι έχουν προκριθεί δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Η ισοπαλία (τελικά 0-0) εξυπηρετούσε αμφότερες και έδειξαν πως δεν ζητούσαν επίμονα κάτι παραπάνω. Ηταν ένας μέτριος ως κακός αγώνας, με ελάχιστες φάσεις όπου κυριάρχησαν η δύναμη και τα νεύρα.

Αντίθετα, η έτερη αναμέτρηση του ομίλου ήταν πιο ενδιαφέρουσα. Παρά το γεγονός ότι η Β. Κορέα δεν ήλπιζε σε τίποτα και η Ακτή Ελεφαντοστού είχε μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης. Που για να γίνουν πραγματικές έπρεπε να συμβούν «πράγματα και θάματα» (ευρύτατη δική της νίκη και ήττα της Πορτογαλίας). Επαιξε όμως για το γόητρό της και - απέναντι σε μια ανίσχυρη αντίπαλο - αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με νίκη 3-0 (14' Γιάγια Τουρέ, 20' Ρομαρίκ, 82' Καλού).

Η βαθμολογία του ομίλου είναι: Βραζιλία 7, Πορτογαλία 5, Ακτή Ελεφαντοστού 4, Β. Κορέα 0.

Πέρασαν Ισπανία-Χιλή

Η Ισπανία και η Χιλή πήραν την πρόκριση στους 16 του θεσμού. Στο μεταξύ τους αγώνα οι Ισπανοί κέρδισαν 2-1 (Βίγια,Ινιέστα-Μιγιάρ), και θα αντιμετωπίσουν την Τρίτη την Πορτογαλία. Στον άλλο αγώνα η Ελβετία έμεινε στο 0-0 με την Ονδούρα. Οι συνθέσεις:

  • Χιλή: Κλαούντιο Μπράβο, Βάλδο Πόνσε, Μαουρίσιο Ισλα, Γκάρι Μεδέλ, Γκονσάλο Χάρα, Αρτούρο Βιδάλ, Χόρχε Βαλδίβια (46' Εστέμπαν Παρέδες), Μάρκο Εστράδα, Μαρκ Γκονσάλες (46' Ροδρίγο Μιγιάρ), Ζαν Μποσεζούρ, Αλέξις Σάντσες (65' Φαμπιάν Ορεγιάνα).

Ισπανία: Ικερ Κασίγιας, Κάρλες Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Γεράρδ Πικέ, Τζουάν Καπντεβίλα, Σέρχιο Μπούσκετς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (65' Χάβι Μαρτίνεθ), Φερνάντο Τόρες (55' Τσεσκ Φάμπρεγκας), Νταβίντ Βίγια, Αντρές Ινιέστα.

  • Ελβετία: Ντιέγκο Μπενάλιο, Στέφαν Λίχσταϊνερ, Στέφαν Γκρίχτινγκ, Στέφαν φον Μπέργκεν, Ρέτο Τσίγκλερ, Τρανκουίλο Μπαρνέτα, Μπέντζαμιν Χούγκελ (78' Τζερντάν Σακιρί), Γιοκάν Ινλέρ, Ζέλσον Φερνάντες (46' Χακάν Γιακίν), Ερέν Ντερντιγιόκ, Μπλεζ Ενκούφο (69' Αλεξάντερ Φράι).

Ονδούρα: Νοέλ Βαγιαδάρες, Οσμάν Τσάβες, Μάινορ Φιγκερόα, Βίκτορ Μπερνάντες, Μαουρίτσιο Σαμπιγιόν, Τζέρι Παλάσιος (78' Τζόρτζι Γουέλκαμ), Χέντρι Τόμας, Ραμόν Νούνιες (67' Βάλτερ Μαρτίνες), Γουίλσον Παλάσιος, Εντγκαρ Αλβαρες, Νταβίντ Σουάζο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ